Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Adam Yates vyhral úvodnú etapu Tour de France 2023 po záverečnom súboji s bratom Simonom

Yates bude prvým jazdcom oblečeným v žltom drese na Tour de France 2023. Jeho brat Simon skončil druhý a v šprinte skupiny prenasledovateľov vybojoval tretie miesto Tadej Pogačar.
Martin Sarvaš
Adam Yates vyhral úvodnú etapu Tour de France 2023 po záverečnom súboji s bratom Simonom

1. etapa Tour de France 2023

 

  • Bilbao → Bilbao
  • Profil: kopcovitá
  • Dĺžka: 182 km
  • Prevýšenie: 3221 m
  • Priemerná rýchlosť (víťaznej skupiny): 41,55 km/h

Adam Yates (UAE Emirates) sa stal víťazom kopcovitej úvodnej etapy Tour de France 2023, ktorá sa začínala aj končila v španielskom Bilbau.

Pred cieľom bol Adam Yates na čele s bratom Simonom Yatesom (Jayco-AlUla), ktorý sa dostali do vedenia v zjazde 8,5 km pred cieľom.

Adam bol však v miernom stúpaní tesne pred cieľom silnejší a brata Simona porazil, aj keď priznal, že to nebol ľahký súboj.

Na treťom mieste skončil s 12-sekundovou stratou tímový kolega víťaza Tadej Pogačar, ktorý bol najrýchlejší v šprinte skupiny prenasledovateľov, v ktorej boli aj ďalší veľkí favoriti pre celkové hodnotenie ako Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Michael Woods (Israel-Premier Tech), Jai Hindley (BORA-hansgrohe), Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), David Gaudu (Groupama-FDJ) či Mikel Landa (Bahrain Victorious).

„Ani neviem, čo mám povedať. Snažili sme sa v stúpaní pracovať pre Tadeja, ktorý potom zaútočil, ale podarilo sa nám ho dobehnúť v zjazde. Zaútočil som, pridal sa ku mne brat a zostali sme spolu na čele. Najprv som nevedel, či s ním mám spolupracovať a cez vysielačku som sa na to opýtal. Povedali mi, že mám do toho ísť,“ povedal po etape Adam Yates.

„Vedel som, že je v dobrej forme – rozprávame sa každý deň a sme si veľmi blízki. Zdieľať s ním takéto víťazstvo je skutočne krásne. Ale určite mi to neuľahčil a raz som s ním skoro neudržal tempo,“ smial sa Yates.

„Pár rokov dozadu [2020] sa mi už podarilo získať žltý dres a je to naozaj krásny pocit, ale treba byť nohami na zemi. Sme tu pre ‚šéfa‘ Tadeja, ktorý už predtým ukázal, že je najlepší na svete a som si istý, že v najbližších týždňoch to opäť ukáže,“ dodal 30-ročný Brit.

Peter Sagan síce nebojoval o víťazstvo v náročnej kopcovitej etape, ale ukázal, že chce skúsiť bojovať o zelený dres, keď sa na šprintérskej prémii zapojil do šprintu, v ktorom skončil z pelotónu druhý so ziskom deviatich bodov. Najviac bodov si rozdeľovala pätica jazdcov v úniku.

Adam Yates sa dostal do vedenia celkového hodnotenia i súťaže šprintérov, ale v zelenom drese bude v druhej etape Simon Yates, ktorý je na druhom mieste v bodovacej súťaži. Vrchársku súťaž vedie Neilson Powless (EF Education-EasyPost), ktorý získal päť bodov na vrchárskych prémiach.

Záverečný kilometer 1. etapy Tour de France 2023:

Výsledky 1. etapy Tour de France 2023

Aktuality

Včera 18:03 Demi Vollering bola najsilnejšia v dojazde do kopca a vyhrala 5. etapu Vuelta España Femenina.

Etapa sa končila 3,2 km dlhým stúpaním Alto del Fuerte Rapitán s priemerným sklonom 8,1 %. Vollering zaútočila necelý kilometer pred koncom a do cieľa prišla sama pred Yarou Kastelijn a Elisou Longo Borghini.

Včera 12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

Včera 11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

Včera 10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

Včera 09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

Zavrieť reklamu