Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Kam na bike

Javorníky zo sedla bicykla by vám mohli zachutiť

Javornícka magistrála (ev. č. 2426) s dĺžkou približne 45 km je novinka vyznačená len od minulého roka.
Matúš Bušík
Javorníky zo sedla bicykla by vám mohli zachutiť

Cyklotrasa sa začína v Čadci a vedie hrebeňom Javorníkov po križovatku cyklotrás do oblasti Bútorky.

Ide o stredne náročnú horskú cyklotrasu s typicky zvlneným reliéfom terénu. Vedie lesnými úsekmi, ale aj priestrannými horskými lúkami s očarujúcimi výhľadmi.

Povrch na lesných a poľných cestách je zväčša len utlačený, medzi niektorými osadami aj spevnený asfaltom alebo zhutneným štrkom.

Po cyklotrase odporúčame jazdiť skôr miernym tempom a vychutnať si ju pri spoznávaní jedinečného potenciálu tohto územia.

Najlepšie bude využiť v Javorníkoch horský bicykel, menej zdatní bikeri môžu uvítať elektrobicykel. Z hľadiska časovej náročnosti si plánujte na túto cyklotrasu celý deň.

Možnosť nástupu na cyklotrasu a služby

Cyklotrasa je po celej jej dĺžke prístupná z viacerých turistických bodov, ktoré vám poskytnú možnosti parkovania, ubytovania či občerstvenia:

  • Čadca – Husárik (parkovanie, ubytovanie, občerstvenie, servis, wapka, požičovňa e-bikov)
  • Semeteš (obmedzené parkovanie, občerstvenie)
  • Melocík (parkovanie, občerstvenie)
  • Kasárne (parkovanie, ubytovanie, občerstvenie)
  • Makov (parkovanie, ubytovanie, občerstvenie)

Je len na vás, či si za svoj východiskový bod zvolíte Čadcu, horské sedlo Semeteš, alebo vyrazíte z Makova smerom k Bútorkám.

Javornícke cestičky

Oddávna boli Javorníky popretkávané cestami, cestičkami a rôznymi chodníkmi, ktoré kedysi slúžili napríklad drotárom, zbojníkom a portášom.

V súčasnosti ich vo veľkej miere využívajú hlavne cyklisti, bežkári a peší turisti.

Celú sieť cykloturistických trás na Kysuciach si môžete ľahko vyhľadať na rôznych mapových cykloserveroch. Tie vám umožnia spoznať počas cyklovýletu nielen krásy samotnej magistrály, ale aj okolitej kysuckej prírody.

Kysuce – kraj osád

Kysuce sú krajom osád a chotárov, ktoré majú svoj príbeh; sú to miesta, kde sa ľudia zžili s prírodou. Z niektorých sa stali turistické strediská, iné stále lákajú turistov a cykloturistov zastaviť sa a užiť si malebné výhľady, obzrieť si drotárske domčeky, alebo si len vychutnať magickú atmosféru horskej osady spätej s prírodou s nádychom histórie.

Duchovné posolstvo a sakrálne pamiatky

Pri cykloputovaní si doprajte krátke prestávky na obhliadku kaplniek a nevynechajte ani malú zvonicu v osade Greguše. Krížne cesty, ktorých je v javorníckom pohorí dosť, charakterizujú poľné kríže na znak dôležitých lokálnych udalostí, ale sú aj symbolom viery ľudí žijúcich v blízkych osadách.

 

Kamenná galéria v prírode

Dotknite sa umenia priamo na cyklotrase. Diela autorov pochádzajúcich väčšinou z javorníckych chotárov majú v sebe rozprávkové príbehy.

Môžete tam vidieť sochy, ktoré sú zaujímavé nielen vyhotovením, ale aj názvami: Kysucká krajina, Triglav, Javornícka brána, Skamenelina, Kométa, Samsateš, Kysucká modlitba, Kameňovník, Dolmen života a smrti, Strážne oko, Potvor.

Verte, že svojím netradičným vzhľadom a umiestnením stoja za vašu pozornosť a váš obdiv.

Prameň Kysuce

Múdri ľudia zvykli hovoriť, že ak chceš vedieť viac, choď až k samotnému prameňu. Spravte si krátku pauzu a odskočte si pod vrch Hričovec pozrieť sa, kde pramení rieka, ktorá dala názov celému regiónu. Voda z prameňa chutí naozaj skvele.

Rozhliadnite sa po Javorníkoch

Počas cyklovýletu po Javorníckej magistrále natrafíte aj na niekoľko rozhľadní – Mikovčákova rozhľadňa, Kamenité, či Rozhľadňa Petránky – Marťakovský kopec.

Určite si všimnete architektonickú a stavebnú zručnosť majstrov a citlivé umiestnenie rozhľadní do krajiny.

Oplatí sa zastaviť, vyliezť nahor a na chvíľu oprieť zrak o krajinu pod vami.

Okrem rozhľadní však Javornícka magistrála poskytuje množstvo očarujúcich výhľadov aj z nezalesnených častí hrebeňa.

Vyskúšajte Kysuce!

Okrem jednodňovej cyklotúry po Javorníckej magistrále si naplánujte aj ďalšie výlety. Kysuce poskytujú veľkú porciu cyklotrás rôznych úrovní.

Nájdete tu značené trasy pre náročných bikerov, ale aj nenáročné trasy pre rodiny s malými deťmi.

A ak ste ešte nevideli pieskovcové gule v lokalite Megoňky, ropný prameň v Korni, lesnú úvraťovú železničku vo Vychylovke, orloj v Starej Bystrici, ak ste neboli na Veľkej Rači, Veľkom Javorníku, Bumbálke, pútnickom mieste Živčáková, či na česko-slovensko-poľskom Trojmedzí, tak Kysuce nepoznáte.

Je čas to napraviť. Je čas to skúsiť. Nielen Javorníky, ale celé Kysuce by vám mohli zachutiť.

www.zilinskyturistickykraj.sk

Foto: archív Žilinský turistický kraj, Richard Köhler, Filip Lehotský
Text: Krajská organizácia cestovného ruchu Žilinský turistický kraj
Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.

 

 

 

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu