Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Detaily šialeného výkonu Tadeja Pogačara pri jeho 81-kilometrovom sóle na Strade Bianche

Pogačar svoje dvojhodinové sólo priviedol úspešne až do cieľa a stal sa víťazom najťažšieho Strade Bianche v histórii.
Martin Sarvaš
Tadej Pogačar na Strade Bianche 2024. Foto: Jered Gruber

Tadej Pogačar sa stal po druhýkrát v kariére víťazom slávne talianskej klasiky Strade Bianche po neuveriteľnom 81-kilometrovom sóle a útoku v štrkovom sektore Monte Sante Marie.

25-ročný Slovinec išiel záverečné dve hodiny a tri minúty osamote na čele, pričom už po desiatich kilometroch svojho útoku mal viac ako dvojminútový náskok, ktorý pomaly rástol až do konca pretekov.

Portál Velon CC zverejnil detailné čísla Pogačarovho výkonu v záverečných 80 kilometroch pretekov. Počas viac ako dvoch hodín mal slovinský talent priemerný normalizovaný výkon 360 wattov a priemernú rýchlosť 38,8 km/h, a to aj napriek náročným podmienkam, dažďu a blatu v štrkových sektoroch.

Normalizovaný výkon je hodnota, ktorá odráža aj meniace sa podmienky počas aktivity.

Maximálny priemerný výkon na päť minút mal Pogačar až 460 wattov, pravdepodobne hneď na začiatku svojho útoku.

U výkonu je však dôležitejší údaj pomeru výkonu a hmotnosti (W/kg), pretože je veľký rozdiel, keď ide 60-kilový s výkonom 300 wattov a keď ide 90-kilový jazdec 300 wattov, a to najmä v kopci.

Dominantným zdrojom odporu pri stúpaní je gravitácia a gravitačná sila, ktorú jazdci prekonávajú v stúpaniach, závisí od telesnej hmotnosti.

Takže produkcia výkonu 300 W pri hmotnosti 60 kg (5 W/kg) vás dostane do kopca rýchlejšie ako produkcia 300 W pri hmotnosti 90 kg (3,3 W/kg).

Napríklad Peter Sagan vyhral v roku 2020 desiatu etapu na Giro d’Italia po celodennom úniku a záverečnom 12 km sóle a počas štyroch hodín si držal priemerný výkon 330 wattov. Ale keď si to preložíme na pomer výkonu a hmotnosti, Sagan mal pri svojej hmotnosti 78 kg priemer 4,23 W/Kg

Keďže Tadej Pogačar váži iba 66 kg, jeho údaje o výkone sú o to obdivuhodnejšie, keďže pri svojom viac ako 80-kilometrovom sóle mal priemer pomeru výkonu a hmotnosti až 5,45 W/kg.

Podobný výkon ako Pogačar, dosiahol pri svojom víťazstve Strade Bianche Mathieu van der Poel v roku 2021, ktorý mal však počas celých pretekov priemerný pomer výkonu a hmotnosti až 5,18 W/kg, pričom v záverečných 60 km mal priemer až 5,85 W/kg.

Detaily výkonu Tadeja Pogačara v posledných 80 km Strade Bianche 2024

  • Čas: 2:03:00 hod
  • Priemerný výkon: 340 W
  • Priemerný normalizovaný výkon: 360 W
  • Najvyšší priemerný výkon na 5 min: 460 W
  • Priemerná rýchlosť: 38,8 km/h

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu