Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Bolo to nebezpečné? Nemyslím si, povedal Sagan. Takéto sú reakcie na „nehorázne nebezpečný“ šprint Petra Sagana

Šprintéri sú šialení chlapci, ktorí bojujú o umiestnenie v špurtoch, ale musí to byť fér, povedal Primož Roglič.
Martin Sarvaš

Šprint Petra Sagana v 11. etape Tour de France:

Peter Sagan dal do šprintu v 11. etape Tour de France až priveľa. Ramenom odtlačil Wouta van Aerta a rozhodcovia označili jeho šprint ako nebezpečný, dali mu 13-bodovú penalizáciu a z pôvodného druhého miesta sa posunul na 85. miesto. Dostal tiež pokutu 500 švajčiarskych frankov.

Peter Sagan

„Mal som rýchlosť a v šprinte som sa snažil ísť z pravej strany. Okolo jedného jazdca som prešiel ľahko, ale potom sa to poriadne zúžilo. Aby som sa vyhol bariéram, musel som sa posunúť a výsledok je taký, že ma penalizovali. Stálo ma to veľa bodov, ale stále som sa nevzdal v boji o zelený dres,“ povedal po etape Peter Sagan.

„Bolo to nebezpečné? Nemyslím si,“ povedal Peter Sagan na druhý deň, pred 12. etapou Tour.

Wout van Aert:

Wout van Aert (Jumbo-Visma) bol po šprinte veľmi nahnevaný: „Myslím si, že takto sa to nerobí. Išiel som priamo v jednej línii, začal som šprintovať napravo popri bariérach a on [Peter Sagan] sa pokúsil spraviť si tam priestor aj pre seba a to nie je povolené. Myslím si, že už aj  tak je to dosť nebezpečné.“

„Prekvapilo ma to a v momente, keď som niečo zacítil, zostal som v šoku. Dával som do toho maximálny výkon, takže som sa skutočne bál.“

Van Aert si myslí, že bez stretu so Saganom by sa  umiestnil lepšie:  „Určite [by sa umiestnil lepšie], ale neviem, či by to bolo dostatočne na výhru.  Jedinú možnosť som mal, keď som mal vedľa seba dosť priestoru, a preto som vyštartoval trochu priskoro. Nebolo by to dokonalé, ale aby to skončilo takto – je to frustrujúce.“

„Bol som šokovaný a nahnevaný a nepoužil som veľmi pekné slová. Snažil som mu [Saganovi] povedať, že takto sa to [šprint] nerobí a že sa mi nepáčilo, čo spravil. Jediné, čo sa mi vrátilo boli silné slová, takže bolo ťažké s ním konverzovať.“

Van Aert odmietol tvrdenie, že Saganove zručnosti v ovládaní bicykla sú také, že si možno myslí, že môže prejsť priestormi v pelotóne, ktoré tam nie sú: „Je to zvláštny spôsob myslenia, nebola tam žiadna medzera. A ak si ju lakťami vytvoríte, je to úplne v rozpore s pravidlami.“

Primož Roglič:

„Práve som ten šprint videl a myslím si, že rozhodcovia spravili správne rozhodnutie. Šprintéri sú iní ako zvyšok z nás. Sú to šialení chlapci, ktorí bojujú o umiestnenie v šprinte, ale musí to byť fér,“ vyjadril sa momentálny líder celkového poradia a Van Aertov tímový kolega Primož  Roglič.

„Na tímovej porade pred etapou si vždy hovoríme,  že uvidíme, ako sa to bude vyvíjať a rozhodli sme sa, že môže ísť do šprintu. Nielenže predviedol skvelý šprint, ale v závere mi pomohol prejsť bezpečne záverečnú úzku časť etay,“  dodal Roglič.

Caleb Ewan:

„V závere ideme všetci v zápale momentu. Je to etapa Tour de France a nie vždy premýšľate nad bezpečnosťou, myslíte len na to, dostať sa prvý na pásku. Áno, v televízii to vyzerá dosť zle a asi to nemal urobiť, no som si istý, že nechcel nikomu ublížiť,“ povedal víťaz 11. etapy Caleb Ewan.

Taylor Phinney:

Bývalý profesionálny cyklista Taylor Phinney (EF Education) uznal, že šprint bol nebezpečný, ale tiež uznal technické schopnosti šprintérov.

„Nebezpečné? Áno. Drsné? Tiež áno. Rešpekt všetkým šprintérom, ktorý patria medzi tých najväčších šialencov vo svete športu. A myslím to v oboch  zmysloch [dobrom aj zlom].“

Brian Cookson

Bývalý prezident UCI skritizoval Saganov šprint príspevkom na  Twitteri: „Prepáčte, ale to, čo spravil Peter Sagan bolo nehorázne nebezpečné.“

Hugo Hofstetter:

Francúzsky šprintér tímu Israel Start-Up Nation Hugo Hofstetter sa už raz dostal do kontaktu s Petrom Saganom, konkrétne pri šprinte v siedmej etape Tour.

„So všetkým rešpektom, ktorý voči tebe mám, ak by som v tom momente nepribrzdil,  ja a možno aj ďalší jazdci by boli teraz v nemocnici. Som veľmi sklamaný,“ napísal Hofstetter.

Quinn Simmons:

Mladý 19-ročný pretekár tímu Trek-Segafredo Quinn Simmons sa postavil na stranu Petra Sagana.

Juniorský majster sveta povedal: „Tento šport odvádza sám dobrú prácu pri sebapoškodzovaní a potrebuje zábavných športovcov a akciu. Nie trestať to. Sagan ukázal svoje schopnosti a Van Aert ukázal osobnosť. Nič, čo by sa malo trestať.“

 

Vaše komentáre

Aktuality

17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu