Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Globálny cyklistický boom začal spomaľovať, tvrdí Shimano

Aj keď zásoby klasických bicyklov sa dostávajú na priemerné hodnoty, dopyt po e-bicykloch zostáva silný.
Martin Sarvaš
Globálny cyklistický boom začal spomaľovať, tvrdí Shimano

Ilustr. foto: Shimano

Shimano vydalo finančnú správu za prvý štvrťrok 2022, v ktorej informuje, že globálny cyklistický boom začal spomaľovať.

Ešte minulý rok, kedy Shimano oslávilo svoje 100. výročie, dosiahlo tržby a prevádzkový príjem spoločnosti Shimano historický rekord, a to najmä vďaka jej biznisu v cyklistickom priemysle.

V rámci celej spoločnosti vzrástli predaje Shimano v minulom roku o 44,6 % v porovnaní s rokom 2020, zatiaľ čo prevádzkové príjmy vzrástli o 79,3 %.

Zdá sa však, že tento rok začne cyklistický boom spôsobený pandémiou ochorenia Covid-19 spomaľovať.

„Globálny cyklistický boom ukázal známky spomaľovania, pričom zásoby bicyklov základnej a strednej triedy na trhu sa blížili k primeranej úrovni, zatiaľ čo dopyt sústredený okolo bicyklov najvyššej triedy zostal vysoký,“ uvádza Shimano.

Prečítajte si tiež

Dopyt po e-bikoch je stále silný

Shimano tiež konštatuje, že dopyt po bicykloch a produktoch súvisiacich s cyklistickým priemyslom zostáva na európskom trhu pevný. Dôvodom je aj fakt, že vlády európskych krajín pokračujú vo svojich aktivitách na podporu cyklistickej dopravy ako alternatívy pre trvalo udržateľnú mobility.

„Zatiaľ čo dopyt po e-bicykloch zostal silný, zásoby bicyklov základnej a strednej triedy na trhu sa priblížili k primeranej úrovni.“

„Na severoamerickom trhu zostal dopyt po bicykloch pevný a zásoby na trhu, sústredené okolo bicyklov základnej a strednej triedy, sa zotavili na primeranú úroveň.“

V Európe a severnej Amerike sa síce zásoby míňajú, ale na „ázijských a južných a stredoamerických trhoch cyklistický boom ochladol a zásoby bicyklov základnej triedy zostali na mierne vyššej úrovni.“

Na japonskom trhu zostali trhové zásoby cestných bicyklov na nízkej úrovni v dôsledku stáleho dopytu po športových bicykloch, no maloobchodný predaj komunitných bicyklov bol pomalý, čo viedlo k tomu, že trhové zásoby zostali na vyššej úrovni.

„Za týchto trhových podmienok bolo prijímanie objednávok rýchle pre širokú škálu produktov, vrátane špičkových modelov pre cestné bicykle Dura-Ace a Ultegra a komponentov pre športové elektrobicyklee série Shimano Steps,“ uzatvára Shimano vo finančnej správe za prvý štvrťrok 2022.

Aktuality

14:10 Viktória Chladoňová skončila celkovo druhá po skvelých výkonoch na juniorskom etapáku vo Francúzsku.

Chladoňová vybojovala na pretekoch Tour du Gévaudan Occitanie femmes druhé miesto v prvej etape a v druhej etape skončila piata. Výborný výsledok dosiahla aj Sofia Ungerová, ktorá skončila celkovo siedma po siedmom a ôsmom mieste v etapách.

08:52 Detaily 2. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

150 km dlhá trasa má prevýšenie 2250 m, pričom väčšina stúpaní je v závere. V cieľovom stúpaní Santuario di Oropa očakávame zaujímavý súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Včera 12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Včera 09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

03.05.2024 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

Zavrieť reklamu