Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Pretrénovaním a cyklistickým „vyhorením“ si môžete spôsobiť srdcovú arytmiu

Nepreháňajte to s trénovaním a dbajte na správnu regeneráciu, pretože vaše telo vám to vráti.
Martin Sarvaš
Pretrénovaním a cyklistickým „vyhorením“ si môžete spôsobiť srdcovú arytmiu

Je všeobecne známe, že cyklisti a najmä cestní cyklisti, trénujú veľmi tvrdo a dlhé hodiny. Každým tréningom sa chcú posúvať, zlepšovať a jazdiť rýchlejšie a výkonnejšie.

Ak však v takomto režime fungujete pridlho bez kvalitnej regenerácie, môže to viesť k extrémnej únave a vyčerpaniu tela. A to nielen fyzickému, ale aj psychickému vyčerpaniu.

Nový výskum preukázal, že pretrénovanie sa až do stavu tzv. vyhorenia, môže spôsobiť omnoho viac, ovplyvňuje správny rytmus srdca a nasledovne môže spôsobiť krvné zrazeniny, mŕtvicu či zlyhanie srdca.

V štúdii pozorovali viac ako 11-tisíc ľudí, hodnotili pocity hnevu, vitálne vyčerpanie tela (bežne sa označuje ako syndróm vyhorenia), depresiu (spolu s užívaním antidepresív) a osamelosť. V priebehu takmer 25 rokov viackrát nadviazali kontakt s účastníkmi, aby zistili, u koho sa vyvinula fibrilácia predsiení (nepravidelný srdcový rytmus).

Ľudia často pripisujú tieto pocity prepracovaniu alebo problémom v práci alebo v iných dôležitých aspektoch života, ktoré človek nedokázal vyriešiť, alebo tiež skutočnej či symbolickej strate.

Štúdia definuje vitálne vyčerpanie ako duševný stav, do ktorého sa človek dostane, keď zlyháva jeho schopnosť na prispôsobenie sa stresu.

U osôb s najvyššou úrovňou vitálneho vyčerpania bolo o 20 percent pravdepodobnejšie, že sa u nich vyvinie arytmia srdca, ako u tých, ktorí hlásili malé alebo žiadne pocity vitálneho vyčerpania.

Podľa doktora Parveena K. Garga je vitálne a fyzické vyčerpanie vo všeobecnosti spojené so zvýšeným zápalom v tele a zvýšenou aktivitou fyziologickej reakcie tela na stres.

„Ak sú tieto dve veci chronicky aktivované, môže to mať vážne a škodlivé účinky na samotné srdcové tkanivo, čo by mohlo nakoniec viesť k poškodeniu elektrických impulzov srdca a k rozvoju arytmie,“ hovorí doktor Garg.

Telo reaguje na to, že nie ste schopní zistiť, prečo nedosahujete požadované výsledky na tréningoch rovnakým spôsobom, ako reaguje na stres z dlhej práce v náročnej práci.

Športovci by mali byť veľmi obozretní ohľadom odpočinku a regenerácie. Masáž či deň ničnerobenia po niekoľkých dňoch trénovania prinesie telu omnoho viac ako ďalší tréning, ktorý môže telu naopak iba uškodiť.

Zdravé stravovanie, prechádzky, cvičenie jogy či meditácia veľmi priaznivo vplývajú na telo, pomáhajú zvládať stres a rovnako môžu pomôcť predísť syndrómu vyhorenia.

Medzi príznaky arytmie srdca patrí pocit predčasného srdcového rytmu, pocit, že vaše srdce bije prirýchlo, dýchavičnosť, slabosť, závraty, točenie hlavy, mdloby alebo bolesť na hrudi. Ak čokoľvek z tohto pocítite, mali by ste ihneď navštíviť doktora.

Určite si tiež prečítajte náš článok Trénujte menej a jazdite rýchlejšie. Umenie kvalitnej regenerácie je kľúčom k lepším výkonom, ktorý vám poradí, ako správne regenerovať.

Vaše komentáre

Aktuality

13:01 Mathieu van der Poel je bez Van Aerta suverénnym favoritom monumentu Okolo Flámska.

Mads Pedersen síce na pretekoch odštartuje, ale po tvrdom páde na Dwars door Vlaandren, pri ktorom utrpel početné pomliaždeniny a odreniny, sú jeho šance na výhru určite nižšie.

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Zavrieť reklamu