Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Gadgety

Test: Cyklopočítač Garmin Edge 130

Super jasná obrazovka v štíhlej jednoduchej GPS jednotke s bluetooth.
Hodnotenie: 4/5
199
bikeradar

Verdikt: Výborná čitateľnosť obrazovky a konektivita Bluetooth vyzdvihujú funkčnosť malých GPS.

Plusy: Jasná a ostrá obrazovka sa ľahko číta, má malé rozmery, dlhú životnosť batérie, zobrazovanie správ a bezdrôtové automatické synchronizovanie.

Mínusy: Je stále drahší ako Leyzne Super GPS, nemá základnú mapu, takže navigácia je len čiara na bielom pozadí.

Kúpte ak: Ak chcete malú dobre čitateľnú GPS, ktorá dokáže komunikovať s vašimi ostatnými zariadeniami a nie plnohodnotnú tréningovú jednotku.

Ak vám berú dych ceny najvyšších modelov GPS, a chceli by ste spoľahlivý prístroj, ktorý pokryje potrebné základy, nový Garmin Edge 130 je možno to čo hľadáte.

Štíhly cyklopočítač so základnými funkciami ale aj modernými pomôckami ako automatická synchronizácia a notifikácie o správach a prichádzajúcich volaniach a s jedným z najostrejších a najčitateľnejších displejov na trhu.

Začnime s hmatateľnými vlastnosťami. Rozmer 40x62x17 mm sú veľmi malé, ale na pomery GPS cyklopočítačov má stále dosť veľkú 46 mm obrazovku.

Čierno biela obrazovke je výnimočná v jej ostrom zobrazovaní informácii. 303×230 pixelová obrazovka má Memory-in-Pixel (MIP) technológiu, ktorá dovoľuje rýchlejší maximálny kmitočet obrazovky ako iné drahšie Garmin počítače.

Napríklad Edge 820 je väčší ale má iba 200×265 pixelový displej a obrovský Edge 1030 má 282×470 pixelový displej. Ani jeden nemá MIP. Výsledkom je displej, na ktorom vždy vidíte, čo potrebujete bez ohľadu na to aké je slnko alebo či máte slnečné okuliare.

Garmin 130 v slnečnom svite skutočne zažiari. 1.8 Memory in Pixel displej s 303×230 rozlíšením je väčší ako na rozmernejšom Garmine 520.

Váha je iba 33 g, ale batéria údajne vydrží až 15 hodín. Ovládacích tlačidiel je päť: on/off, jedno kolo, štart/stop, a dve šípky na pohyb v menu.

Garmin ovláda päť tlačidiel: on/off, jedno kolo, štart/stop, a dve šípky na pohyb v menu.

Pri väčšine cyklopočítačov uprednostňujem namontovanie pre riadidlá, mať rozmerný Edge 1030 namontovaný na predstavci je podľa mňa dosť neestetické.

Edge 130 však pri svojej veľkosti úplne zanikne a namontuje sa ľahko pomocou gumičiek zahrnutých v balení. Naopak, takto malá vec by vyzerala smiešne na veľkom držiaku pred riadidlami, asi ako hrášok nabodnutý na špičke veľkého kuchynského noža.

Základné funkcie Edge 130

Edge 130 má pokryté základy ako rýchlosť, vzdialenosť, čas, prevýšenie a výkon. Ponúka tiež variácie týchto veličín v podobe priemeru, troj – sekundového priemeru a času jedného kola.

Neobsahuje nekonečné variácie veličín ako drahšie cyklopočítače. Zabudnite na TSS (Training Stress Score) alebo IF (Intensity Factor), Edge 130 neponúka sekundový výkon alebo pomer výkonu na ľavej a pravej strane. Takže ak chcete trénovať s výkonom, toto určite nebude váš primárny cyklopočítač.

Ak použitý ako merač tepu, Edge 130 vám ponúkne po jazde dobrovoľné tipy a triky.

Pre navigáciu ponúka niekoľko základných možností. Nemá základnú mapu, takže na čistej bielej obrazovke sa ukazuje len čiara vyznačujúca trasu a jednoduché inštrukcie na jej interpretáciu.

Na počítači si môžete vytvorenú trasu jednoducho vložiť do pripojeného Garminu a potom už len s jeho pomocou nasledovať spomenutú čiaru. Po dosiahnutí cieľa ponúkne funkciu “back to start” a to pomocou nasledovania rovnakej trasy alebo čo najpriamejšou cestou.

Hoci Navigácia je iba čiarou na čistej časti obrazovky, všetky ostatné informácie sú prezentované alfanumericky, strata prevýšenia alebo stúpanie je zase po každej jazde zobrazené typicky, grafom.

Je možné nastaviť obrazovku medzi jedným alebo 10 segmentmi s niekoľkými možnosťami medzi nimi. Napríklad zobrazenie 3 segmentov môže byť zorganizované do 1 veľkého riadku s 2 malými po ním. Alebo veľký riadok medzi dvoma malými a podobne.

Každá obrazovka zvládne zobraziť jeden alebo 10 riadkov dát. Je možno si vybrať medzi rôznymi usporiadaniami v rámci jedného počtu riadkov. Je nutné ich nastavovať na počítači nie v mobilnej aplikácii.

Jednoduchosť používania Bluetooth

Edge 130 je možné pripojiť k perifériám ako merač tepu, merač výkonu s ANT+ alebo Bluetooth, čo je na takto malý prístroj dosť pokročilé. Z týchto dvoch však bluetooth väčšinou zabezpečí pevnejšie pripojenie.

Najlepšie na Bluetooth v GPS jednotke je synchronizácia s telefónom a notifikuje o príchodzích hovoroch a správach. Je skvelé vidieť, kto volá bez toho, aby bolo nutné loviť telefón z vrecka na chrbte. Ak je to rodina zastavím a dvíham telefón, ak ide o pracovný hovor… ten počká.

Je tiež možné nastaviť Garmin na LiveTrack, kde vaši priatelia a rodina môžu sledovať váš pohyb na diaľku. Hoci to môže byť dobrá bezpečnostná pomôcka, nikdy som ju osobne nepoužil.

Edge 130 vs Edge 520

Edge 520 nie je o moc drahší, ale ponúka citeľne viac informácií pre trénovanie. Pre trénovanie a závodenie je jasnou voľbou.

Je niečo väčší a má farebný displej, ktorý si poradí s mapami no pre mňa sú najdôležitejším rozdielom funkcie zaoberajúce sa výkonom. Edge 520 vás dokáže sprevádzať testovaním a trénovaním FTP (Functional Threshold Power).

Za zhruba 40 Eur navyše, 520 ponúka citeľne viac informácií pre trénovanie a navigáciu. Pokiaľ však chcete malú ostrú GPS jednotku s väčšou výdržou batérie 130 je tá správna.
Edge 130 verzus Edge 20/25

Edge 130 je rovnako široký a hrubý ako tachometre Edge 20 a 25 a je len o trochu dlhší. Medzi upgrady oproti spomenutým modelom patrí MIP display, počet zobrazovaných riadkov a výdrž batérie. Edge 130 je tiež možno použiť s Garminovým radarom Varia slúžiacim ako “spätné zrkadlo”.

Edge 130 verzus Lezyne Super GPS

Hoci obrazovka na Edge 130 je výrazne lepšia ako ponuky od Lezyne, v množstve funkcii a cene má zase navrch napr. Super GPS od Lezyne. Je lacnejšia, má zhruba dvojnásobok meraných veličín a nechá vás nakonfigurovať obrazovku z mobilnej aplikácie čo je oveľa rýchlejšie a ľahšie ako prehrabávanie sa cez menu na malom tachometri s dvoma tlačidlami.

Aplikácia Lezyne tiež funguje ako plnohodnotná navigácia, s ktorou si môžete hľadať a voliť ciele na mape počas jazdy, zatiaľ čo Edge 130 zobrazí len predvolenú trasu a cestu spať.

Garmin 130 v slnečnom svite skutočne zažiari. 1.8 Memory in Pixel displej s 303×230 rozlíšením je väčší ako na rozmernejšom Garmine 520.
Záver: Základné, no dobre navrhnuté GPS

Edge 130 nie je extrém so žiadneho konca spektra. Možno s výnimkou toho výborného displeja. Nie je najlacnejší, najmenší, najväčší a nemá najviac funkcii.

To čo však robí, robí veľmi dobre. Radšej ako o pokročilej GPS jednotke je dobré o ňom rozmýšľať ako prvotriednom základnom tachometri s niekoľkými nadštandardnými funkciami. Na základný GPS tachometer je síce dosť drahý ale v tejto kategórii aj rozhodne najlepší.

Edge 130 je maličký no jeho batéria vydrží až 15 hodín.
Viac informácií o produkoch Garmin nájdete na webe www.garmin.sk.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu