Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Prečo Mathieu van der Poel prestal zdieľať svoje jazdy a dáta na Strave?

Po víťazstve Miláno - San Remo Van der Poel prezradil, prečo už nezdieľa svoje jazdy v aplikácii Strava.
Martin Sarvaš
Prečo Mathieu van der Poel prestal zdieľať svoje jazdy a dáta na Strave?

Svoje jazdy zdieľajú v športovej aplikácii Strava nielen amatéri, ale aj mnoho profesionálnych cyklistov ako Wout van Aert či Tadej Pogačar, ktorí majú na svojich účtoch často státisíce sledovateľov.

Počas roku 2022 zdieľal svoje jazdy na Strave aj Mathieu van der Poel, no od januára 2023 už na účte 28-ročného Holanďana prestali pribúdať aktivity.

Rok 2022 bol však jediný, kedy Van der Poel zdieľal takmer všetky svoje jazdy a zverejnil celkovo 279 aktivít s celkovou vzdialenosťou 28 501,8 km a prevýšením cez 312-tisíc metrov.

Van der Poel zdieľal vo svojich aktivitách aj informácie o svojom výkone a srdcovej frekvencii, čo veľa jazdcov nerobí, pretože nechce, aby verejnosť resp. ich súperi poznali ich hodnoty týchto údajov.

Mohli sme si tak pozrieť detaily výkonu Mathieu van der Poela nielen z tréningov, ale aj z pretekov a jeho víťazstiev Okolo Flámska, Strade Bianche či etapy na Giro d’Italia.

„Už necítim potrebu zdieľať svoje jazdy na Strave“

Údaje z víťaznej jazdy Mathieu van der Poela na monumente Okolo Flámska 2022.

Päťnásobný majster sveta v cyklokrose po nedávnom víťazstve monumentu Miláno – San Remo prezradil, prečo už svoje jazdy na Strave nezdieľa.

„Sám som sa rozhodol, že sa o to podelím rok, pretože som dostával komentáre zľava aj sprava, že o mojom tréningu nebolo nič známe,“ povedal Van der Poel pre belgický portál Sporza.

Prečítajte si tiež

„Teraz už necítim potrebu sa o to deliť. Ostatní jazdci áno, ale väčšina kolegov aj tak nepridáva srdcovú frekvenciu ani výkon a potom to nie je príliš užitočné, pretože aj tak nič nevidíte,“ vysvetlil.

Aj futbalové tímy trénujú za zatvorenými dverami

Bývalý profesionálny cyklista, tímový manažér a momentálne analytik pre Sporza José De Cauwer obhajuje rozhodnutie Van der Poela: „V poslednej dobe opäť veľa čítam o Strave: ako keby ste na tejto platforme museli dokázať, že ste pripravení vyhrať preteky a že musíte nevyhnutne ukázať ostatným, akí ste dobrí.“

„Ani ja sám by som na Stravu nedával žiadne údaje. Prečo by som mal? Prečo? Prečo futbalové tímy trénujú za zatvorenými dverami?,“ povedal José De Cauwer, ktorý predpovedal, že Van der Poel vyhrá Miláno – San Remo: „Myslím si, že od Mathieu van der Poela sme ešte nevideli všetko. Týždeň navyše môže urobiť veľa. Určite by som ho zaradil medzi víťazov kandidátov na Miláno-Sanremo.“

Rekordný čas na Poggio

Mathieu van der Poel vytvoril pri svojom víťaznom útoku na Miláno-San Remo nový rekord v stúpaní na Poggio.

Podľa údajov expertov, ktorí analyzovali preteky prostredníctvom videozáznamu, absolvoval 3,7 km dlhé stúpanie Poggio s priemerným sklonom 3,7 % v čase 5 minút a 40 sekúnd. Išiel teda rýchlosťou 39,18 km/h a mal odhadovaný priemerný výkon 564 wattov resp. 7,5 wattu/kg.

Van der Poel mal o tri sekundy rýchlejší čas ako Tadej Pogačar, Filippo Ganna a Wout van Aert (5:43 min).

Keďže Holanďan svoju jazdu na Strave nezdieľal, „korunku“ za KOM v segmente Poggio di Sanremo majú Pogačar, Van Aert aj Ganna s rovnakým časom 5 minút a 36 sekúnd, pričom v stúpaní dosiahli priemernú rýchlosť 38,9 km/h a maximálnu rýchlosť takmer 52 km/h.

Pri rekordných časoch všetkých jazdcov však pomohli nielen silné nohy, ale aj silný vietor, ktorý fúkal jazdcom do chrbta na ligúrskom pobreží Stredozemného mora.

Aktuality

17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu