Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

V roku 2022 zaznamenali 29 prípadov dopingu, ale len jeden na úrovni WorldTour

Hnutie pre dôveryhodnú cyklistiku zverejnilo štatistiky prípadov dopingu v cyklistike z roku 2022. Počet dopingových prípadov sa zvýšil o 10 v porovnaní s rokom 2021 a je to tiež druhý najvyšší počet za posledných osem rokov.
Martin Sarvaš
V roku 2022 zaznamenali 29 prípadov dopingu, ale len jeden na úrovni WorldTour

Hnutie pre dôveryhodnú cyklistiku (MPCC) zverejnilo štatistiky prípadov dopingu v cyklistike z roku 2022.

MPCC uvádza, že 29 prípadov dopingu zaznamenaných v cyklistike pochádza z 15 krajín a celkovo šesť disciplín cyklistiky. Prevažná väčšina prípadov – 23 z 29 – sa týka mužov.

Hnutie za dôveryhodnú cyklistiku však zostáva optimistické, keďže uvádza, že iba dva prípady dopingu pochádzajú z najvyšších súťažných úrovní cestnej cyklistiky – WorldTour a ProTour. „Toto je v skutočnosti najnižší počet (2 prípady) zaznamenaný od aféry Festina!“ píše MPCC s odvolaním sa na dopingový škandál z Tour de France v roku 1998.

Dopingový prípad z WorldTour sa týka nálezu tramadolu u Naira Quintanu na Tour de France 2022, počas ktorej mal Quintana dvakrát pozitívny test na túto zakázanú látku. Tramadol je liek proti bolesti, ktorý vykazuje účinky podobné opioidom. Porušenie zákazu užívania tramadolu je priestupkom podľa lekárskych pravidiel UCI, aj keď nepredstavuje porušenie antidopingových pravidiel.

Quintana, ktorý je stále bez tímu pre rok 2023, opakovane poprel, že by tramadol užil, aj keď Športový arbitrážny súd (CAS) potvrdil rozhodnutie UCI diskvalifikovať Naira Quintanu z Tour de France 2022, čím potvrdil jeho pozitívne testy počas pretekov na liek proti bolesti tramadol.

Členmi MPCC (Movement For Credible Cycling) je v súčasnosti deväť mužských tímov WorldTour: AG2R Citroën, Alpecin-Deceuninck, Arkéa-Samsic, Bora-Hansgrohe, Cofidis, EF Education-EasyPost, Groupama FDJ, Intermarché Circus Wanty a Team DSM.

Hnutie zahŕňa celkovo 30 profesionálnych cyklistických tímov z mužského a ženského pelotónu, ako aj 21 kontinentálnych tímov.

„V roku 2022 sa veľká väčšina dopingových prípadov vo vrcholovej cyklistike týkala semi-profesionálnych mužských jazdcov z kontinentálnych cestných tímov (12 prípadov),“ píše MPCC.

Portugalský tím W52-FC Porto sa dokonca rozpadol po tom, čo polícia odhalila organizovaný doping medzi jazdcami.

Aktuality

17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu