Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Dokonalá tímová práca zakončená krásnym sólom. Ako Jumbo-Visma takticky ovládlo Omloop Het Nieuwsblad

"Nikdy som nevidel plán zrealizovaný tak dokonale," povedal Tiesj Benoot po prvom víťazstve Dylana van Baarleho v drese tímu Jumbo-Visma, ktoré dosiahol po krásnom 16-kilometrovom sóle v závere belgickej klasiky.
Martin Sarvaš
Dokonalá tímová práca zakončená krásnym sólom. Ako Jumbo-Visma takticky ovládlo Omloop Het Nieuwsblad

Tím Jumbo-Visma na Omloop Het Nieuwsblad 2023. Foto: Jumbo-Visma

Tím Jumbo-Visma začal na belgickej klasike Omloop Het Nieuwsblad s dobre premysleným plánom, čo ostatné tímy pocítili asi sto kilometrov pred cieľom.

Aj keď najstrmšie kopce a najnáročnejšie dláždené úseky mali ešte len prísť, holandská formácia vyvolala v pelotóne rozruch. Štrnásť jazdcov dokázalo sformovať únik, keď sa tempo zvýšilo a pelotón sa začal deliť na menšie skupiny.

Vpredu bolo v tom čase až šesť jazdcov Jumbo-Visma – Tiesj Benoot, Christophe Laporte, Tim van Dijke, Jan Tratnik, Nathan Van Hooydonck a Dylan van Baarle.

Tratnik a Van Hooydonck sa dlho držali a jazdili v silnej skupine medzi pelotónom a sedemčlenným únikom. To dalo tímu Jumbo-Visma kontrolu nad pretekmi a prinútilo konkurenciu dobiehať lídrov pred nimi. Van Baarle nastúpil tvrdej práci Van Hooydoncka a Laporteho na čele a rýchlo sa presunul do vedúcej skupiny.

V stúpaní Muur van Geraardsbergen nechal víťaz Paríž-Roubaix 2022 za sebou aj posledného z jazdcov zo spoločného úniku. Konkurencia sa snažila dobehnúť Van Baarleho, no všetky ich snahy boli neúspešné.

Práve na monumente Paríž-Roubaix predviedol podobnú taktiku, keď vyhral po 19 km sóle v závere.

Po 16,5 km sólo úniku prišiel Dylan van Baarle cez cieľovú čiaru v uliciach belgického mesta Ninove a o niekoľko desiatok sekúnd neskôr prišiel do cieľa ako tretí jeho tímový kolega Christophe Laporte tesne za Arnadom de Liem.

„Povedali mi, aby som sa riadil inštinktom“

Foto: Jumbo-Visma

„Sotva nachádzam slová, ktorými by som opísal toto krásne víťazstvo,“ povedal po víťazstve Van Baarle.

„Boli to skvelé prvé preteky. Minulú zimu sme tvrdo pracovali. Všetko je to splatené. Od začiatku sme plánovali, že preteky budú ťažké, a to sa nám všetkým podarilo. Keď mi zostávalo do cieľa štyridsať kilometrov, úplne inštinktívne som sa vzdialil pelotónu.“

„Tím mi povedal, aby som sa riadil inštinktom. To je to, čo som urobil. Samozrejme, víťazstvo Paríž-Roubaix bolo fantastické, ale môžem vám sľúbiť, že aj toto víťazstvo je na mojom zozname vyznamenaní vysoko.“

Van Baarle opísal preteky od momentu, kedy zaútočil: „Mali sme vpredu niekoľko silných jazdcov. Dúfal som, že zostanú vpredu dlhšie, aby sme mohli spolupracovať. Čoskoro som si však všimol, že som zostal jediný. Potom som si povedal, že by bolo dobré sa zbaviť sa ostatných.“

„To postavilo do ešte lepšej situácie Christopha a Tiesja a potom to už išlo naplno. Nemal som poňatia o žiadnych časových rozdieloch. V poslednom kilometri som sa obzrel a vedel som, že je to v poriadku. Potom som si mohol začať užívať,“ dodal Van Baarle.

Dokonale zrealizovaný plán

Foto: Jumbo-Visma

Silnú tímovú prácu tiež ocenil Tiesj Benoot: „Plánovali sme, že preteky ‚vybuchnú‘ skoro. Nikdy som nevidel plán zrealizovaný tak dokonale. Potom, čo nám ušlo šesť jazdcov, sme nechceli, aby sa preteky spomalili.“

„Jan a Nathan vytvorili mimoriadnu situáciu, ktorá nám umožnila dostať sa do pelotónu. Dnes sme ukázali, že môžeme vyhrať tento druh pretekov s niekoľkými jazdcami.“

„Možno sme boli favoriti, ale je také ťažké naplniť očakávania. Zaslúžili sme si to. Som veľmi hrdý na tím. Sme zohratý tím. Táto jednota pramení zo spoločnej práce na rovnakých cieľoch po dlhú dobu. Mali sme vynikajúci štart do jarnej sezóny a urobíme všetko pre to, aby sme z neho vyťažili čo najviac,“ dodal Benoot.

Pidcock: Keď Dylan zaútočí, je ako neviditeľný. Jednoducho ho necháte ísť

Mladý britský talent z tímu Ineos Grenadiers a jeden z najväčších favoritov na belgickej klasike Omloop Het Nieuwsblad Tom Pidcock uznal dominanciu tímu Jumbo-Visma.

Plány tímu Ineos Grenadiers na pretekoch Omloop Het Nieuwsblad sa zmenili po tom, ako odstúpil Ben Turner po nepríjemnom páde, pri ktorom utrpel zlomeninu lakťa.

Lídrom sa stal Tom Pidcock, ktorý však po dominacii tímu Jumbo-Visma a suverénnom víťazstve Dylana van Baarleho uznal kvality súpera.

„Úprimne povedané, keď Dylan zaútočí, je to ako keby bol neviditeľný. On jednoducho zrýchli a jednoducho ho necháte ísť, aj keď viete, aký je silný,“ povedal Pidcock.

„Myslím si, že nakoniec bolo naozaj ťažké urobiť rozdiel. Možno som mohol zaútočiť, ale určite by ma nasledoval niekto z Jumbo. A čo potom urobím? Nechám sedieť na mojom kolese?“

„Keď jazdci Jumbo-Visma zrýchlili po daždi na bočnom vetre, bola mi taká zima, že som v podstate nemohol ani šliapať do pedálov. Bol to náročný deň,“ dodal Tom Pidcock, ktorý skončil na piatom mieste v šprinte o pódiové priečky.

Aktuality

Včera 16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

Včera 16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

Včera 14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Včera 13:49 Foto: Tím EF Education musel na Giro d’Italia vymeniť ružové dresy za čierne.

Keďže ružový dres symbolizuje lídra na Gire, americký tím musel zmeniť farbu dresov, aby sa nemýlili s vedúcim jazdcom celkovej klasifikácie.

Včera 11:37 Slovenská polícia spustila absurdnú kampaň: Buď cyklista, nie egoista.

Minulý rok zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. Napriek tomu polícia nevyzýva k ohľaduplnosti vodičov áut voči cyklistom, ale naopak, cyklistov kritizuje už v slogane kampane.

Zavrieť reklamu