Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Tadej Pogačar prekonal dva historické rekordy pri neuveriteľnom výkone a výhre Strade Bianche

Pogačar zaútočil 81 km pred cieľom a svoje dvojhodinové sólo priviedol úspešne až do cieľa.
Martin Sarvaš
Strade Bianche 2024. Foto: Strade Bianche

Tadej Pogačar sa stal po druhýkrát v kariére víťazom legendárnej talianskej klasiky Strade Bianche po neuveriteľnom 81-kilometrovom sóle a útoku v štrkovom sektore Monte Sante Marie, takže posledné dve hodiny išiel na čele osamote.

25-ročný Slovinec svojim obdivuhodným výkonom, ktorý sa zapíše do histórie cyklistiky, tiež vytvoril dva rekordy.

Prvý v časovom rozdiele medzi prvým a druhým jazdcom na Strade Bianche, ktorý bol v tomto prípade 2:44 min a veľkým rozdielom tak prekonal doterajší historický rekord 42 sekúnd z roku 2012, kedy vyhral po 12-kilometrovom sóle Fabian Cancellara.

Druhý rekord vytvoril v dĺžke víťazného sóla, pričom v tomto prípade prekonal svoj vlastný rekord, keď v roku 2022 vyhral po takmer 50-kilometrovom sóle.

Pogačar tiež v budúcnosti môže vyrovnať a možno aj prekonať rekord v počte víťazstiev Strade Bianche. Momentálne má na konte dve výhry a najviac, trikrát, vyhral taliansku klasiku Fabian Cancellara.

Tohtoročná edícia Strade Bianche bola s 215 km dlhou trasou, vrátane 15 štrkových sektorov s dĺžkou 71 km, a prevýšením 3674 m, najnáročnejšou v histórii pretekov.

Pogačar zvíťazil s časom 5:19:45 hod a priemernou rýchlosťou 40,344 km/h takže išlo o druhé najrýchlejšie Strade Bianche v histórii.

 

Aktuality

12:39 Števková, Ulík a Vranák sa tešili z víťazstiev vo svojich kategóriách v pretekoch Petrovardin Fortress v Srbsku.

Preteky boli zaradené v kategórii UCI C1 a zišla sa na nich silná konkurencia. Pretekalo sa počas dvoch víkendových dní a Števková s Vranákom triumfovali počas oboch. Matej Ulík si po sobotnom 2. mieste svoju pozíciu vylpešil a postavil sa na najvyšší stupienok. Erika Glajzová skončila v oboch pretekoch na 4. mieste.

12:22 Dorian Godon vyhral prvú aj poslednú etapu Okolo Romandie a získal ďalšie víťazstvá pre Decathlon.

Decathlon AG2R La Mondiale zažíva jednu z najlepších sezón v histórii tímu a počas troch mesiacov dosiahli už 12 víťazstiev. Celkovým víťazom pretekov Okolo Romandie sa stal jazdec tímu Ineos Grenadiers Carlos Rodríguez.

12:04 Lukáš Kubiš vyhral rakúsku jednorázovku Kirschblütenrennen.

Na druhom mieste skončil domáci pretekár Emanuel Zangerle a tretí finišoval Nemec Roger Kluge. Dobrý výkon predviedol aj Slovák Richard Riška, ktorý skončil na siedmom mieste.

10:18 Denis Kohút vyhral prvé kolo Európskeho pohára v zjazde v Losinj, v top 5 skončili až traja slovenskí pretekári (+galéria).

Slovenská zjazdová reprezentácia má za sebou mimoriadne úspešný víkend. Slovenskí reprezentanti excelovali prvom kole európskeho pohára v zjazde a okrem Denisovho víťazstva skončil na 4. mieste Rasťo Baránek, top 5 uzatvoril víťaz kvalifikácie Adam Rojček.

27.04.2024 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

Zavrieť reklamu