Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Gadgety

Test: Hodinky Garmin fénix 5 Sapphire Edition GPS

Nahradia cyklopočítač, no zároveň s nimi môžete ísť behať, cvičiť do fitka či loziť po kopcoch.
Hodnotenie: 4.5/5
699
Biker

Verdikt: Ak nejazdíte len na biku a viac než cyklopočítač sa vám budú hodiť hodinky, ktoré môžete využiť na akýkoľvek šport, fénix 5 je výborná voľba. Sú krásne, odolné a majú obrovské množstvo užitočných funkcií. Treba len stráviť cenu a zainvestovať aj do hrudného snímača tepu.

Hodinky Garmin fénix sú všestranné, majú obrovské množstvo funkcií, a pritom sú aj odolné. Sú dostatočne výkonné na to, aby plne nahradili cyklopočítač, no zároveň s nimi môžete ísť behať, cvičiť do fitka či loziť po kopcoch.

Najnovší model fénix 5, nástupca modelu fénix 3 (logické, nie?), je v porovnaní s dosť rozmerným predchodcom viditeľne menší a tenší a v ponuke je ešte aj menší model 5S s rovnakými funkciami či väčší 5X doplnený o zabudované mapy.

Lepšia výdrž batérie

Modely 5 a 5S sú dostupné v drahšej verzii so zafírovým sklíčkom a zároveň Wi-Fi modulom, ktorú sme testovali my. Na nových hodinkách nájdete remienok QuickFit, ktorý ho umožňuje veľmi rýchlo vymeniť za iný zo širokej ponuky.

Nový model je vybavený 64-pixelovým farebným displejom a narástla aj udávaná výdrž batérie – 24 hodín v GPS/HR móde, 60 hodín v UltraTrac móde s vypnutým meraním tepu a dva týždne v štandardnom režime hodiniek. Udávané čísla môžeme viac-menej potvrdiť.

Konektivita

Okrem protokolu ANT+, cez ktorý sa hodinky pripoja k prakticky akémukoľvek snímaču, je tu po novom aj Bluetooth. Cezeň sa okrem ďalších snímačov pripájajú aj k smartfónu a zobrazujú tak notifikácie z telefónu.

Sprievodná appka Garmin Connect synchronizuje zaznamenané aktivity a automaticky ich uploaduje aj na Stravu či Training Peaks. Wi-Fi konektivita verzie Sapphire Edition pomáha s rýchlosťou uploadu, v praxi je však rozdiel minimálny. Oveľa zaujímavejšia je odolnosť zafírového sklíčka či exkluzívna čierna farba.

Nakoniec je tu, samozrejme, konektivita GPS a sprevádza ju aj ruská sieť satelitov GLONASS. Cez appku si môžete z obchodu Connect IQ sťahovať množstvo ďalších appiek, widgetov či ciferníkov, ktoré pretransformujú vzhľad hodiniek podľa vkusu. Hodinky zároveň fungujú aj ako monitor aktivity, teda počas celého dňa merajú kroky, spálené kalórie a monitorujú spánok.

Na biku

Pred jazdou na biku si môžete vybrať z troch prednastavených profilov: Bike, Indoor Biking a MTB. Ak sa vaše koníčky netočia výsostne okolo jednostopových vozidiel, fénix 5 dokáže monitorovať všetko od golfu cez lyžovanie až po surfing či vytvoriť nové profily.

Pri zaznamenávaní aktivity dokážu hodinky zobraziť až devätnásť rôznych obrazoviek so štyrmi dátovými poľami na každej z nich. Fénix 5 ponúka aj navigáciu pomocou „omrviniek“ – zavibruje, keď sa priblíži odbočka na prednastavenej trase. Tá môže pochádzať z predchádzajúcej aktivity alebo ju môžete nahrať do hodiniek cez Garmin Connect.

Hodinky vás dokážu aj naviesť späť po ceste, po ktorej ste prišli. Navigácia funguje dobre, no musíte dávať dobrý pozor.

Hrudný snímač tepu

Hodiniek s optickým tepomerom sme testovali už niekoľko a žiadne z nich sa nemohli rovnať presnosti hrudného popruhu. Fenix 5 žiaľ nie je výnimkou – minimálne pokiaľ ide o jazdu na biku, kde vibrácie môžu výrazne sťažovať snímanie.

Na trhu však prakticky neexistujú žiadne hodinky, ktoré by ho skutočne mali presnejší, a na to, aby zaznamenal celkový vývoj a priemerný tep, stačí. Hrudný snímač si môžete dokúpiť od rôznych značiek a ten od Garminu, ktorý máme my, je skvelý a použiteľný aj na plávanie.

Virtuálny tréner

V hodinkách nájdete aj funkcie licencované laboratóriom Firstbeat, ktoré fungujú ako virtuálny osobný tréner. Na základe údajov z minulosti vám povedia, či napredujete, aká produktívna bola vaša posledná aktivita, jej dopad na tréning a ako dlho by ste po nej mali regenerovať.

Hodinkám stačí prvých pár aktivít na to, aby sa o vás niečo naučili. Po pár týždňoch začnú byť údaje celkom spoľahlivé. Hoci ide stále len o odhady, môžu pomôcť kondične napredovať.

 

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

Včera 16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

Včera 14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Včera 13:49 Foto: Tím EF Education musel na Giro d’Italia vymeniť ružové dresy za čierne.

Keďže ružový dres symbolizuje lídra na Gire, americký tím musel zmeniť farbu dresov, aby sa nemýlili s vedúcim jazdcom celkovej klasifikácie.

Včera 11:37 Slovenská polícia spustila absurdnú kampaň: Buď cyklista, nie egoista.

Minulý rok zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. Napriek tomu polícia nevyzýva k ohľaduplnosti vodičov áut voči cyklistom, ale naopak, cyklistov kritizuje už v slogane kampane.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu