Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Ochrana, slušnosť a rešpekt. 6 pravidiel, ktoré by mal dodržiavať v prírode každý cyklista

Začnime od seba a správajme sa zodpovedne. Príroda nám poskytuje krásny priestor na sebarealizáciu, oddych a šport, tak si to vážme.
Martin Sarvaš

1. Ochrana seba

Ako sa hovorí, bezpečnosť je na prvom mieste. V tomto prípade máme na mysli vašu vlastnú bezpečnosť. Prosíme vás, bez helmy do lesa (ideálne aj  všade inde) ani nechoďte. Nosenie helmy síce už nie je zákonom povinné, ale každý rozumný cyklista bez helmy z domu nevyjde.

Argument, že „je to moja vec, moje zdravie,“ neobstojí. Pretože v skutočnosti to tak nie je. Ak sa zraníte, niekto sa o vás musí postarať, pomôcť vám či privolať pomoc. V horšom prípade môžete mať trvalé následky a budú sa musieť o vás starať vaši blízki.

Helma vás, samozrejme, neochráni pred všetkým, ale aspoň si dosť zásadne znížite riziko vážneho poranenia hlavy a mozgu.

Ak plánujete jazdiť aj na trailoch, pri pádoch vám veľmi pomôžu aj chrániče na kolená, ktoré vás ochránia pred odreninami i vážnejšími zraneniami kolien, ktoré sú pri pádoch na bicykli veľmi časté.

2. Ochrana prírody

Správajte sa v lesoch slušne. Neničte prírodu, jazdite po vyznačených trasách a to, čo do lesa prinesiete, si so sebou aj vezmite domov. Nenechávajte v lesoch odpadky a ak ste fajčiari a skutočne to nevydržíte, vezmite si špaky so sebou a neskôr ich hoďte do koša.

Neznečisťujte prírodu. Máme to tu na Slovensku krásne a častokrát si to nevážime. Začnite od seba a správajte sa voči prírode zodpovedne. Príroda nám poskytuje krásny priestor na sebarealizáciu, oddych a šport, tak si to vážme.

3. Nezabúdajte na zvieratá

Nezabúdajte, že v lesoch nie ste sami. Príroda domovom mnohých živočíchov. Ak narazíte na voľne žijúcu zver, majte voči nej rešpekt. Zastavte, pokojne zvieratá pozorujte a o chvíľu vás určite ucítia a utečú.

Ak aj jazdíte v skupinách, nemusí o tom vedieť celý chotár. Kľudne sa rozprávajte, ale skúste držať decibely na normálnych hodnotách.

4. Rešpektujte druhých – cyklistov aj turistov

Bohužiaľ, na Slovensku panuje medzi cyklistami a turistami akási vžitá nevraživosť. Turisti si myslia, že cyklisti ničia svojimi bicyklami prírodu a cyklisti považujú turistov za prekážky na trasách.

V skutočnosti však stačí mať vzájomný rešpekt a aj toto spolunažívanie v lesoch môže bezproblémovo fungovať. Ak obchádzate na bicykloch turistov a prichádzate zozadu, dajte o sebe vedieť. Na to nepotrebujete zvonček. Stačí normálne poprosiť „s dovolením“ a chodci sa vám určite bez problému uhnú. Ak ste priveľmi hanbliví, tak aspoň prestaňte na pár sekúnd pedálovať a keď turisti začujú rapkanie z voľnobehu, nezľaknú sa a budú vedieť, že niekto prichádza.

Keď prejdete okolo turistov, ktorí sa vám uhnú, poďakujte sa. Nie je na tom nič zlé a keď uvidia, že na bicykli sedí slušný človek, ani ich nenapadne myšlienka, že idete do lesa ničiť prírodu.

To isté platí aj v prípade cyklistov. Ak ste rýchlejší, dajte zozadu o sebe vedieť a zbytočne sa netlačte, tých pár sekúnd vás nezabije.

5. Pozor v zjazdoch

Pri zjazdoch si dávajte veľký pozor, nepreceňujte svoje schopnosti a to najmä, keď idete jazdiť sami. V prípade pádu a zranenia mimo signálu mobilnej siete sa môžete dostať do veľkých problémov.

Dávajte však pozor nielen na seba, ale dobre sledujte svoje okolie. Ak dobehnete na traile iného cyklistu, ktorý je pomalší, nelepte sa mu na zadné koleso. Zastavte, počkajte zopár minút a máte trail iba pre seba.

Ak idete dolu kopcom po zvážniciach a lesných cestách, je dosť možné, že sú značené ako turistické trasy, takže môžete naraziť na turistov. Ak pred sebou uvidíte turistov, nepreleťte okolo nich ako blázni. Ohrozujete tak seba aj ich a podporujete mienku o cyklistoch ako o nepriateľoch prírody. Spomaľte a ak vidíte, že vás turisti nepočujú, tak na nich jednoducho zakričte alebo pomaly sa priblížte a poproste ich, aby sa uhli.

6. Zdraviť či nezdraviť

Je mnoho cyklistov, ktorí si potrpia na vzájomné zdravenie. Niekto však túto etiketu nemusí považovať za svoju občiansku povinnosť a jednoducho vás neodzdraví. Nemusí to hneď nutne znamenať, že je to zlý človek alebo namyslený cyklista. Možno vás nepočul, možno má zlý deň, možno sa hanbí a možno sa mu jednoducho nechce.

Áno, slušnosť káže odzdraviť, ale neberte to ako nutnú povinnosť. My sa v lesoch radi zdravíme s cyklistami aj turistami, nemáme s tým žiadny problém, rovnako ako nemáme problém ani s tým, keď niekto neodzdraví.

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu