Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

UCI zakáže v roku 2024 extrémne vytočené brzdové páky

"Extrémny sklon obmedzuje brzdnú kapacitu jazdcov a predstavuje modifikáciu produktu nad rámec jeho zamýšľaného použitia," hovorí UCI.
Martin Sarvaš
UCI zakáže v roku 2024 extrémne vytočené brzdové páky

Po zákaze aerodynamickej polohy super-tuck, jazde s položenými predlaktiami na riadidlách či regulácii výšky vytiahnutia ponožiek prichádza Medzinárodná cyklistická únia s ďalším „užitočným“ pravidlom.

UCI chce od roku 2024 zakázať vytočenie brzdových pák smerom dovnútra, čím jazdci získavali viac aerodynamickú polohu.

Peter Sagan povedal v roku 2021 o zákaze aero polohy: „Budeme musieť vymyslieť niečo iné, aby nám to potom mohli zakázať“.

A splnilo sa.

Ako dôvod pre zákaz vytočených brzdových pák UCI uviedla: „Extrémny sklon obmedzuje brzdnú kapacitu jazdcov a predstavuje modifikáciu produktu nad rámec jeho zamýšľaného použitia.“

Nie je jasné, či stanovia presný zakázaný uhol

UCI si všimla, že v roku 2024 zakáže veľmi populárne brzdové páky smerujúce dovnútra, čo naznačuje, že poloha páky „predstavuje modifikáciu produktu nad rámec jeho zamýšľaného použitia“.

UCI odhalila svoje zámery v tlačovej správe po výročnom seminári WorldTour, ktorý sa konal tento týždeň v Lausanne.

Jazdci si otáčajú brzdové/radiace páky smerom dovnútra, aby vytvorili užšiu polohu pre ruky. Niektorí uprednostňujú uhlový kontakt z ergonomických dôvodov, zatiaľ čo iní to robia pre lepšiu aerodynamiku.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Biker Magazín (@bikermag)

Vytočené brzdové páky používa mnoho jazdcov, ale v roku 2023 bol pravdepodobne najpamätnejší Pello Bilbao na prológu Tour Down Under 2023. Organizátori totiž zakázali bicykle na časovku, a tak si dal Bilba o klasický bicykel kolesá z časovky, obrovské prevody a divoko vytočené páky, aby vytvoril čo najužšiu pozíciu rúk.

Nie je jasné, či limit na uhol pák stanoví UCI, alebo to bude na rozhodnutí príslušného pretekára.

V roku 2022 UCI zverejnila zmeny v Technických predpisoch už koncom novembra, ale v roku 2023 pred sezónou 2024 zatiaľ žiadne takéto predpisy neboli zverejnené.

Namiesto vytočených pák budú užšie riadidlá

Foto: A.S.O / Pauline Ballet

Formulácia vo vyhlásení používa frázu „extrémny vnútorný sklon“ než akýkoľvek presný počet stupňov vytočenia brzdových pák.

„…k téme bezpečnosti bolo podané vysvetlenie o spolupráci UCI s cyklistickým priemyslom na vytvorení jasného nariadenia týkajúceho sa extrémneho sklonu brzdových pák smerom dovnútra,“ začalo vyhlásenie.

Pokiaľ ide o dôvod, UCI sa domnieva, že vnútorný sklon pák môže obmedziť schopnosť jazdcov brzdiť, a tak spôsobiť bezpečnostné riziko, čo naznačuje, že „predstavuje modifikáciu produktu nad rámec jeho zamýšľaného použitia“.

V dôsledku toho UCI uviedla, že „takéto umiestnenie bude v roku 2024 obmedzené“, a dodáva, že od januára 2025 „vstúpia do platnosti nové predpisy vyžadujúce súlad s pokynmi na inštaláciu stanovenými výrobcami brzdových pák“.

Je iróniou, že aj napriek tomu, že primárnou motiváciou jazdcov je aerodynamická výhoda, bolo dokázané, že rovné páky spárované s užšími riadidlami sú rýchlejšie ako široké riadidlá s vytočenými pákami, pretože celková predná plocha je menšia.

Je teda pravdepodobné, že v dôsledku zavedenia nových pravidiel budú jazdci jednoducho používať užšie riadidlá.

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu