Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Kolesá s dušami vyhrali etapu Tour de France po prvýkrát od roku 1992 a s dušami jazdí aj Sagan

Väčšina pretekárov na Tour jazdí galusky, zopár z nich bezduše. Specialized sa však vracia k tomu najjednoduchšiemu riešeniu.
Martin Sarvaš
Peter Sagan počas 2. etapy Tour de France 2020. Foto: A.S.O./Alex Broadway

Julian Alaphilippe prežíval veľmi emotívne svoju výhru druhej etapy na Tour de France 2020 a svoje víťazstvo venoval svojmu zosnulému otcovi.

Podarilo sa mu vyhrať krásnym útokom 13 km pred cieľom a bol najsilenejší aj v záverečnom šprinte. Alaphilippe však pravdepodobne netušil, že sa mu podarilo dosiahnuť nielen výhru v etape, ale po 28 rokoch prepísal históriu Tour de France.

Od roku 1992 sa totiž nikomu nepodarilo vyhrať etapu s dušami. Naposledy sa to podarilo v roku 1992 Claudiovi Chiappuccimu v 13. etape Tour.

V posledných rokoch sa skôr rozširoval trend jazdenia na bezdušových plášťoch a zaznamenali aj niekoľko výhier, avšak veľká väčšina pretekárov zostáva stále verných galuskám.

Julian Alaphilippe v závere druhej etapy Tour de France 2020. Foto: A.S.O./Alex Broadway
Nové kolesá Specializedu sú iba pre duše

Sponzor tímu Deceuninck-Quickstep je Specialized, ktorý nedávno predstavil s novým pretekárskym bicyklom Tarmac aj karbónové kolesá Roval Rapide a Alpinist CLX.

Nové kolesá s vysokými ráfmi sú veľmi široké kvôli aerodynamike, avšak na prekvapenie mnohých, nie sú prispôsobené pre bezdušové plášte ani galusky.

Bicykle tímu Bora-Hansgrohe. Foto: Specialized
  • Galusky: Ide o uzavretú trubicu (prierez v tvare „O“), ktorá sa lepí špeciálnym lepidlom na ráfik. Pretekári ich jazdia najmä pre výhodu nižšej váhy a možnosti (chvíľkovej) jazdy aj na defekte.
  • Bezdušové plášte: Plášť je umiestnený na kolese, ktoré musí byť prispôsobené pre bezdušové plášte – tzv. „tubeless ready“. Do plášťu sa naleje špeciálny tmel, ktorý utesní únik vzduchu a zároveň dokáže ihneď zalepiť menšie diery, ktoré vzniknú počas jazdy.
  • Duše: Klasika. Do plášťu sa jednoducho vloží duša, ktorú iba nafúkate. Nič sa nikam nelepí a nepoužíva sa žiadny tmel.
Duše má aj Peter Sagan

U nových kolies Roval zostala iba možnosť klasických duší, ktoré môžu mať pri správnom tlaku nižší valivý odpor v porovnaní s galuskami, a práve preto ich niektorí jazdci uprednostňujú pred galuskami.

Julian Alaphilippe mal pri svojom víťazstve kolesá Roval Alpinist CLX a plášte S-Works Turbo Cotton. Aké mal duše, bohužiaľ, nevieme.

Podľa fotiek to vyzerá, že rovnakú výbavu majú aj pretekári tímu Bora-Hansgrohe s Petrom Saganom, u ktorí majú oba druhy kolies Rapide i Alpinist.

Bicykle tímu Bora-Hansgrohe. Foto: Specialized

Kolesá Alpinist CLX zdieľajú mnoho s modelom Rapide CLX – sú uspôsobené iba pre kotúčové brzdy, duše, majú rovnaké náboje, špice, hmotnostný limt, záruku i cenu. Rozdiel je vo výške ráfikov – Alpinist sú nižšie, ľahšie a menej aero ako Rapide.

Alpinist sú 33 mm vysoké, 26,3 mm široké a vážia 1 248 gramov (562 g predné, 686 g zadné).

Rapide sú rozdielne vpredu a vzadu. Predné má výšku 51mm a vonkajšiu šírku v strede až 35 mm. Zadné má  výšku 60 mm a šírku 30 mm. Hmotnosť páru je 1 416 gramov.

Či už uvidíme vyhrávať ktoréhokoľvek pretekára Bora-Hansgrohe či Deceuninck-Quickstep, všetci jazdci týchto tímov majú v plášťoch duše.

 

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu