Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Patent Shimana odhalil dizajn prehadzovačky s priamou montážou

Shimano rozhodne nechce zostať za svojím najväčším konkurentom v oblasti pohonu spoločnosťou SRAM, ktorá v minulom týždni predstavila nový typ pohonu.
Matúš Bušík
Patent Shimana odhalil dizajn prehadzovačky s priamou montážou

Patentová prihláška podaná spoločnosťou Shimano dokazuje, že značka pracuje na integrovanej zadnej prehadzovačke podobnej tej, ktorú sme videli na novej sade SRAM T-Type Eagle.

Patentový nákres ukazuje dizajn svorky s prehadzovačkou nasadenou priamo na zadnú stavbu, čím odpadá nutnosť použitia pätky prehadzovačky. Na mieste by mala byť uchytená pomocou pevnej osi.

Patentová prihláška naznačuje, že Shimano prechádza na dizajn podobný priamej montáži zadnej prehadzovačky SRAM T-Type Eagle.

Tak ako pri každej patentovej prihláške sú však konkrétne detaily obmedzené. Poskytuje nám však pohľad na to, kde sa môže budúcnosť špičkových pohonov uberať.

O nových pohonoch spoločnosti SRAM sme vás informovali minulý týždeň:

Stručne ide o:

Úplne nový rad pohonu SRAM T-Type Eagle Transmission má prepracovaný dizajn s priamou montážou, ktorý odstraňuje medzikus pätku prehadzovačky a taktiež nemá skrutky na nastavenie dorazov prehadzovačky.

Inovatívny dizajn s priamou montážou – opísaný ako „najväčší produkt predstavený v histórii SRAM“ má na svedomí, že prehadzovačka sa upína priamo na rám bicykla v oblasti osky zadného kolesa a nie je pripevnená k pätke.

Čo na to Shimano?

Patent Shimano

Patentový nákres Shimano znázorňujúci pevnú osku naskrutkovanú do rámu.

Patentový nákres Shimano ukazuje dizajn pre montáž prehadzovačky „koaxiálne“ na zadné koleso bicykla.

Shimano tvrdí, že účelom patentu je „poskytnúť zadnú prehadzovačku so zlepšenou použiteľnosťou“.

Držiak prehadzovačky je pripevnený koaxiálne k zadnej stavbe.

Kľúčom k tomu je to, čo Shimano opisuje ako „štruktúra uhlovej polohy“. Vyzerá to podobne ako B – skrutka na zadnej strane a pravdepodobne sa použije na počiatočné nastavenie zadnej prehadzovačky .

To by tiež mohlo naznačovať, že dizajn Shimano bude kompatibilný s rôznymi veľkosťami kaziet . Pre porovnanie, prehadzovačka SRAM T-Type Eagle sa zrieka skrutky B, pretože je navrhnutá tak, aby špecificky fungovala s kazetou 10-52t.

Shimano uvádza, že skrutka B zlepšuje použiteľnosť, pretože „umožňuje jednoduché nastavenie uhlovej polohy zadnej prehadzovačky vzhľadom na rám bicykla“.

Na nastavenie uhlového nastavenia prehadzovačky slúži skrutka.

Patentová prihláška zobrazuje potrebný nástroj na nastavenie. Tým sa meria počet zubov na kazete, čo pomáha správne nastaviť prehadzovačku.

Patentový dokument tiež špecifikuje hrúbku dvoch ramien, ktoré sa hodia okolo výstupku. Hovorí sa, že tieto ramená budú mať radiálnu hrúbku aspoň 2 mm, aby sa zvýšila tuhosť zadnej prehadzovačky.

Patent Shimano v porovnaní so SRAM T-Type Eagle

Patent Shimano zobrazuje podobne vyzerajúci dizajn ako zadná prehadzovačka SRAM T-Type Eagle.

Je zjavné, že nákres Shimano zobrazuje dve ramená spájajúce zadný koniec rámu.

Rovnako ako v prípade SRAM T-Type Eagle, patentový nákres Shimano znázorňuje uchytenie závesu do závitu používaného na montáž prehadzovačky, pričom sa prehadzovačka vycentruje okolo konštantného referenčného bodu.

Pred uvedením SRAM T-Type Eagle Transmission predstavila spoločnosť SRAM v roku 2019 štandard univerzálneho závesu prehadzovačky – UDH.

Bicykel musí používať UDH, aby bol kompatibilný s Hangerless Interface SRAM T-Type a naopak akceptoval zadnú prehadzovačku T-Type.

Nákresy Shimano naznačujú podobný dizajn, aj keď v tejto fáze nemôžeme komentovať, ako by to mohlo ovplyvniť dizajn rámu a výrazne aj akúkoľvek krížovú kompatibilitu so štandardom SRAM UDH.

Uvidíme Shimano s priamou montážou?

Táto patentová prihláška naznačuje, že Shimano môže do svojej ponuky horských bicyklov pridať možnosť priamej montáže prehadzovačky.

Na jednej strane sa zdá, že Shimano nasleduje SRAM, ale toto by nebol prvý zásah Shimana do prehadzovačov s priamou montážou – aspoň podľa názvu.

Štandard Shimano Direct-Mount Rear Derailleur (DRD), ktorý debutoval v roku 2012, nahradil horný článok tradičných závesov, spájajúci rám s horným čapom kompatibilných prehadzovačiek.

Existujúci dizajn zadnej prehadzovačky Shimano s priamym pripevnením (DRD) nahradil horný článok tradičných závesov.

Prehadzovačka je však stále namontovaná na medzikuse

Najnovší patent Shimano ukazuje prvý dizajn japonskej firmy, kde je prehadzovačka namontovaná priamo na osku respektíve na zadnú stavbu.

Na to ako sa situácia vyvinie, si budeme musieť počkať. Patentová prihláška nezaručuje konečný produkt a zatiaľ čo prihláška Shimano bola zverejnená v júni 2022, nemáme odkiaľ vedieť, či sa odvtedy niečo zmenilo.

Ale vzhľadom na nedávny krok SRAM s verejným uvedením T-Type Eagle na trh sa priama montáž od Shimana zdá byť pravdepodobnejšia.

Aktuality

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Včera 10:42 FMBA, Crankworx a jazdci sa dohodli na spoločných podmienkach ako zachovať najvyššiu úroveň slopestyle pretekov.

Po tom čo elitní slopestyle jazdci nenastúpili do pretekov v rámci Crankworx Rotorua sa začalo rokovať o tom, ako najvyššiu úroveň zachovať. Jazdci boli frustrovaní z podmienok, za ktorých ďalej neboli ochotní zúčastňovať sa pretekov.

16.04.2024 Peter Sagan sa z Brazílie vrátil naspäť do Európy (+galéria).

Peter Sagan bol so svojím tímom Specialized Factory Racing na úvodnom kole Svetového pohára v horskej cyklistike v brazílskej Mairiporã. Vzhľadom na svoju formu a predchádzajúce zdravotné problémy sa rozhodol v pretekoch neštartovať. Nenastúpi ani do druhého kola svetového pohára, ktoré sa uskutoční už tento víkend, taktiež v Brazílii.

16.04.2024 Dusty Days v Kálnici s účasťou svetových jazdcov!

V kálnickom bikeparku to bude v najbližších dňoch žiť a to poriadne. Uskutoční sa totoiž freeride akcia s názvom Dusty Days, na ktorú sú pozvaní tí najlepší svetoví jazdci!

15.04.2024 Video: Victor Koretzky sa po pretekoch v XCC pustil do tímového kolegu Vidaurre Kossmanna.

Pretekári tímu Specialized Factory Racing si mali po pretekoch v Short Tracku čo vysvetľovať. Úspešnejší z tejto dvojice Martin Vidaurre Kossmann skončil v sobotu na treťom mieste a Victor Koretzky obsadil 4. pozíciu, s ktorou očividne nebol spokojný.

Zavrieť reklamu