Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Ako si vybrať tachometer?

Ak ste si mysleli, že na bicyklovanie potrebujete len bicykel, nie je to celkom tak.
Biker

Všetky veci z cyklopredajne však tiež nepotrebujete. Mnohí si vystačia s normálnym oblečením a keď potrebujú niečo odviezť, vezmú si klasický batoh. Ak však máte s bicyklovaním väčšie plány ako len občasný krátky výlet alebo pár kilometrov do práce, niektoré doplnky spravia vaše jazdenie príjemnejším, bezpečnejším a jednoduchším.

Cyklopočítače nemerajú iba rýchlosť

Na bicykli síce nie sú nevyhnutné, ale máme ich radi. Nie každému prinesú úžitok a preto si investíciu do nich premyslite. Ak ste štatistický typ a zaujíma vás, koľko kilometrov ste odjazdili, ako rýchlo ste šli z kopca, aká bola dnešná priemerná rýchlosť, vyberte si aspoň jednoduchý model so základnými funkciami. Pri výbere tachometra by ste si mali určiť svoje priority a na základe toho vyberať z rôznych kategórií podľa počtu ponúkaných funkcií.

Základné modely ponúkajú meranie rýchlosti, času a vzdialenosti. Stredná trieda má navyše možnosť použitia na dva bicykle, teplomer, nastavenia jazyka či kontrastu displeja. Pri najvyššej kategóriu už výrobcovia nezabúdajú na meranie tepu srdca, kadencie, nadmorskej výšky či dokonca navigáciu GPS.

Digitálnemu tachometru výpadok nehrozí

Pokiaľ ide o výber štandardných tachometrov, delia sa na dve základné skupiny – drôtové a bezdrôtové. Klasické drôtové majú presný prenos dát zo snímača pri kolese cez káblik až na riadidlá a stačí dať do nich len jednu batériu. Bezdrôtové sa montujú jednoducho, no vyžadujú použitie batérie aj do snímača pri kolese. Bezdrôtové tachometre sa delia na ďalšie dve podskupiny podľa spôsobu prenosu dát, a to na digitálne a analógové.

Pri digitálnom prenose údajov by sa vám nemalo stať, že mobil, wifi či stožiar vysokého napätia budú signál rušiť a namerané hodnoty ostanú čo najpresnejšie a bez výpadku. Ak je pre vás dôležitou funkciou výškomer, presnejšie údaje dostanete z tachometra barometrického. Môžete zostať pri klasických pár-eurových cyklopočítačoch, ale môžete aj zainvestovať do sofistikovaných prístrojov, ktoré vaše bicyklovanie posunú až do sci-fi roviny. Počuli ste už o okuliaroch, ktoré vám pri jazde zobrazujú na virtuálnych postranných „displejoch“ údaje od rýchlosti cez navigáciu až po SMS-ky? Vitajte v budúcnosti. Áno, už sa predávajú.

Aktuality

11:37 Slovenská polícia spustila absurdnú kampaň: Buď cyklista, nie egoista.

Minulý rok zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. Napriek tomu polícia nevyzýva k ohľaduplnosti vodičov áut voči cyklistom, ale naopak, cyklistov kritizuje už v slogane kampane.

10:30 Giro d’Italia 2024: Detaily trasy & dĺžky, prevýšenia a profily všetkých etáp.

Trasa Giro d’Italia 2024 je výrazne ľahšia v porovnaní s predošlými rokmi, ale stále sa môžeme tešiť na legendárne stúpania Mortirolo či Stelvio.

09:31 Red Bull-Bora-Hansgrohe bude nový názov nemeckého tímu od Tour de France 2024.

„S príchodom Red Bullu máme veľké, veľké ciele a Tour de France nie je jediným cieľom,“ hovorí šéf tímu Ralph Denk, pričom cieľom je stať sa najlepším tímom na svete.

Včera 18:03 Demi Vollering bola najsilnejšia v dojazde do kopca a vyhrala 5. etapu Vuelta España Femenina.

Etapa sa končila 3,2 km dlhým stúpaním Alto del Fuerte Rapitán s priemerným sklonom 8,1 %. Vollering zaútočila necelý kilometer pred koncom a do cieľa prišla sama pred Yarou Kastelijn a Elisou Longo Borghini.

Včera 12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

Zavrieť reklamu