Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Dopingová „olympiáda pre vylepšených“ v roku 2025 nielen povoľuje, ale dokonca vyzýva na doping

Cieľom tzv. Vylepšených hier bude prekonať rôzne svetové rekordy, pričom zakladateľ podujatia tvrdí, že ide o "skutočnú, čestnú a otvorenú oslavou vedeckých inovácií“.
Martin Sarvaš
Dopingová „olympiáda pre vylepšených“ v roku 2025 nielen povoľuje, ale dokonca vyzýva na doping

Ilustr. foto: Film Program ilustruje, ako fungoval doping za éry Lance Armstronga.

V lete 2025 sa uskutoční veľmi zvláštne športové podujatie s názvom Enhanced Games, čo v preklade znamená Vylepšené Hry.

Ide o koncept športového podujatia v štýle olympijských hier, avšak organizátori umožnia účastníkom užívanie liekov či látok, ktoré zvyšujú výkonnosť, a bežne sú zakázané.

Aj keď podujatie X Games, zamerané na skateboarding, freeride, BMX, motokros a lyžovanie, tiež nikdy nevykonávalo testovanie na doping, Enhanced Games budú prvým športovým podujatím na svete, ktoré doslova vyzýva na zvyšovanie výkonu dopingom, čím vyvoláva nielen etické otázky, ale aj otázky o bezpečnosti a zdraví športovcov.

Na Enhanced Games majú od investorov milióny

Aron D’Souza, ktorý stojí za vytvorením Enhanced Games, nedávno prezradil v rozhovore pre magazín Sifted, že na svoj podnikateľský nápad dostal od investorov milióny dolárov.

D’Souza uviedol, že sa spojil s nemecko-americkým miliardárom a spoluzakladateľom PayPalu Petrom Thielom, ktorý do Enhanced Games investoval „jednociferné miliónové číslo“.

Ďalším investorom je špecialista na kryptomeny, miliardár Christian Angermayer, či Balaji Srinivasan, bývalý technologický šéf kryptoburzy Coinbase.

Čo sú dopingové Enhanced Games?

„Olympijské hry sú starodávny model, ktorý v roku 1896 pre viktoriánsky svet vynašiel kolonialistický aristokrat,“ hovorí D’Souza Sifted.

„Pretvárame olympijské hry pre 21. storočie,“ povedal Aron D’Souza.

D’Souzovou myšlienkou je poskytnúť alternatívu k tomu, čo vnímajú ako skorumpovanú olympiádu. Kritizujú Medzinárodný olympijský výbor za jeho údajné vykorisťovanie športovcov, nedostatku financií pre športovcov a odmietanie svetových rekordov, ktoré sú dosiahnuté vďaka zakázaným látkam.

Prečítajte si tiež

„Podujatie Enhanced Games propaguje využívanie vedy a zameriava sa na základné športy s cieľom prekonať svetové rekordy a zabezpečiť spravodlivú [finančnú] kompenzáciu pre športovcov.“

Tvrdia, že látky zvyšujúce výkonnosť, ak sa používajú zodpovedne, môžu výrazne zlepšiť výsledky tréningu a umožniť športovcom dosiahnuť ich plný potenciál.

D’Souza nazýva Enhanced Games „skutočnou, čestnou a otvorenou oslavou vedeckých inovácií“.

D’Souza chce vytvoriť olympijské hry pre „éru krátkych rozpätí pozornosti a generáciu TikToku“.

„Potrebujeme navrhnúť modernizované hry pre sociálne médiá [ako TikTok a Instagram] a vysielať v televízii krátke spoty.“

Podujatie kritizujú aj cyklisti aj šéf USADA

Enhanced Games sa zamerajú na obmedzený počet individuálnych športov, o ktoré je veľký záujem, ako sú atletika, plávanie, gymnastika, box a vzpieranie.

D’Souza plánuje upustiť od podujatí, o ktoré „ľudia nemajú záujem, ako je bedminton, curling a beh na dlhé trate“. Podľa D’Souzu sú mimo aj tímové športy, ktoré si vyžadujú viac pretekárov a komplexnejšiu logistiku.

„Naším hlavným cieľom je prekonávať svetové rekordy,“ hovorí D’Souza. „Chceme len športovcov, ktorí majú potenciál prekonávať svetové rekordy v športoch, na ktorých skutočne záleží.“

Znamená to tiež, že cyklistika nebude súčasťou prvej edície Enhanced Games. Napriek tomu sa viacero športovcov aj cyklistov vyjadrilo, že ide o nebezpečný koncept športového podujatia a je „nebezpečenstvom pre zdravie“, „klaunskou šou“ a „vtipom“.

„Nebezpečná klaunská šou“

Zlatá olympijská medailistka Anna Meares povedala, že tieto Vylepšené hry sú „nespravodlivé a nebezpečné. Nemyslím si, že toto je správna cesta k športu.“

Dokonca aj americký bývalý profesionálny cyklista Joseph M. Papp, ktorý bol suspendovaný práve za doping v roku 2006, povedal, že je to veľmi zlý nápad.

„Povolenie dopingu len vyzýva najambicióznejšieho človeka, aby bol tým najbezohľadnejším človekom,“ povedal kontroverzný Američan. „A brať čo najviac drog bez toho, aby sa doslova zabili.“

Šéf Americkej antidopingovej agentúry (USADA) Travis Tygart označil hry za „frašku… pravdepodobne nezákonnú v mnohých štátoch USA“ a „nebezpečnú klaunskú šou, nie skutočný šport“.

Tomuto konceptu sa vyhýbala aj americká šprintérska legenda Michael Johnson, ktorý tieto hry na sociálnych sieťach verejne označil za „smiešne“ a „nelogický PR trik pre dopovaných športovcov“.

Kvíz: Ako dobre sa vyznáte v dopingu a zakázaných látkach?

0%

Ktorý z nasledujúcich spôsobov je často používaný na maskovanie prítomnosti zakázaných látok v tele?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Ako sa nazýva proces, pri ktorom športovci skladujú vlastnú krv pred pretekmi a potom si ju transfuzujú späť pred výkonnostným testom?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Ktorý z nasledujúcich efektov je spojený s používaním tramadolu v športe?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Aký je primárny dôvod pre zákaz alebo obmedzenie používania salbutamolu vo vrcholovom športe?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Ako sa zvyčajne podáva tramadol vo vrcholovom športe?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Ako môže byť použitie syntetického kyslíka považované za formu dopingu vo výdržových športoch?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Aký je hlavný účinok kortikosteroidov, ktorý ich činí prísne sledovanou látkou v kontexte športového dopingu?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Čo je typickým spôsobom, akým sa zisťuje doping vo vrcholovom športe?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Ktorá metóda sa používa v cyklistike na zvýšenie počtu červených krviniek, čím sa zlepšuje prenos kyslíka a celková výkonnosť, bez použitia zakázaných látok?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Ktorá látka (nie je zakázaná) sa často používa v športe na zvýšenie koncentrácie a bdelosti?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Ktorá látka je často používaná športovcami pre jej schopnosť zvýšiť svalovú vytrvalosť a výkonnosť, ale nie je považovaná za dopingovú látku?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Aký je hlavný účinok používania beta-2 agonistov vo vrcholovom športe?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Aká je primárna funkcia erytropoetínu (EPO) v kontexte dopingu?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Aký je primárny mechanizmus účinku anabolických steroidov?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Ktorý z týchto liekov je známy svojimi vlastnosťami zvyšujúcimi výkonnosť prostredníctvom zlepšenia využitia kyslíka svalmi?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Ako dobre sa vyznáte v dopingu a zakázaných látkach?

Zdieľajte svoje výsledky s priateľmi

Aktuality

11:37 Slovenská polícia spustila absurdnú kampaň: Buď cyklista, nie egoista.

Minulý rok zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. Napriek tomu polícia nevyzýva k ohľaduplnosti vodičov áut voči cyklistom, ale naopak, cyklistov kritizuje už v slogane kampane.

10:30 Giro d’Italia 2024: Detaily trasy & dĺžky, prevýšenia a profily všetkých etáp.

Trasa Giro d’Italia 2024 je výrazne ľahšia v porovnaní s predošlými rokmi, ale stále sa môžeme tešiť na legendárne stúpania Mortirolo či Stelvio.

09:31 Red Bull-Bora-Hansgrohe bude nový názov nemeckého tímu od Tour de France 2024.

„S príchodom Red Bullu máme veľké, veľké ciele a Tour de France nie je jediným cieľom,“ hovorí šéf tímu Ralph Denk, pričom cieľom je stať sa najlepším tímom na svete.

Včera 18:03 Demi Vollering bola najsilnejšia v dojazde do kopca a vyhrala 5. etapu Vuelta España Femenina.

Etapa sa končila 3,2 km dlhým stúpaním Alto del Fuerte Rapitán s priemerným sklonom 8,1 %. Vollering zaútočila necelý kilometer pred koncom a do cieľa prišla sama pred Yarou Kastelijn a Elisou Longo Borghini.

Včera 12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

Zavrieť reklamu