Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Tour de France 2019 bola najzaujímavejšou za posledné roky

Alaphilippe pobláznil celé Francúzsko a prekvapil celý svet, Egan Bernal bude najmladším víťazom Tour de France za posledných 36 rokov, svojim výkonom prekvapil Buchmann, Pinot bohužiaľ odstúpil a Sagan prekonal rekord Erika Zabela a potvrdil svoju neotrasiteľnú dominanciu v bodovacej súťaži.
Martin Sarvaš

📸 A.S.O. / Pauline Ballet
#TDF2019

Uverejnil používateľ Le Tour de France Štvrtok 18. júla 2019

 

Tour de France 2019, aj keď ešte úplne neskončila, bola jednoznačne doposiaľ jednou z najzaujímavejších v posledných rokoch. Boj o žltý dres konečne nebol taký jednoznačný, ako Saganova dominancia v bodovacej súťaži. Na pretekoch chýbali silní favoriti na celkové poradie Tom Dumoulin, Primož Roglič či Chris Froome, takže do boja o žltý dres sa mohli zapojiť iní pretekári.

„Bola to najzaujímavejšia Tour, akú som už veľmi dlho nevidel,“ povedal trojnásobný víťaz Tour de France Greg LeMond a musíme iba súhlasiť.

1. Silný Alaphilippe

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Julian Alaphilippe (@alafpolak),

Francúzsky pretekár tímu Deceuninck–Quick-Step Julian Alaphilippe predviedol na Tour de France 2019 niečo, čím pobláznil celé Francúzsko a niečo čo určite nikto nečakal – bol lídrom celkového poradia a mal oblečený žltý dres až 14 dní. Alaphilippe je považovaný za klasikára a univerzálneho jazdca, nie vrchára, takže o to bolo jeho vedenie v celkovom hodnotení prekvapujúcejšie.

Alaphilippe vyhral dve etapy, pričom v tretej predviedol 16 km pred koncom sólo únik, ktorý priviedol až do víťazného cieľa, avšak veľkým prekvapením bola výhra časovky jednotlivcov, v ktorej bol o 14 sekúnd rýchlejší ako vlaňajší víťaz Tour Geraint Thomas.

Alaphilippe potvrdil na Tour svoju skvelú formu, keďže tento rok vyhral aj ťažké klasiky Milan-San Remo, Strade Bianche či Valónsky Šíp. Okrem toho vyhral jednu etapu aj vrchársku súťaž na Critérium du Dauphiné, dve etapy na Tirreno–Adriatico a skončil štvrtý na Amstel Gold Race.

2. Žltý dres vyhrá mladý Kolumbijčan Egan Bernal

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Tour de France™ (@letourdefrance),

Tour de France 2019 má najmladšieho víťaza za posledných 110 rokov. 22-ročný Kolumbijčan Egan Bernal rozhodol o svojej výhre v horskej 19. etape v Alpách, kde získal 45-sekundový náskok pred Alaphilippom a v skrátenej 20. etape svoju vrchársku formu už len pohodlne potvrdil.

Pôvodným hlavným lídrom tímu Ineos bol samozrejme Geraint Thomas, ktorý chcel obhájiť víťazstvo z minulého roka, no na svojho tímového kolegu jednoducho nemal: „Ideme do poslednej etapy, Egan je v žltom a hlavnou úlohou je, aby už len dokončil svoju prácu. Budem ho naplno podporovať.“

„Už od úvodu bol skvelý. Je fenomenálny talent a všetci sme minulý rok hovorili, že jedného dňa vyhrá Tour, aj keď sme možno nepredpokladali, že to bude už tento rok. Bol skutočne silný a jedným z najlepších vrchárov,“ vyjadril sa o svojom spolujazdcovi Thomas.

3. Saganov tímový kolega Buchmann prekvapil

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Emanuel Buchmann (@emubuchmann),

Tímový kolega Petra Sagana Emanuel Buchmann mal za cieľ skončiť v prvej desiatke celkového hodnotenia, no ani on sám pravdepodobne nečakal, že by skončil štvrtý.

V kopcoch ukázoval svoju silu, bol vyrovnaným súperom aj pre tých najsilnejších pretekárov sveta a za Bernalom zaostal v celkovom hodnotení iba o 1 minútu a 56 sekúnd, takže tím Bora-Hansgrohe môže určite ešte v budúcnosti čakať od 26-ročného Nemca skvelé výsledky.

Pri svojej premiére na Tour de France v roku 2016 skončil Buchmann na 21. mieste, v roku 2017 na 15. mieste a vlani skončil dvanásty na pretekoch Okolo Španielska, pričom Tour de France vynechal. Jeho postupný progres sa potvrdil ďalšími výhrami v tejto sezóne na pretekoch Okolo Baskicka a na Mallorca Challenge.

4. Smutné odstúpenie Pinota

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Pinot Thibaut (@thibaut.pinot),

Francúzsky pretekár Thibaut Pinot bol silným adeptom na víťazstvo Tour 2019, čo dokazoval počas celých pretekov. Zlom však prišiel v 19. etape, v ktorej v úvode s plačom zosadol z bicykla a odstúpil. Dôvodom bol natrhnutý sval, ktorý mu spôsoboval v ľavej nohe veľké bolesti.

Pinotove odstúpenie v závere Tour bolo obrovským sklamaním pre celé Francúzsko a bolo by určite veľmi zaujímavé sledovať záver pretekov, v ktorom by sa naháňali za sekundami Pinot aj Bernal.

„Od nedele v Pyrenejách som cítil, že na to mám. Bez tohto problému som si istý, že by som to dokázal. Bol som o tom presvedčený a nič by ma nezastavilo. Bude to nejaký čas trvať, kým sa s tým zmierim,“ vyjadril sa Pinot.

Pinotovi prial víťazstvo aj jeho krajan Julian Alaphilippe: „Nie sme síce najlepší kamaráti, ale stretávame sa na pretekoch v národnom tíme. Je to skvelý človek a výborný pretekár. Dám do toho všetko, ale ak mi dôjdu sily, dúfam, že vyhrá žltý dres.“

5. Sagan v rekordnom siedmom zelenom drese

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Sagan (@petosagan),

Nič, čo by sme nečakali. Peter Sagan získa siedmy dres pre víťaza bodovacej súťaže. Na tohtoročnej Tour de France sa mu podarilo umiestniť 9-krát v najlepšej päťke, z čoho raz sa mupodarilo etapu vyhrať, raz skončil na druhom mieste, raz na treťom, trikrát bol štvrtý a dvakrát piaty.

Slovenský pretekár tímu Bora–Hansgrohe prekonal historický rekord Nemca Erika Zabela, ktorý vyhral zelený dres na Tour šesťkrát v rokoch 1996 – 2001.

Pre slovenského cyklistu nebola tohtoročná Tour taká úspešná ako po minulé roky, pretože na scénu prišli veľmi silní šprintéri ako Caleb Ewan, Elia Viviani či Dylan Groenewegen, na ktorých Peter Sagan jednoducho nestačí.

Sagan však ukázal svoju univerzálnosť, konzistentnosť vo výkonoch a dobrú taktiku, vďaka čomu bodoval aj na šprintérskych prémiách a získal si tak dostatočný bodový náskok na zisk zeleného dresu.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu