Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Poradňa: Ako začať s pretekaním v disciplíne enduro?

Disciplína enduro je jednou z najkomplexnejších disciplín horskej cyklistiky, pretože v sebe kombinuje technické zručnosti v zjazdoch s výdržou. Ak rozmýšľate nad tým, či skúsiť svoje prvé preteky v tejto disciplíne čítajte ďalej.
Matúš Bušík
Poradňa: Ako začať s pretekaním v disciplíne enduro?

Od svojho vzniku začiatkom roku 2010 sa enduro preteky rýchlo stali jednou z najpopulárnejších disciplín na horských bicykloch.

Enduro ponúka technické, ale dostupné preteky pre jazdcov, ktorí sa chcú vyhnúť plnokrvným zjazdovým tratiam alebo lycra oblečeniu známeho z cross-country pretekov.

Ale čo to vlastne enduro preteky sú? Čítajte ďalej a zistite, o čom je enduro, prečo by ste to mohli chcieť vyskúšať a čo potrebujete, aby ste mohli začať.

Čo sú enduro preteky?

Foto: Vladimír Králik

V názve enduro je indícia – ide o preteky s orientáciou na zjazd, ale s vytrvalostným charakterom. V začiatkoch boli „enduro“ preteky vnímané ako dlhé cross-country trate, ale tie sú teraz známe ako maratónske preteky.

Moderné enduro podujatia sú veľmi odlišné. Enduro preteky pozostávajú z viacerých zjazdových etáp tzv. rýchlostných skúšok (RS), ktoré sú merané tak, aby generovali výsledok podujatia, zatiaľ čo stúpania sú spojenia medzi jednotlivými rýchlostnými skúškami známe aj ako transfery.

Na profesionálnych enduro pretekoch je nutné prísť do cieľa, prípadne na štart jednotlivých RS v časovom limite. Ak tento časový limit splním, nemá to vplyv na môj výsledný čas. Ak ho však nesplním a na transfere som sa zdržal príliš dlho, bude to viesť k penalizácii.

Enduro preteky zvyčajne trvajú jeden alebo dva dni, pričom jazdci bežne absolvujú až šesť meraných zjazdových etáp denne.

Kumulatívne časy všetkých ich výsledkov v etapách sa sčítajú, aby sa vytvoril ich celkový čas, ktorý v konečnom dôsledku rozhodne o cieľovej pozícii jazdca v štartovom poli.

To, či jazdci šliapu na vrchol každej zjazdovej etapy alebo naskočia na nejakú formu dopravy (dodávky, autobusy, sedačkové lanovky alebo vleky), do veľkej miery závisí od toho, kde sa podujatie organizuje, a od prevýšenia v danom dni (alebo konkrétnej etapy).

Foto: Matúš Bušík

Najznámejším a najväčším enduro podujatím je UCI Enduro World Cup (EDR), ktorý funguje prvý rok pod týmto názvom. Predtým bol seriál známy ako Enduro World Series (EWS).

UCI Enduro World Cup navštevuje niektoré z najlepších svetových lokalít pre každé zo svojich kôl. Každé kolo má víťaza a na konci roka je tu aj víťaz série.

Existuje aj mnoho menších miestnych enduro podujatí a niektoré z nich majú štatút kvalifikácie UCI Enduro World Cup, čo znamená, že ak sa umiestnite dostatočne vysoko, môžete sa zúčastniť podujatia UCI Enduro World Cup.

Ak si chcete vyskúšať UCI Enduro World Cup, ale nemôžete alebo nechcete sa kvalifikovať, existujú dve otvorené pretekárske kategórie, ktoré umožňujú nekvalifikovaným jazdcom pretekať, pričom víťaz získa kvalifikačné miesto EDR kolo Svetového pohára.

Čo je na enduro pretekoch také skvelé?

Foto: Vladimír Králik

Zjazdové preteky si vyžadujú extrémnu technickú zručnosť (a statočnosť), zatiaľ čo cross-country preteky sú do značnej miery o kondícii (hoci XC pretekárske trate sú čoraz technickejšie, výsledkom čoho majú XC bicykle modernú geometriu, vyššie zdvihy a teleskopické sedlovky).

Avšak každý, kto má poriadny trailový alebo downcountry bicykel, nejaké technické skúsenosti s jazdou a dostatočnú výdrž na to, aby si na pár hodín zajazdil na miestnom singletracku, si môže vyskúšať enduro preteky.

Môžete tiež zistiť, že už jazdíte enduro bez toho, aby ste o tom vedeli. Koniec koncov, enduro nie je len o pretekaní, je to štýl jazdy sám o sebe.

Šliapete efektívne, ale relatívne pomaly až na vrchol zjazdov, kde potom jazdíte tak agresívne a rýchlo ako dokážete, pričom míňate najviac energie? Ak áno, už ste enduro jazdec!

Enduro preteky majú lepší pomer ceny a kvality ako zjazdové preteky. Za vstupné dostanete oveľa viac jazdenia ako pri zjazde, pretože jazdíte viac etáp a nie len jednu trať.

To tiež znamená, že pád alebo mechanický problém vás nevyhnutne nevyradí z pretekov, pretože sa počíta celkový čas, nielen čas v jednotlivých etapách.

Ďalšou veľkou vecou na enduro pretekoch je priateľská atmosféra. Zatiaľ čo najlepší jazdci sú určite odhodlaní vyhrať, nižšie v poli je to skôr o tom, že to ide, užiť si trochu srandy, prípadne poraziť svojich kamošov.

To isté by sa, samozrejme, dalo povedať o takmer každom podujatí – horskí cyklisti sú vo všeobecnosti priateľská partia.

Aký typ bicykla potrebujem na enduro preteky?

Foto: Matúš Bušík

Ak chcete súťažne pretekať enduro, budete chcieť celoodpružený bicykel so zadným zdvihom aspoň 140 mm a zdvihom vidlice 170 – 180 mm.

Zvyšujúci sa počet pretekárov a vyššia popularita endura ako štýlu jazdy znamená, že množstov výrobcov ponúka enduro bicykle navrhnuté a špecifikované špeciálne pre požiadavky tejto disciplíny.

Existujú špeciálne enduro bicykle vyrobené špecificky pre pretekársky formát. V pravidlách nie je nič, čo by vám bránilo používať hardtailový horský bicykel alebo ľahký krosový bicykel, ale pri zjazdoch to bude náročné. Na druhom konci spektra sú bicykle na freeride a zjazdy, ktoré sú nevýhodou práve na transferoch.

Okrem toho treba dbať na správnu výbavu bicykle. Určite sa oplatí investovať do plášťov a ich bezdušového prevedenia s prípadnými vložkami vpredu a vzadu. Minimalizujete tak množstvo defektov.

Život na pretekoch vám jednoznačne uľahčí teleskopická sedlovka a na škodu nie sú ani široké riadidlá a krátky predstavec, vďaka ktorým bude váš bicykel lepšie ovládateľným.

Potrebujem nejaké špeciálne jazdecké vybavenie na enduro preteky?

Foto: Vladimír Králik

Integrálne prilby sú dobrým nápadom na skalnatejšie trate, ale štandardné prilby na horské bicykle sú často vhodné pre jednoduchšie trate a na výšľapy.

Niektorí organizátori závodných sérií však nariaďujú používanie integrálnych prilieb, takže si pozorne skontrolujte pravidlá.

Niektoré značky ponúkajú konvertibilné prilby špecifické pre enduro, navrhnuté tak, aby poskytovali ochranu celotvárovej prilby a klasickej prilby v jednom balení.

Často vyžadovanými ochrannými pomôckami sú chrániče kolien, lakťov, rukavice s dlhými prstami a ochrana očí.

Servisný balíček so základnými náhradnými dielmi je tiež dobrý nápad, najmä ak budete dlho mimo miesta konania podujatia alebo parkoviska.

Koho sledovať?

Foto: Max Čistý

 

Slovenská špička enduro pretekárov je celkom úzka a všetci sa navzájom poznajú. K najrýchlejším slovenským enduro pretekárom patria Martin Knapec, Ľuboš Staňo, Jakub Linda. Aktuálnym majstrom Slovenska je Adam Rojček, ktorý sa primárne orientuje na zjazd.

Zo žien musíme spomenúť nádejnú pretekárku Simonu Kuchyňkovú, ktorá sa vo svojej kategórii do 21 rokov umiestňuje na popredných priečkach svetovej série.

Kde si preteky vyskúšam?

Foto: Vladimír Králik

V rámci Slovenska fungujú aktuálne dve série pretekov. Jednou je slovenský pohár v endure (SPEN) organizovaný komisiou zjazdu v rámci Slovenského zväzu cyklistiky. V rámci tohto seriálu pretekajú elitný pretekári s licenciou SZC, ale na preteky môžu nastúpiť aj hobby jazdci – v rámci Biker enduro Challenge.

Druhým seriálom je MTBIKER Hornonitrianska enduro séria, ktorá je vnímaná skôr ako hobby séria, ale pravidelne sa jej zúčastňujú aj tí najrýchlejší slovenskí jazdci. Počet rýchlostných skúšok je tu nižší a preteky kratšie, preto môže byť vhodnou voľbou ak si preteky chcete vyskúšať.

Za hranicami v Česku viete pretekať v rámci českej Enduroserie, ktorá je neskutočne populárna a na jednom kole sa zúčastní aj viac než 500 pretekárov. Taktiež v Čechách funguje seriál Blinduro, kde sa jazdia preteky štýlom tzv. „na oči“, kedy jazdci nemajú povolený tréning na tratiach.

Kalendár enduro pretekov na Slovensku

SPEN

  • 30.7.2023 – GARMIN SPEN 2 – Majstrovstvá Slovenska v endure Košice
  • 3.9.2023 – GARMIN SPEN 3 – Mýto pod Ďumbierom
  • 15.10.2023 – GARMIN SPEN 4 – Bratislava

MTBIKER Hornonitrianska enduro séria

  • 10.9.2023 – 3. kolo HES vo Veľkej Lehôtke
  • 8.10.2023 – Finále HES v Bojniciach

 

 

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu