Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Tadej Pogačar vyhral historicky najťažšie Strade Bianche po šialenom 81-kilometrovom sóle

Pogačar už pred pretekmi hovoril, kde chce zaútočiť a svoj sľub aj splnil. Na druhom mieste skončil Toms Skujiņš a tretí finišoval Maxim Van Gils.
Martin Sarvaš
Strade Bianche 2024. Foto: Strade Bianche

Tadej Pogačar (UAE Emirates) sa stal po druhýkrát v kariére víťazom legendárnej talianskej klasiky Strade Bianche, ktorá mala v roku 2024 najnáročnejšiu trasu v histórii pretekov – dĺžku 215 km, prevýšenie 3674 m a 15 štrkových sektorov s celkovou dĺžkou cez 71 km.

Pre Pogačara to boli prvé preteky v sezóne 2024, no napriek tomu ukázal skvelú formu, keďže vyhral po neuveriteľnom 81-kilometrovom sóle a útoku v štrkovom sektore Monte Sante Marie, takže posledné dve hodiny išiel na čele osamote.

Na druhom mieste skončil Toms Skujiņš (Lidl-Trek), ktorý v rozhodujúcom stúpaní Via Santa Caterina porazil tretieho Maxima Van Gilsa (Lotto Dstny).

Zaútočil, keď pršalo a nič nebolo vidno

„Neviem prečo,“ odpovedal Pogačar na otázku, prečo zaútočil viac ako 81 km pred cieľom. „Už od začiatku sa išlo vysoké tempo, takže sa pelotón delil na veľa skupín.“

„Keď sme prišli na sektor Monte Sante Marie, bol silný dážď a bolo nás v skupine len okolo 25. Bolo blato a nič nebolo vidno, tak som sa rozhodol, že zaútočím. Vedel som, že ešte zostáva do konca veľa, ale tiež som vedel, že ak sa mi podarí odtrhnúť, dokážem ísť až do cieľa,“ opísal Tadej Pogačar.

„Na začiatku pretekov som sa cítil dobre, tím odviedol výbornú prácu a držal vysoké tempo. Keď začalo pršať, v hlave som mal, že musím potlačiť a ísť sólo.“

„Prvé preteky sú vždy veľmi náročné, hlavne po mentálnej stránke. Ale mám za sebou dobrú prípravu, takže som sa cítil dobre a veril som si,“ dodal Pogačar.

Priebeh pretekov

Aj keď Tadeja Pogačara po jeho útoku 81 km pred koncom prenasledovali dve silné skupiny s jazdcami ako Christophe Laporte (Visma | Lease a Bike), Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL), Matej Mohorič (Bahrain – Victorious) či Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), nedokázali sa vyrovnať tempu Pogačara, ktorý mal už po desiatich kilometroch svojho útoku viac ako dvojminútový náskok.

Keď zostávalo do cieľa 50 kilometrov, Tadej Pogačar mal už takmer trojminútový náskok a dve skupiny prenasledovateľov sa k sebe priblížili, keď začal zrýchľovať Ben Healy (EF Education – EasyPost), no nedokázal sa odtrhnúť, keďže Pogačarov tímový kolega Tim Wellens výborne pokrýval jeho útoky.

Jazdci v skupine prenasledovateľov nedokázali vzájomne spolupracovať, neustále niekto zaútočil, nasledovala reakcia a potom všetci spomalili. Vďaka tomu Pogačarova výhoda na čele s každým kilometrom narastala.

V krátkom štrkovom sektore Strada del Castagno 40 km pred cieľom zaútočil zo skupiny za Pogačarom Maxim Van Gils, ktorý si po pár kilometroch vytvoril polminútový náskok.

Keď zostávalo 20 km do konca, k Van Gilsovi sa pripojil ďalší jazdec Toms Skujiņš (Lidl-Trek), zatiaľ čo zo skupiny za nimi zaútočil Tom Pidcock.

Situácia sa už v závere nezmenila, pričom Skujiņš porazil Van Gilsa v záverečnom stúpaní Via Santa Caterina a dosiahol tak najlepší výsledok v kariére na jednodňových pretekoch a tiež sa stal prvým Lotyšom, ktorý sa postavil na pódium Strade Bianche.

Na štvrtom mieste prišiel do cieľa osamote Tom Pidcock pred Matejom Mohoričom, Benoîtom Cosnefroyom (Decathlon AG2R La Mondiale) a Davide Formolom (Movistar).

Rozhodujúci útok Tadeja Pogačara 81 km pred cieľom:

Víťazný dojazd Tadeja Pogačara:

Výsledky Strade Bianche 2024

Aktuality

12:39 Števková, Ulík a Vranák sa tešili z víťazstiev vo svojich kategóriách v pretekoch Petrovardin Fortress v Srbsku.

Preteky boli zaradené v kategórii UCI C1 a zišla sa na nich silná konkurencia. Pretekalo sa počas dvoch víkendových dní a Števková s Vranákom triumfovali počas oboch. Matej Ulík si po sobotnom 2. mieste svoju pozíciu vylpešil a postavil sa na najvyšší stupienok. Erika Glajzová skončila v oboch pretekoch na 4. mieste.

12:22 Dorian Godon vyhral prvú aj poslednú etapu Okolo Romandie a získal ďalšie víťazstvá pre Decathlon.

Decathlon AG2R La Mondiale zažíva jednu z najlepších sezón v histórii tímu a počas troch mesiacov dosiahli už 12 víťazstiev. Celkovým víťazom pretekov Okolo Romandie sa stal jazdec tímu Ineos Grenadiers Carlos Rodríguez.

12:04 Lukáš Kubiš vyhral rakúsku jednorázovku Kirschblütenrennen.

Na druhom mieste skončil domáci pretekár Emanuel Zangerle a tretí finišoval Nemec Roger Kluge. Dobrý výkon predviedol aj Slovák Richard Riška, ktorý skončil na siedmom mieste.

10:18 Denis Kohút vyhral prvé kolo Európskeho pohára v zjazde v Losinj, v top 5 skončili až traja slovenskí pretekári (+galéria).

Slovenská zjazdová reprezentácia má za sebou mimoriadne úspešný víkend. Slovenskí reprezentanti excelovali prvom kole európskeho pohára v zjazde a okrem Denisovho víťazstva skončil na 4. mieste Rasťo Baránek, top 5 uzatvoril víťaz kvalifikácie Adam Rojček.

27.04.2024 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

Zavrieť reklamu