Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Peter Sagan po sezóne 2023 končí s cestnou cyklistikou. Vráti sa k horskej cyklistike a chce ísť na olympiádu

"Vždy som hovoril, že by som chcel ukončiť kariéru na horskom bicykli, pretože som na horskom bicykli začal," povedal Sagan. Na otázku, či mu v roku 2023 zostalo veľké víťazstvo vo WorldTour, Sagan odpovedal: „Určite áno."
Martin Sarvaš
Peter Sagan po sezóne 2023 končí s cestnou cyklistikou. Vráti sa k horskej cyklistike a chce ísť na olympiádu

Foto: TotalEnnergies

Peter Sagan oznámil, že rok 2023 bude jeho poslednou sezónou v profesionálnom WorldTour pelotóne a chystá sa ukončiť kariéru na cestnom bicykli.

Sagan vo štvrtok večer na tlačovej konferencii na pretekoch Okolo San Juan potvrdil, že po tejto sezóne nebude súťažiť na cestných pretekoch, ale oznámil aj svoje najbližšie ciele po ukončení kariéry – chce sa kvalifikovať na Olympijské hry v Paríži v roku 2024 na horskom bicykli.

„Chcel by som povedať, že tá chvíľa nastala. Rozhodol som sa, že túto sezónu by som rád dokončil ako jazdec na pretekoch WorldTour. Chcel by som sa pripraviť na olympijské hry na horskom bicykli,“povedal Sagan.

Peter Sagan oznámil koniec kariéry na cestnom bicykli pri príležitosti jeho 33. narodenín. Slovák má momentálne v TotalEnergies druhú sezónu dvojročného kontraktu a naznačil, že v roku 2023 odjazdí známy program pretekov vrátane jarných klasík a Tour de France.

„Vždy som hovoril, že by som chcel ukončiť kariéru na horskom bicykli“

Sagan, ktorý je profesionálom od roku 2011, má momentálne na konte 121 víťazstiev v kariére vrátane pretekov Okolo Flámska, Paríž-Roubaix a troch po sebe nasledujúcich majstrovstiev sveta v rokoch 2015 až 2017. Rekordný sedemkrát si priviezol aj zelený dres Tour de France do Paríža.

„Vždy som hovoril, že by som chcel ukončiť kariéru na horskom bicykli, pretože som na horskom bicykli začal. Na konci mojej kariéry ma to teší, pretože robím niečo, čo ma naozaj baví,“ povedal Sagan, ktorý je juniorským majstrom sveta v horskej cyklistike z roku 2008.

Pozrite si tiež

„Je pre mňa dôležité tráviť čas so svojím synom Marlonom a vidieť život z rôznych uhlov, nielen ako cyklista. Nikdy nebolo mojím snom pretekať alebo byť profesionálnym jazdcom do 40 alebo 50 rokov.“

„Myslím, že teraz je čas. A ak budem môcť ukončiť svoju kariéru v Paríži na olympijských hrách, bude to pre mňa niečo pekné.“

Vo WorldTour chce tento rok ešte víťaziť

Sezónu 2023 začal Peter Sagan na pretekoch Okolo San Juan štyrmi umiestneniami v top10, pričom v štvrtej etape bol najbližšie k víťazstvu a skončil druhý.

Na otázku, či mu v roku 2023 zostalo veľké víťazstvo na WorldTour, Sagan odpovedal: „Určite áno. Chcem tento rok dokončiť všetky preteky WorldTour na vysokej úrovni. Nebudem si tento rok len užívať. Chcem byť na svojej najvyššej úrovni.“

Momentálny program Petra Sagan obsahuje klasiky Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne – Brusel – Kuurne, Miláno – San Remo, Paríž-Roubaix a GrandTour preteky Tour de France.

Peter Sagan tiež potvrdil, že bude pokračovať v drese tímu TotalEnergies, aj keď bude jazdiť na horskom bicykli.

„Myslím si, že všetci moji fanúšikovia a ľudia si teraz zaslúžia vedieť, že to bude môj posledný rok na cestách. Potrebujú to vedieť. Preto som to oznámil v San Juane. Ale ak budem budúci rok jazdiť na horskom bicykli, stále by som sem mohol prísť pretekať možno s národným tímom alebo tímom TotalEnergies.“

Sagan sa naposledy zúčastnil pretekov na horských bicykloch XCO na Olympijských hrách v Riu 2016, ale povedal, že jeho rozhodnutie pretekať v Paríži je predovšetkým o pôžitku.

„Nejde o medailu alebo niečo podobné. Ide skôr o to, čo chcem robiť. Už nie je tlak na to, či vyhrám alebo prehrám. Je to niečo, čo som vždy chcel, ukončiť kariéru na horskom bicykli a budúci rok je olympijský. Ale chcel som to urobiť pre seba a nie pre nikoho iného.“

Aktuality

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

22.04.2024 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

22.04.2024 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

21.04.2024 Tadej Pogačar vyhral Liège-Bastogne-Liège po 35 km sóle. Van der Poel vybojoval v šprinte tretie miesto.

Pogačar zaútočil v stúpaní Côte de La Redoute, na jeho zrýchlenie nedokázal nikto zareagovať a svoje sólo dotiahol úspešne až do cieľa. Druhý finišoval Romain Bardet, ktorý sa oddelil z vedúcej skupiny a 14 km pred cieľom a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.

Zavrieť reklamu