Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Fabio Jakobsen: Ak v šprinte nemáte strach, ste len ľahkomyseľný alebo jednoducho hlúpy

Jakobsen utrpel v roku 2020 vážne zranenia pri páde v závere prvej etapy pretekov Okolo Poľska. Absolvoval viacero operácií a dlhý proces rehabilitácií. Dnes je jedným z najlepších šprintérov na svete.
Martin Sarvaš
Fabio Jakobsen: Ak v šprinte nemáte strach, ste len ľahkomyseľný alebo jednoducho hlúpy

Holandský šprintér Fabio Jakobsen na tímovej prezentácii Soudal – QuickStep predstavil svoje plány na rok 2023, ale hovoril aj o prirodzenom strachu a nebezpečenstve zranení v šprintoch.

„Vždy je tu strach. Ak nemáte strach, tak ste jednoducho ľahkomyseľný alebo jednoducho hlúpy,“ povedal Jakobsen.

Jakobsen utrpel pred dvomi rokmi vážne zranenia pri páde v závere prvej etapy pretekov Okolo Poľska. Dylan Groenewegen vytlačil Jakobsena do bočných zábran a holandský cyklista vrazil vo vysokej rýchlosti okolo 70 km/h rýchlosti do zábran.

Utrpel vážne poranenia hlavy, mal rozdrvenú sánku, poškodené horné dýchacie cesty a stratil veľa krvi.

Jakobsen absolvoval viacero operácií a dlhý proces rehabilitácií. Na bicykli začal zľahka trénovať v novembri 2020 a prvé preteky absolvoval v apríli 2021.

V minulej sezóne 2022 dosiahol 15 víťazstiev vrátane majstrovstiev Európy či etapy na Tour, v ktorej prešprintoval Wouta van Aerta i Madsa Pedersena.

„Nechcem skončiť na asfalte pre víťazstvo v pretekoch“

„Šprint a cyklistika vo všeobecnosti je nebezpečný šort. Všetci padáme, všetci máme chvíle, keď zažívame strach, ale sú to chvíle, keď môžete byť viac opatrní a uistiť sa, že zostanete na bicykli. Je to ale tiež o momentoch, kedy ukážete kúsok odvahy a dokážete prekonať ten strach,“ hovorí Jakobsen.

„Vždy je tu strach. Ak to nezažijete, myslím si, že je to len ľahkomyseľnosť.“

„Nemyslím si, že sa cyklistika stala nebezpečnejším športom. Po tom, čo sa mi stalo, väčšina jazdcov teraz aspoň vie, čo sa môže stať.“

Prečítajte si tiež

„Myslím si, že šprinty sú aspoň o niečo bezpečnejšie. Nie všetky. Ako šprintér by som vždy preferoval poslednú rovinku 400-500 metrov, bez miernych zákrut, aby to bolo jasné: jedna rovinka do cieľa.“

„Mám dojem, že šprintéri si trochu lepšie dávajú pozor – aspoň ja áno. Som o niečo opatrnejší. Vyhrať cyklistické preteky je pekné, ale nechcem skončiť na asfalte pre víťazstvo v pretekoch.“

„Keď v šprinte nastúpim, len málokto ma dokáže predbehnúť“

Jakobsen bol najúspešnejším šprintérom roku 2022 a zostáva aj naďalej sebavedomý: „Keď sa pozriete na čistú rýchlosť a spôsob, akým vyhrávam šprinty, len málokto ma dokáže predbehnúť, keď nastúpim.“

Ak existuje jedna vec, ktorá ho vlani poriadne potrápila, boli to kopce a stúpania. Zábery, ako sa trápi po kruto strmom stúpaní Peyragudes na Tour de France 2022 patrili k tým najpamätnejším z Pyrenejí. Opäť však ukázal, aký je bojovník a do cieľa ťažkej horskej etapy prišiel 17 sekúnd pred limitom.

„Samozrejme, každý si pamätá etapu, ktorú som tesne dokončil v rámci časového limitu, a to je niečo, čo nechcem, ale na druhej strane, ak chcete byť najrýchlejší na 250 metrov, pravdepodobne budete najpomalší pri viac ako hodinových stúpaniach.“

Svoju špecializáciu na šprinty však neplánuje zmeniť: „Ako šprintér by ste sa mali vždy sústrediť na to, aby ste boli najrýchlejším šprintérom.“

„Pokúsim sa opäť dosiahnuť rovnakú úroveň v šprintoch alebo byť ešte lepší a udržať výkon do kopca tam, kde je, čo stačí na to, aby som skončil.“

Fabio Jakobsen bude po odchode Marka Cavendisha v sezóne 2023 hlavným šprintérom tímu Soudal – QuickStep, no tím posilnil belgický majster Tim Merlier, ktorý bude druhým šprintérskym lídrom tímu.

Aktuality

Včera 16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

Včera 16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

Včera 14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Včera 13:49 Foto: Tím EF Education musel na Giro d’Italia vymeniť ružové dresy za čierne.

Keďže ružový dres symbolizuje lídra na Gire, americký tím musel zmeniť farbu dresov, aby sa nemýlili s vedúcim jazdcom celkovej klasifikácie.

Včera 11:37 Slovenská polícia spustila absurdnú kampaň: Buď cyklista, nie egoista.

Minulý rok zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. Napriek tomu polícia nevyzýva k ohľaduplnosti vodičov áut voči cyklistom, ale naopak, cyklistov kritizuje už v slogane kampane.

Zavrieť reklamu