Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Ako Sagan pred 10 rokmi porazil Thomasa aj Terpstru a vyhral „malý monument“ E3 Harelbeke

Kvarteto v úniku so Saganom si dokázalo udržať náskok pred stíhacou skupinou za nimi a v meste Harelbeke šprintovali o víťazstvo.
Martin Sarvaš
Peter Sagan na pretekoch E3 Harelbeke v roku 2014. Foto: BettiniPhoto©2014

Peter Sagan vyhral v roku 2014 belgickú klasiku E3 Harelbeke, ktorá sa považuje za tzv. malý monument Okolo Flámska.

Trojnásobný majster sveta štartoval na tejto klasike až 9-krát, raz sa mu podarilo vyhrať a dvakrát skončil na druhom mieste (2013, 2016).

Sagan mal 23 rokov a v roku 2014 mal pred sebou svoju poslednú sezónu v drese tímu Cannondale.

Pred štartom na klasike E3, ktorá sa šla koncom marca, mal za sebou už 26 dní na pretekoch, pričom sa mu podarilo vyhrať etapy na pretekoch Okolo Ománu aj Tirreno-Adriatico, na Strade Bianche skončil na druhom mieste a na monumente Miláno – San Remo bol desiaty.

Bol teda vo výbornej forme a patril medzi najväčších favoritov, spolu s jazdcami ako Greg Van Avermaet, Alejandro Valverde, Niki Terpstra či trojnásobný víťaz E3 Fabian Cancellara.

Pokojný štart a útok Thomasa na Kwaremonte

Hromadný pád zdržal aj favoritov Fabiana Cancellaru a Toma Boonena. Foto: Lampre-Merida

Dláždená klasika sa začala v roku 2014 pomerne pokojne a po 35 km odišla do úniku skupina piatich jazdcov v zložení Maxime Daniel, Jerome Cousin, Florian Senechal, Jay Thomson a Laurens De Vreese.

Peter Sagan mal približne 70 km pred cieľom technické problémy a musel si vymeniť bicykel s tímovým kolegom, no zakrátko bol späť na čele v skupine prenasledovateľov, ktorá postupne dobiehala únik.

Geraint Thomas zrýchlil v legendárnom stúpaní Oude Kwaremont, rozdelil pelotón a vytvoril únikovú skupinu, ktorá sa postupne zmenšila na kvarteto  Thomas, Sagan, Terpstra a Vandenbergh.

Štvorica vo vedení sa sformovala 25 km pred cieľom a jazdci museli intenzívne spolupracovať, pretože sa ich snažili dobehnúť veľkí favoriti Fabian Cancellara a Tom Boonen, ktorých zdržal pád.

Cancellara sa najviac priblížil k Saganovej skupine v záverečnom stúpaní Tiegemberg, no stále strácal pol minúty a po vyčerpávajúcom výkone na Tiegembergu začal opäť zaostávať, takže bolo jasné, že víťaz vzíde z vedúcej štvorice.

Tímoví kolegovia z Omega Pharma-QuickStep Vandenbergh a Terpstra sa striedali v útokoch, ale Sagan a Thomas pohotovo reagovali na ich zrýchlenia. Vandenbergh bol z dvoch jazdcov z Omegy silnejší a jeho posledný pokus o únik v záverečnom kilometri „zrušil“ Thomas, ktorý sa mu zavesil na koleso.

Pred cieľom to na moment vyzeralo, že Peter Sagan zaostal, keď sa ocitol na opačnej strane cesty, ale napokon v šprinte ukázal svoju silu a prešiel cieľom ako prvý pred Terpstrom a Thomasom.

Sagan: Cítil som sa lepšie a lepšie

„Nemyslel som si, že preteky sa vyvinú dobre, ale postupom času som sa cítil lepšie a lepšie,“ povedal po pretekoch Sagan, ktorý si vtedy pripísal už svoje 61. profesionálne víťazstvo.

„Chcem sa dnes poďakovať tímu, najmä môjmu tímovému kolegovi, ktorý má rovnako veľký bicykel ako ja a vymenil si ho so mnou.“

„Finále bolo ťažké, bolo tam veľa pádov. V stúpaní Oude Kwaremont, keď sme dobehli úvodný únik, som zaútočil, aby som vytvoril malú skupinku, a nakoniec sa nám podarilo prísť až do cieľa.“

„Som rád, že som vyhral, pomohlo mi odraziť sa späť po Miláno – San Remo,“ dodal Sagan s odkazom na San Remo, kde skončil v roku 2014 na desiatom mieste, s čím v tom čase nebol veľmi spokojný.

Záverečný šprint E3 Harelbeke 2014:

Hosteska na pódiu Sagana preventívne varovala

Rok pred víťazstvom Petra Sagana na E3 Harelbeke skončil Slovák na druhom mieste a keď boli pretekári na pódiu, Sagan ušitpol do zadku hostesku, ktorá bola vedľa víťaza Fabiana Cancellaru a k Petrovi bola otočená chrbtom.

Tento incident bol v tej dobe veľmi silne medializovaný a Peter Sagan sa neskôr za svoje správanie ospravedlnil. Ospravedlňujem sa Mayi za to, čo som urobil. Viem, že to nebolo správne, vôbec som nerozmýšľal nad tým, čo robím. Veľmi ma to mrzí a verím, že Maya a každý, koho som urazil, prijmú moje ospravedlnenie. Sľubujem, že v budúcnosti sa budem správať rozumnejšie.“

Pri víťazstve v roku 2014 bol Sagan na pódiu E3 Harelbeke na najvyššej priečke a jedna z hostesiek mu s úsmevom na tvári preventívne zakývala ukazovákom, aby ho varovala pred podobným správaním.

O dva roky neskôr ho predbehol Kwiatkowski

Sagan mal veľmi blízko k ďalšiemu víťazstvu na E3 o dva roky neskôr, keď sa mu podarilo dostať sa do úniku s Poliakom Michałom Kwiatkowskim 30 km pred cieľom.

Kwiatkowski a Sagan veľmi dobre spolupracovali a striedali sa, aby si udržali náskok pred prenasledovateľmi, no nakoniec to bol Kwiatkowski, kto mal v záverečnom špurte viac síl.

Keď sa Poliak rozbehol, bolo jasné, že zvíťazí, keďže Saganovi už nezostali sily na poriadny šprint. Kwiatkowski prešiel cieľovou čiarou ako prvý, čím si zabezpečil významné víťazstvo v kariére, zatiaľ čo Slovák v drese majstra sveta sa musel uspokojiť s druhým miestom.

Vtedy o tom síce ešte, samozrejme, nevedel, ale už o pár dní si výrazne napravil chuť, keďže vyhral Gent-Wevelgem aj monument Okolo Flámska.

Záverečné 4 km E3 Harelbeke v roku 2016:

E3 Harelbeke / E3 Saxo Classic

 

Klasika E3 Harelbeke so štartom aj cieľom v belgickom meste Harelbeke je podobná monumentu Okolo Flámska, ale je kratšia – máva okolo 200 kilometrov a celkové prevýšenie asi 2 000 metrov. Trasa zahŕňa množstvo krátkych, ale strmých kopcov známych ako Hellingen, a úsekov s dlažobnými kockami, ktoré sú charakteristické pre flámske klasiky.

 

Tieto technicky náročné pasáže testujú schopnosti a odolnosť jazdcov, pričom často rozhodujú o výsledku pretekov. Medzi najznámejšie a najťažšie sekcie patria stúpania Oude Kwaremont a Paterberg. Preteky E3 Harelbeke sa konajú koncom marca alebo na začiatku apríla a často slúžia ako dôležitý ukazovateľ formy pretekárov pred monumentom Okolo Flámska, ktorý nasleduje o týždeň alebo dva neskôr.

Výsledky Petra Sagana na E3 Harelbeke

Aktuality

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu