Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Slovenská polícia vyzýva: Dávajte cyklistom pri predchádzaní dostatok priestoru, minimálne 1,5 metra

Ohrozenie cyklistu pre obchádzaní patrí medzi závažné porušenia pravidiel cestnej premávky.
Martin Sarvaš

„Vodiči áut, nebuďte netrpezliví a dajte cyklistom aspoň jeden a pol metra, zachraňuje to životy,“ píše Polícia SR k videu, v ktorom hovoria o bezpečnom predchádzaní cyklistov.

Väčšina krajín Európskej únie má tento odstup zákonom povinný a nedávno sa schválil aj v Českej republike.

Bohužiaľ, na Slovensku nehôd stále pribúda, ale zákon sa nemení.

„Pri predchádzaní musí zachovávať dostatočný bočný odstup od predchádzaného vozidla osobitne od cyklistu a chodca,“ píše sa v Zákone o cestnej premávke a zároveň to je jediná úprava v zákone, ktorá spomína predchádzanie cyklistov.

„Nezabúdajte na to, že ohrozenie cyklistu pri obchádzaní alebo predchádzaní patrí medzi závažné porušenia pravidiel cestnej premávky,“ hovorí policajt vo videu.

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová nedávno iniciovala petíciu pre pre prijatie opatrení na zvýšenie bezpečnosti cyklistov a chodcov. V súčasnosti ju podpísalo viac ako 21-tisíc ľudí, pričom cieľom je 25-tisíc podpisov.

Nechať priestor 1,5 metra pri predchádzaní cyklistov berie ako osobnú urážku stále mnoho vodičov, aj keď vieme, že veľká väčšina šoférov sa správa voči cyklistom rozumne a ohľaduplne.

Tohto názoru je napríklad slovenská únia autodopravcov, Ústredný automotoklub SR či Slovenská únia vodičov. 1,5 metra pri predchádzaní im pripadá veľa a cyklistov by najradšej vyradili z ciest 1. triedy.

Ďakujeme, že sa správate voči cyklistom zodpovedne a s rešpektom.

Všetky články zo série: Otázky a odpovede, ako jazdiť bezpečne na bicykli

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 18:03 Demi Vollering bola najsilnejšia v dojazde do kopca a vyhrala 5. etapu Vuelta España Femenina.

Etapa sa končila 3,2 km dlhým stúpaním Alto del Fuerte Rapitán s priemerným sklonom 8,1 %. Vollering zaútočila necelý kilometer pred koncom a do cieľa prišla sama pred Yarou Kastelijn a Elisou Longo Borghini.

Včera 12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

Včera 11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

Včera 10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

Včera 09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

Zavrieť reklamu