Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Alberto Contador prekonal rekord v Everestingu

Zdá sa, že Everesting sa pomaly mení na preteky profíkov.
Martin Sarvaš

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Alberto Contador (@acontadoroficial),

Sedemnásobný Grand Tour víťaz Alberto Contador stanovil nový rekord v Everestingu na 7 hodín, 27 minút a 20 sekúnd.

Rekord dosiahol v utorok 7. júla na strmom stúpaní Silla del Rey, severne od Madridu v Španielsku a doterajšieho držiteľa rekodru Lachana Mortona z  EF Pro Racing porazil o 2  a pol  minúty.

Everesting znamená nastúpať výšku najvyššieho vrcholu na svete Mt. Everestu 8,848 opakovanou jazdou na jednom stúpaní.

Španielsky bývalý profesionálny cyklista absolvoval najstrmjšiu časť stúpania, ktorá mala necelý kilometer (z celého 6,8-kilometrového stúpania) 78-krát, najazdil dokopy 148 km s priemernou rýchlosťou 19,7 km/h.

Everesting Alberta Contadora si môžete pozrieť na jeho Strave.

„Everestingová šialenosť je dokonaná. Ďakujem vám za všetky správy, vďaka ktorým som sa na to dal. Viac ako sedem hodín a nastúpaných 8848 metrov. Bola to veľmi náročná výzva, ale veľmi pekná skúsenosť,“ napísal Contador.

Contadora motivovali k Evrestingu jeho fanúšikovia a počas jazdy testoval jeden z bicyklov jeho vlastnej kolekcie značky Abikes.

Contador prekonal rekord vo veku 37 rokov, pričom svoju profesionálnu kariéru ukončil po 15 rokoch na konci roku 2017.

S priemerným výkonom 268 wattov prekonal nielen rekord v Everestingu, ale aj lokálny KOM na segmente ‚Parte final – Silla del Rey‘, a to o 36 sekúnd.

Pandémia koronavírusu spôsobila tento rok veľký boom Everestingu a o prekonanie rekordu sa pokúsilo už viacero profesionálnych cyklistov. Či už americký majster v XC Keegan Swenson, spolujazdec Petra Sagana Emanuel Buchmann (ktorému pokus neuznali), Lachlan Morton z tímu EF Pro Racing či ďalší ex-profík Phil Gaimon.

Pôvodná myšlienka Everestingu bola rozvíjať popularitu cyklistiky a mal to byť presný opak pretekania. Profíci i bývalý profíci si však z Everestingu za posledné mesiace spravili preteky.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:18 Tadej Pogačar suverénne vyhral druhú etapu Giro d’Italia aj napriek defektu a pádu pred rozhodujúcim stúpaním.

Na druhom mieste skončil Daniel Martinez a tretí finišoval Geraint Thomas. Pogačar sa po premiérovom víťazstve na Gire oblečie do ružového dresu.

Včera 14:10 Viktória Chladoňová skončila celkovo druhá po skvelých výkonoch na juniorskom etapáku vo Francúzsku.

Chladoňová vybojovala na pretekoch Tour du Gévaudan Occitanie femmes druhé miesto v prvej etape a v druhej etape skončila šiesta. Výborný výsledok dosiahla aj Sofia Ungerová, ktorá skončila celkovo siedma po siedmom a ôsmom mieste v etapách.

Včera 08:52 Detaily 2. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

150 km dlhá trasa má prevýšenie 2250 m, pričom väčšina stúpaní je v závere. V cieľovom stúpaní Santuario di Oropa očakávame zaujímavý súboj favoritov celkovej klasifikácie.

04.05.2024 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

04.05.2024 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Zavrieť reklamu