Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Len 17-ročný Američan prešiel na bicykli za 527 dní cez 14 krajín z Aljašky do Argentíny

Liam Garner prešiel za necelého jeden a pol roka 32-tisíc kilometrov a už teraz plánuje cestu z Európy do Ázie.
Martin Sarvaš
Liam Garner počas cesty z Aljašky do Argentíny. Miesto: Chimborazo, Ekvádor. Foto: Liam Garner

Mladý americký cyklista Liam Garner prešiel na bicykli za 527 dní cez 14 krajín z Aljašky do Argentíny.

Najprv si vyskúšal prejsť na bicykli z Los Angeles do San Francisca a uvedomil si, že by mohol bez väčších problémov prejsť aj naprieč kontinentom.

Inšpirovala ho kniha Jedidiaha Jenkinsa, ktorý išiel na bicykli z Oregonu do Argentíny a v roku 2021 sa vtedy 17-ročný Garner rozhodol, že prejde na bicykli z Prudhoe Bay na Aljaške, najsevernejšieho bodu v Spojených štátoch dostupného po ceste, do Ushuaia v Argentíne, najjužnejšieho bodu Južnej Ameriky.

Chcel spraviť niečo absurdné

A zatiaľ čo sa mnohí jeho priatelia zo školy pripravovali na vysokú školu, Garner podľa vlastných slov „chcel spraviť niečo absurdné“ a začal sa pripravovať na dobrodružstvo svojho života.

Jeho matka mu cestu neschvaľovala a otec sa o jeho plánoch dozvedel, až keď bol na Aljaške. Garner však hovorí, že obaja sú teraz jeho „najväčšími podporovateľmi“.

Najsevernejší a najjužnejší bod Severnej a Južnej Ameriky spája cestný systém s názvom Panamerická magistrála. „Existuje oficiálna cesta a potom sú tu neoficiálne cesty. V podstate som si vytvoril svoju vlastnú trasu, ktorou som išiel. Kým som išiel každý deň išiel na juh, vedel som, že idem správnym smerom,“ povedal Liam Garner pre CNN Travel.

Na cestu sa chystal asi mesiac a mal našetrené okolo 8000 amerických dolárov s tým, že za mesiac nechcel minúť viac ako 450 dolárov. Počas necelého jeden a pol roka na cestách sa mu však podarilo zarobiť ďalších 8000 dolárov zo sociálnych sietí či darov cez platformu Patreon.

V Kolumbii spadol, v Mexiku ho okradli

Liam Garner počas cesty z Aljašky do Argentíny. Miesto: Paso De Cortés, Mexiko. Foto: Liam Garner

Jeho cesta však vôbec nebola jednoduchá a počas jeho dobrodružstva sa však stretol s mnohými problémami. Garner priznal, že ho okradli a po nepríjemnom páde na hlavu v Kolumbii musel stráviť niekoľko týždňov v nemocnici. Musel totiž podstúpiť plastickú operáciu, aby mu „opravili a spojili“ poranené ucho.

„Pri toľkom cestovaní máte v hlave, že sa môžete zraniť a môže sa stať niečo veľmi zlé. Ale nič také sa nestalo, až kým som nespadol v Kolumbii. Bol som v bezvedomí asi 15 minút a trvalo mi niekoľko hodín, kým som bol schopný znova hovoriť,“ opísal Garner.

Po týždňoch v nemocnici Liam Garner priznal, že mal problém pokračovať a rozmýšľal aj nad tým, že to vzdá, obzvlášť po tom, čo ho na juhu Mexika okradli a zápasil s extrémnymi horúčavami.

„Asi dva a pol týždňa sme ja a môj partner Logan nemali žiadne spojenie s vonkajším svetom. Nemali sme mobilné telefóny. Počasie bolo náročné, bolo cez 40 stupňov každý jeden deň. A do toho som ešte ochorel.“

Pozrite si tiež

V tom čase dokázala dvojica pedálovať len niekoľko minút a museli si dávať prestávky, pričom zvažovali návrat domov autobusom: „Nemá zmysel týrať sa. Toto nie je zábava,“ spomína Garner.

Napriek problémom sa nevzdali a o týždeň sa dostali sa do Guatemaly, kde bolo oveľa chladnejšie a rozhodli sa vytrvať.

Už teraz plánuje cestu z Európy do Ázie

Liam Garner počas cesty z Aljašky do Argentíny. Miesto: Chimborazo, Ekvádor. Foto: Liam Garner

Počas posledného mesiaca svojej cesty Garner nemyslel na nič iné ako na koniec jeho dobrodružstva a niekedy sa dostal do takých emócií, že začal bezdôvodne plakať na bicykli.

Garner prešiel na bicykli cez Guatemalu, Nikaraguu, Panamu, Ekvádor, Čile či Peru a do Ushuaie napokon dorazil 10. januára, po prejdení 32-tisíc kilometrov v priebehu 527 dní.

Garner, ktorý má teraz 19 rokov, však priznal, že chvíľa, o ktorej toľko sníval nebola taká, ako si predstavoval: „Bolo to [Ushuaia] veľmi turistické mesto a bolo tam veľa ľudí. Nemohol som byť ani chvíľu osamote, tak som bol trochu sklamaný.“

S pocitom miernej skľúčenosti sa rozhodol ísť na pár dní do národného parku a stráviť nejaký čas premýšľaním o čase, ktorý strávil na cestách.

Tínedžer sa teraz presúva domov do Los Angeles a potom plánuje napísať knihu o svojich cestách. Už teraz myslí na svoje ďalšie cyklistické dobrodružstvo z Európy do Ázie.

„Mám pocit, že ľudia jednoducho potrebujú vedieť, že sú schopní neuveriteľných vecí,“ povedal Garner pre Insider.

Aktuality

14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

13:49 Foto: Tím EF Education musel na Giro d’Italia vymeniť ružové dresy za čierne.

Keďže ružový dres symbolizuje lídra na Gire, americký tím musel zmeniť farbu dresov, aby sa nemýlili s vedúcim jazdcom celkovej klasifikácie.

11:37 Slovenská polícia spustila absurdnú kampaň: Buď cyklista, nie egoista.

Minulý rok zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. Napriek tomu polícia nevyzýva k ohľaduplnosti vodičov áut voči cyklistom, ale naopak, cyklistov kritizuje už v slogane kampane.

10:30 Giro d’Italia 2024: Detaily trasy & dĺžky, prevýšenia a profily všetkých etáp.

Trasa Giro d’Italia 2024 je výrazne ľahšia v porovnaní s predošlými rokmi, ale stále sa môžeme tešiť na legendárne stúpania Mortirolo či Stelvio.

09:31 Red Bull-Bora-Hansgrohe bude nový názov nemeckého tímu od Tour de France 2024.

„S príchodom Red Bullu máme veľké, veľké ciele a Tour de France nie je jediným cieľom,“ hovorí šéf tímu Ralph Denk, pričom cieľom je stať sa najlepším tímom na svete.

Zavrieť reklamu