Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Video: Môže načipovaný horský e-bike poraziť cestný aero bike? – Haibike SDURO HardNine vs. Pinarello F14 Dogma

Dosť absurdné porovnanie, ale aspoň sa dozviete, či má zmysel pretekať sa na elektrobicykli s kamošmi na žiletkách.
Biker

Chalani s elektrobicyklového YouTube kanálu eMBN sa rozhodli vyskúšať, či na ceste môže poraziť načipovaný horský elektrobicykel ľahký cestný aero bicykel.

Jazdec na elektrobicykli sedel na Haibiku SDURO HardNine s 29-palcovými kolesami a motorom Yamaha PW-X 80Nm. Tento e-bike váži 21,3 kg. Maximálna rýchlosť elektrobicykla, pri ktorej dostával jazdec podporu motora, bola 50 km/h.

Jazdec na cestnom bicykli šliapal na Pinarello F14 Dogma, ktorý je pretekárskym ultra ľahkým aero bicyklom s váhou 6,8 kg.

Výsledky porovnania

Horský elektrobicykel
Cestný bicykel
500 m (šprint) 00:37 min 00:34 min
1 km jazda 01:09 min 01:02 min
6 km jazda 08:16 min 08:24 min
Celkový čas 10:02 min 10:00 min

V šprinte aj jazde na vzdialenosť 1 km bol rýchlejší cestný bicykel, zatiaľ čo pri dlhšej 6 km jazde bol rýchlejší e-bike.

Celkovo teda zvíťazil o 2 sekundy cestný bicykel, avšak keby sa zmenili podmienky a horský e-bike by jazdil tam, kde patrí – na trailoch, tam by už cestný bicykel asi veľmi neobstál.

Každopádne ide o celkom absurdné porovnanie. Radšej si prečítajte, aký je skutočný rozdiel vo výkone pri jazde na elektrobicykli a pri jazde na tradičnom bicykli či o švajčiarskom výskume, ktorý tvrdí, že e-bikeri jazdia viac a dlhšie vzdialenosti.

Vaše komentáre

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu