Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Pogačar sa stal najmladším víťazom Tour de France od roku 1904. Vyhral žltý, biely aj bodkovaný dres

Bol to jeden z najlepších výkonov, aký som v cyklistike videl, povedal Lance Armstrong o Pogačarovi.
Martin Sarvaš
Tatej Pogačar počas záverečnej etapy Tour de France 2020. Foto: A.S.O./Alex Broadway
Tadej Pogačar sa po prvýkrát v živote obliekol do žltého dresu pre lídra celkového hodnotenia a zároveň víťaza celej Tour de France 2020.

Slovinský pretekár tímu UAE Emirates však v Paríži nezískal iba žltý, ale aj bodkovaný a biely dres pre najlepšieho jazdca do 26 rokov.

Vo veku 21 rokov sa stane najmladším víťazom Tour de France v celej histórii od roku 1904, kedy vyhral 19-ročný Henri Cornet a najmladším cyklistom, ktorý vyhral súťaž o najlepšieho vrchára. Pogačar si tak spravil pravdepodobne najkrajší narodeninový darček v živote, keďže hneď na ďalší deň, v pondelok 21. septembra oslávi 22. narodeniny.

Pogačar vyhral na Tour de France 2020 tri etapy, pričom v dvoch z nich (9. a 15. etapa) porazil v priamom súboji Primoža Rogliča.

Víťazi Tour de France 2020

 

  • Celkové hodnotenie – Tadej Pogačar (UAE Emirates)
  • Bodovacia súťaž – Sam Bennett (Deceuninck Quickstep)
  • Najlepší vrchár – Tadej Pogačar (UAE Emirates)
  • Najlepší jazdec do 26 rokov – Tadej Pogačar (UAE Emirates)
  • Najbojovnejší jazdec – Marc Hirschi (Sunweb)
  • Najlepší tím – Movistar
Nebolo to len o slabšom výkone Rogliča, ale o neuveriteľnom výkone Pogačara

Pogačar dokázal niečo, čo prekvapilo celý svet. Pred 20. etapou, časovkou jednotlivcov, ktorá bola poslednou možnosťou na získanie času do celkového hodnotenia, bol na druhom mieste s 57-sekundovou stratou na lídra Primoža Rogliča. Keďže Roglič patrí v časovke medzi svetovú elitu, nikto neočakával, že by mohol prísť o žltý dres.

Pre Pogačara sa však stretli všetky priaznivé okolnosti, ktoré mu mohli pomôcť vyhrať. Nejde teda iba o to, že by Rogličovi „odišli nohy“ a jeho pomalú výmenu bicykla.

Pogačar predviedol taký skvelý výkon, že 36-kilometrovú časovku s prevýšením 900 metrov dokázal vyhrať s obrovským náskokom 1:21 min pred druhým Dumoulinom, čo je taký veľký rozdiel, že je hodný aj použitia slova „deklasoval“ najlepších časovkárov na svete.

Naposledy sa udialo niečo podobné v roku 1989 v súboji Grega LeMonda s Laurentom Fignonom, keď v poslednej 21. etape, časovke jednotlivcov, vyhral LeMond s takým náskokom, že sa zmazal 50-sekundové manko na Fignona a dostal sa do vedenia o 8 sekúnd.

Súboj Pogačara a Rogliča v časovke jednotlivcov:

Rogličovi tímoví kolegovia z Jumbo-Visma Tom Dumoulin a Wout van Aert iba nechápavo pozerali na obrazovky, keď videli, akou rýchlosťou ide Pogačar a ako narastá Rogličova strata.

„Bolelo ma, keď som sledoval Primoža, ako sa dostával do problémov. Prísť o žltý dres takto v poslednej minúte Tour je veľmi ťažké,“ povedal sklamaný Wout van Aert.

Neuveriteľný výkon Tadeja Pogačara šokoval celý svet, cyklistov i fanúšikov. Jedna z najväčších legiend Tour de France Lance Armstrong napísal: „Toto bol jeden z najlepších výkonov v cyklistike, ktoré sme videli. Absolútne neskutočná výhra Tadeja Pogačara.“

Pogačar: Mojim snom nikdy nebolo vyhrať Tour de France

„Zdá sa mi, že snívam. Bol som šťastný už za druhé miesto a teraz mám žltý dres. Som hrdý na svoj tím, ale je mi ľúto Primoža Rogliča. Mal za sebou veľmi dobrú Tour, no dnes mal zlý deň,“ povedal Pogačar po časovke.

„Mojim snom nikdy nebolo vyhrať Tour de France. Chcel som len byť na Tour de France,“ dodal mladý Slovinec.

Pri prevzatí žltého dresu bol Pogačar stále v úžase: „Je to neuveriteľné, je šialené, že som víťaz Tour de France. I keby som prišiel druhý alebo nižšie v celkovom poradí, aj tak by bolo pekné byť tu. Toto je ale úplný vrchol, nedokážem to opísať slovami. Dnes to bol veľmi špeciálny deň s mojim tímovými kolegami. Konečne som mal čas sa s nimi na bicykli porozprávať. Po iné dni sme naplno pretekali. Myslím si, že mi dnes gratulovali všetci pretekári z pelotónu. Tento šport je úžasný.“

Ako Tadej Pogačar vyhral Tour de France?

Po výraznej strate vo vetre bojoval o každú sekundu

Pogačar predviedol počas celej Tour de France obrovské srdce a bojovnosť, aj keď okolo seba nemal taký silný tím a podporu, ako Primož Roglič. Mladý Slovinec sa dostal do najväčších problémov v siedmej etape, v ktorej sa v silnom vetre neudržal vo vedúcej skupine a na Rogliča stratil 1:21 min.

Od tohto momentu musel Pogačar útočiť všade, kde sa dalo.

Pogačar sa pustil do boja o sekundy hneď v ďalšej, ôsmej etape, v ktorej dokázal prísť co cieľa o 40 sekúnd skôr ako Roglič. V zbieraní každej sekundy pokračoval hneď na ďalší deň a v deviatej etape, v ktorej v závere prešpurtoval Bernala, Hirschiho, Landu aj Rogliča, získal 12 bonusových sekúnd.

Záver 9. etapy, v ktorej Pogačar prešpurtoval Bernala, Hirschiho, Landu aj Rogliča:

Ďalšie bonusové sekundy (10s) získal aj pri výhre 15. etapy a v tom čase zmenšil svoju stratu na 40 sekúnd.

21-ročný Slovinec sa dostal do problémov v 17. etape, keď v závere nedokázal udržať tempo so svojim krajanom. Roglič prišiel do cieľa o 15 sekúnd skôr a vďaka bonusovým sekundám navýšil svoj náskok na 57 sekúnd a s týmto mankom štartoval Pogačar v časovke jednotlivcov v 20. etape.

Pogačar dokázal odjazdiť časovku o 1:56 min rýchlejšie ako Roglič a v celkovom hodnotení si Pogačar vytvoril náskok 59 sekúnd, čím sa dostal do vedenia celkového hodnotenia aj súťaže vrchárov.

Extrémne ťažká Tour de France
Pogačar pri výhre 15. etapy. Foto: A.S.O./Alex Broadway

Tohtoročná Tour de France bola neskutočne ťažká. Mnoho jazdcov nemalo kvôli pandémii koronavírusu Covid-19 odtrénované toľko, ako sú zvyknutí a keďže sezóna 2020 sa začala až v auguste, mali odpretekaných málo dní.

Ďalším faktorom, ktorý mnohým znepríjemnil Tour, bolo nepriaznivé počasie hneď v prvej etape, v ktorej absolvovali pretekári takmer 100 km v daždi. Trasa etapy prechádzala aj cez kopce a v zatočených cestách pri zjazde utrpelo mnoho cyklistov nepríjemné zranenia.

Celá Tour 2020 sa išla vo veľmi vysokom tempe, pretože v každej etape sa tvrdo pretekalo o všetky dresy. Znamenalo to, že lídri celkového poradia museli držať tempo so šprintérskymi vlakmi Qucikstepu či Bory a bojovať o pozície v čele pelotónu až do úplného záveru.

Šprintéri si zasa veľmi neoddýchli v kopcoch, aby prišli do cieľa v stanovenom limite. Do posledného dňa sa bojovalo aj o každý bod v súťaži vrchárov, na ktorú si robil zálusk Richard Carapaz, ale v časovke na Pogačara jednoducho nestačil, aj keď sa takticky sústredil iba na stúpanie, ktoré bolo bodované.

Obrovská sila celého tímu Jumbo-Visma nestačila
Žlté dres Jumbo-Visma sa stali stálicou na čele pelotónu. Foto: A.S.O./Alex Broadway

Donedávna sme boli zvyknutí vidieť na čele pelotónu či vedúcej skupiny jazdcov Ineosu, resp. tímu Sky. Ich úlohu však tento rok prevzal tím Jumbo-Visma s lídrom Primožom Rogličom.

Jumbo malo na Tour neuveriteľne silný tím – Primož Roglič, Tom Dumoulin, Tony Martin, Robert Gesink, George Bennet, Amund Grøndahl Jansen, Sepp Kuss a Wout van Aert, ktorý sa ukázal ako momentálne najuniverzálnejší cyklista, ktorý vyhral dve etapy v šprintérkych súbojoch a v kopcoch bol jedným z najsilnejších domestikov.

Bolo to práve tempo Wouta van Aerta, ktoré nedokázal udržať minuloročný víťaz Egan Bernal, ktorý neskôr z Tour odstúpil.

O takomto silnom tíme sa však nedá hovoriť pri Pogačarovi, ktorému pomáhali Jan Polanc a David de la Cruz. Slovinec má totiž v tíme šprintéra Alexandra Kristoffa, ktorý mal úlohu vyhrávať šprintérske etapy, čo sa mu podarilo hneď v prvý deň Tour.

Pogačarovi mal byť veľkou oporou víťaz Vuelty z roku 2015 Fabio Aru, ale 30-ročný Talian po 9. etape odstúpil. Okrem neho odstúpil po páde v 10. etape aj Pogačarov ďalší spolujazdec Davide Formolo.

Práve vďaka tomu, že Rogliča neustále chránil jeho tím, dokázal byť neustále na dobrej pozícii, na čo naopak doplatil Pogačar, ktorý sa v siedmej etape na vetre nedokázal udržať v čele a stratil takmer jeden a pol minúty.

Záver deviatej etapy, ktorú vyhral Pogačar. Foto: A.S.O./Alex Broadway
Eddy Merckx: To, že Roglič prehral, je chybou taktiky tímu

Legendárny cyklista Eddy Merckx sa vyjadril: „Jumbo-Visma sa hral s ohňom, keď dovolil osamelému jazdcovi Pogačarovi byť úplne po ich boku až do predposlednej etapy. To, že Roglič prehral, je chybou taktiky tímu. Spýtajte sa mojej ženy a priateľov. Každému som povedal, že pochybujem, že na spoľahlivé víťazstvo postačuje náskok 57 sekúnd pred časovkou. Pogačar nemohol útočiť na Jumbo v etapách, čakal iba na chronometer. A Rogličov tím mu to umožnil. Aj keď boli dosť silní, aby si pred časovkou zabezpečili väčšiu výhodu agresívnejšou taktikou. Pogačar má 21 rokov, bol oveľa sviežejší ako Roglič. Na Pogačara v Jumbo-Visma jednoducho zabudli a teraz sa poučili. Spomeňte si na vlaňajšiu Vueltu, kde už Pogačar ukazoval svoju silu.“

Pogačarov biely dres tak bolo často vidno osamotený v háku žltého vlaku, no napriek menšej podpore tímu a vlastnej bojovnosti dokázal, že na etapové víťazstvá či víťazstvo celej Tour de France niekedy nestačí mať okolo seba silný tím.

Roglič išiel takmer počas celej Tour veľmi takticky a na istotu, čo bolo zreteľné na jeho „pohodovom“ výraze v tvári aj v ťažkých stúpaniach a momentoch, kedy mnohí odpadávali. Ale iba takmer.

Zlom pre Rogliča prišiel až v posledných rozhodujúcich minútach Tour de France, v 20. etape, v ktorej nemal okolo seba celý tím a nemal ani také dobré nohy ako Pogačar.

Slovinsko tak bude mať svojho prvého víťaza Tour de France, avšak nebude to ten, ktorého favorizovali takmer všetci.

Aktuality

16:39 43-ročný Alejandro Valverde suverénne vyhral gravelové preteky Svetového pohára La Indomable.

Valverde zvíťazil na 96-kilometrovej trati s prevýšením 2 400 m v španielskej provincii Almeria. Na druhom mieste skončil francúzsky jazdec Hugo Drechou (Groove Gravel) pred Portugalčanom Tiagom Ferreirom (Vouzela BH).

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Zavrieť reklamu