Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Majstrovské tituly v e-cyklistike získali Peter Živčák, Monika Košútová a Richard Riška

Majstrovstvá Slovenska v e-cyklistike 2023.
Biker
Majstrovské tituly v e-cyklistike získali Peter Živčák, Monika Košútová a Richard Riška

Majstrovstvá Slovenska v e-cyklistike 2023.

Zdroj: Slovenský zväz cyklistiky

V poradí druhé majstrovské tituly v e-cyklistike si odnášajú Peter Živčák v kategórii elitných mužov, Monika Košútová v ženskej kategórii a Richard Riška medzi juniormi. Súťažilo sa na zvlnenej 30,1 kilometrovej trati, ktorá bola uplynulý rok súčasťou 2. etapy pretekov Okolo Slovenska.

Domáca sezóna e-cyklistiky vyvrcholila v nedeľu 15.1. 2023 bojom o majstrovské dresy. Aj tentokrát prebiehal záverečný súboj ako spoločné podujatie, zmenilo sa však miesto a cyklisti sa stretli v Styla Event Hall. Priamo v nej sa na štarte predstavila sedemnástka spomedzi kvalifikovaných jazdcov, preteky však boli otvorené aj pre pripojenia z domu. Ich súťaž mohli fanúšikovia sledovať aj prostredníctvom priameho prenosu cez youtube a FB Slovenského zväzu cyklistiky, alebo sa priamo zapojiť, čo mnohí urobili.

Titul majstra SR si zo zvlnenej trate časti 66. ročníka pretekov odnáša Peter Živčák (Pro-body sport team), ako druhý  preťal cieľovú pásku Radoslav Rehora (Trnava Cycling Team) a tretí Michal Holub, minuloročný víťaz Ironmana z Tallinu (Triatlon team Dolný Kubín).

„Samozrejme sa teším z titulu. Som primárne horský cyklista, takže cesťák, trenažér je viac menej len príprava. Keď som sa dozvedel, že nejde Marek Čanecký, ktorý nám to v poslednom kole „natrel,“ tak som si vravel, že by to mohlo vyjsť. Taktika? Počas kvalifikácie som si všimol, že Rado je taký silovejší typ a na rovinkách mu to pôjde. Táto etapa bol taký klasikársky typ, neboli tam nejaké dlhé kopce. Snažil som sa preto držať za ním a potom v poslednom stúpaní to skúsil a vyšlo to,“ povedal v rozhovore po pretekoch Peter Živčák.

Medzi ženami berie titul Monika Košútová (Osmos Cycling Team), ako druhá preťala cieľovú pásku Jana Klembarová (Bike klub Lipa) a bronz si odnáša Barbora Hegedúšová (ŠK Topoľčianky).

„Bicyklujem pomerne krátko, len dva roky, a tak sa teším z úspechu. Začínala som s horskou cyklistikou a mám rada kopcovité trate. Tu bolo veľa zjazdov, takže som sa bála, či mi trať sadne. Išla som si svoje tempo, a vyšlo to až do záveru, z čoho sa teším. Chcela by som povzbudiť všetky dievčatá, začiatočníkov, aby sa nebáli pretekania a skúsili to,“ vyjadrila v rozhovore Monika Košútová.

Juniorský súboj zvládol opäť najlepšie Richard Riška (CK Epic Dohňany), v celkovom poradí si dal takisto repete s 3. miestom. Striebro medzi juniormi získal Adam Arpáš (CK Spartak Tlmače) a bronz Filip Greš (CK Spišský Štvrtok).

„Prvú polovicu pretekov som šiel pomalšie, šetril som sily, aby som postupne mohol zrýchliť. Mám rád kopce, ale sedí mi aj zvlnený profil, takže trať bola z tohto hľadiska fajn. Nie je to môj sen, venovať sa ecyklistike, ale oživí to tréningy v zime. A myslím, že zaradenie tréningových jázd v podobe pretekov ecyklistiky mi kúsok pomohli aj v sezóne,“ spomenul k obhájeniu titulu Richard Riška.

„Som rád že sa nám podarilo úspešne zrealizovať druhý ročník majstrovstiev Slovenska v e-športe. Bola to bodka za novým  segmentom v cyklistike  počas zimnej sezóny. Som spokojný s tohtoročným priebehom pretekov Slovak eCUPu a s vysokou účasťou zapojených cyklistov. Ďakujem, že mi SZC dalo dôveru a umožnilo podieľať sa na organizovaní týchto podujatí. Rovnako ďakujem celému organizačnému tímu za ich prácu a partnerom za podporu vďaka ktorej sme mohli úspešne realizovať všetky podujatia . Teším sa na ďalšie spoločne akcie,“ zhodnotil podujatie Lukáš Riha, riaditeľ.

Aktuality

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

22.04.2024 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

22.04.2024 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

21.04.2024 Tadej Pogačar vyhral Liège-Bastogne-Liège po 35 km sóle. Van der Poel vybojoval v šprinte tretie miesto.

Pogačar zaútočil v stúpaní Côte de La Redoute, na jeho zrýchlenie nedokázal nikto zareagovať a svoje sólo dotiahol úspešne až do cieľa. Druhý finišoval Romain Bardet, ktorý sa oddelil z vedúcej skupiny a 14 km pred cieľom a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.

Zavrieť reklamu