Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Peter Sagan: V šprinte a zjazde idem stále naplno a riskujem. Záleží na tom, čo chcete od života

Trojnásobný majster sveta hovorí o tom, ako sa posunula profesionála cyklistika v porovnaní s jeho začiatkami: "Kedysi sme chodili sme večer von a bavili sa. Teraz to už nerobí nikto. Od januára do októbra ideme naplno a prípravné preteky už neexistujú."
Martin Sarvaš
Foto: TotalEnergies

Peter Sagan nedávno oznámil, že oznámil, že rok 2023 bude jeho poslednou sezónou v profesionálnom WorldTour pelotóne a chystá sa ukončiť kariéru na cestnom bicykli.

Na pretekoch Okolo San Juan potvrdil, že po tejto sezóne nebude súťažiť na cestných pretekoch, ale oznámil aj svoje najbližšie ciele po ukončení kariéry – chce sa kvalifikovať na Olympijské hry v Paríži v roku 2024 na horskom bicykli.

V poslednom rozhovore pre taliansky portál bici.pro hovoril Sagan o tom, ako sa posunula profesionála cyklistika v porovnaní s jeho začiatkami: „Veľa sa zmenilo. Neviem, či sa dá povedať, že je profesionálnejšia alebo vážnejšia. Mladí pretekári sú veľmi koncentrovaní. Od januára do októbra ideme naplno a prípravné preteky už neexistujú.“

„Chodili sme večer von a bavili sa. Teraz to už nerobí nikto“

Peter Sagan si tiež spomenul na časy, keď si po pretekoch užívali voľný čas: „Pamätám si, že keď sme prišli do Argentíny na Tour de San Luis, išli sme večer von a bavili sa. Teraz to už nerobí nikto.“

„Ak ste zažili sezónu s dobrými výsledkami, možno ste sa dostali na Vueltu, kde ste mali možnosť zabaviť sa s kamarátmi z iných tímov. Teraz sa to už nestane.“

Peter Sagan tiež priznal, že s pribúdajúcim vekom ho začalo baviť trénovať: „Teraz ma baví viac trénovať ako pretekať, kým predtým to bolo úplne naopak. Ale v šprinte idem stále naplno a riskujem a v zjazde idem tiež naplno a riskujem. Záleží na tom, čo chcete od života.“

„Dúfam, že Covid sa už nikdy nevráti. Bolo to veľmi zlé obdobie“

Trojnásobný majster sveta má za sebou dve náročné sezóny, ktoré poznačili nepríjemné následky prekonania Covidu-19: „Dúfam, že sa už nikdy nevráti. Bolo to zlé obdobie. Dva roky po sebe som mal Covid a postcovidový syndróm v zimnom období, kedy sa buduje základná konndícia“

„Dva roky som chodil na preteky od nuly. Nebol som pripravený a ani metabolizmus nebol pripravený. Na bicykli som trpel, nemohol som si veci nijako uľahčiť.“

„Trpel som pre niečo, čo som ani nepoznal a na čo mi nedali vysvetlenie ani lekári, lebo ani oni nevedeli. Povedali, že ide o stav po Covide, ale nevedeli, čo to znamená a ako to vyliečiť.“

„Sadnúť si na bicykel a mať zakaždým bolesti, ktoré ste nikdy nemali, je ako keď máte stále na nose kvapku potu. Myslel som si, že takto nemôžem pokračovať, ale čas zahojí všetky rany a teraz sa cítim dobre. Musím povedať, že celý čas mi bol tím veľmi blízky a nikdy na mňa netlačili,“ dodal Sagan pre bici.pro.

Program Petra Sagana v roku 2023

Po úvodných pretekoch sezóny 2023 – týždňovom etapáku Okolo San Juan – odišiel Peter Sagan spolu s tímovým kolegom Danielom Ossom na tréningový kemp vo vysokej nadmorskej výške v kolumbijských horách.

Peter Sagan bol spokojný s výkonmi na argentínskych pretekoch, kde sa umiestnil v top10 v šiestich etapách z celkovo siedmich etáp Okolo San Juan 2023.

Momentálny program Petra Sagan obsahuje klasiky Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne – Brusel – Kuurne, Miláno – San Remo, Paríž-Roubaix a GrandTour preteky Tour de France.

Klasikársku sezónu by tak mal začať tradičným víkendom v belgicku na Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne–Brusel–Kuurne 25. a 26. februára. Kuurne–Brusel–Kuurne vyhral Sagan raz (2017) a na Omloop Het Nieuwsblad skončil dvakrát na druhom mieste za Gregom van Avermaetom (2016, 2017).

Aktuality

15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu