Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Peter Sagan je pred sezónou 2023 dobre naladený: Môj najväčší cieľ je vyhrávať najviac, ako sa dá

"Robím cyklistiku preto, aby som vyhrával, nie aby som prehrával. Ale je to súčasť hry, súčasť života. Dôležité je, aby ste sa nikdy nevzdávali," hovorí trojnásobný majster sveta v rozhovore pred začiatkom sezóny 2023.
Martin Sarvaš
Peter Sagan je pred sezónou 2023 dobre naladený: Môj najväčší cieľ je vyhrávať najviac, ako sa dá

Peter Sagan má za sebou náročnú premiérovú sezónu v drese TotalEnergies, počas ktorej prekonal už po tretíkrát Covid-19 a na jar mal problémy s dlhodobými následkami tohto ochorenia.

Celkovo zaznamenal v sezóne 2022 desať umiestnení v top10, z čoho sa dvakrát tešil z víťazstva – okrem výhry v Švajčiarsku sa stal už po ôsmykrát majstrom Slovenska v cestnej cyklistike. Sagan zaznamenal úctyhodné výsledky aj na Tour de France, kde sa mu síce nepodarilo získať ďalší zelený dres, no napriek nie ideálnej forme bol v šprintoch vždy medzi najlepšími a štyrikrát bol v top5 a raz bol šiesty.

Sezónu zakončil výborným výkonom na svetovom šampionáte v austrálskom Wollongongu, kde vyhral Remco Evenepoel po úžasnom 25 km sólo úniku. Peter Sagan prišiel do cieľa v skupine najväčších favoritov a po šprinte s Woutom van Aertom, Michael Matthews či Alexandrom Kristoffom skončil celkovo na siedmom mieste.

V rozhovore pre tím TotalEnergies Peter Sagan hovorí o trápení so zdravím v predchádzajúcej sezóne, motivácii pre rok 2023 i o špekuláciách o ukončení kariéry.

Ako sa celkovo cítiš po predchádzajúcej sezóne?

Problém bol už na začiatku sezóny. Už v zime je veľmi dôležité vybudovať si dobrý základ [kondície] a minulý rok som začal trochu neskôr. Potom som mal ďalšie zdravotné problémy a doktori hovorili, že som mal postcovidový syndróm alebo long covid. Aj keď som bol negatívny, vírus bol stále v mojom tele.

Počas pretekov som mal veľmi zvláštnu bolesť v nohách. Dokonca aj počas tréningov, keď som išiel pomaly, boleli ma nohy. Preto som nemohol štartovať na mnohých pretekoch a musel som úplne prestať trénovať. Potom som sa postupne pomaly dostával do formy, aj keď nie najlepšej formy. Je to však veľmi náročné, keď je na to málo času a stále cestujete medzi pretekmi.

Po víťazstve etapy na pretekoch Okolo Švajčiarska, mal si pocit, že „si späť“?

Veľmi som sa tešil z tohto víťazstva, pretože to bolo jediné v sezóne. Ale potom som bol veľmi blízko k víťazstvu aj na Tour de France [poz. red. štyrikrát bol v top5 a raz bol šiesty].

Ale nebolo to ako v predošlých rokoch, keď som sa bol dobrý a aj som sa cítil, že som dobrý. Minulý rok som tento pocit nemal vôbec. Najbližšie k tomu bolo na Majstrovstvách sveta v Austrálii. Tam som mal pocit, že som sa dobre pripravil. Ale aj tak to nakoniec nestačilo. [pozn. red. Peter Sagan skončil na MS 2022 siedmy]

Zostrih 3. etapy Okolo Švajčiarska 2022, ktorú vyhral Peter Sagan:

Ako zvládaš, že vyhrávaš menej ako predtým?

Samozrejme, že to nie je príjemné. Robím cyklistiku preto, aby som vyhrával, nie aby som prehrával. Ale je to „súčasť hry, súčasť života“. Niektoré roky sú lepšie, niektoré horšie a musíte sa s tým vysporiadať. Myslím si, že dôležité je, aby ste sa nikdy nevzdávali.

So všetkými víťazstvami v minulosti, ako si stále udržiavaš motiváciu?

Motivácia prichádza vždy v záverečných piatich kilometroch.

Máš stále okolo seba fanúšikov. Ako to zvládaš?

Vyžaduje si to veľa času, ale ako môžete vidieť aj v iných športoch, sú to práve fanúšikovia, ktorí s vami zostávajú navždy. Cyklistiku nebudete robiť celý život, ale fanúšikovia zostávajú na celý život. Ale musím uznať, že keď som v minulosti vyhrával, mal som oveľa viac fanúšikov, takže teraz si možno ešte viac vážim všetkých, ktorí so mnou zostali. Byť v spojení s fanúšikmi je veľmi dôležité pre každého športovca.

Je niekedy ťažké byť Petrom Saganom?

Zvyknete si na to. Rok po roku…

Vtipkoval si o ukončení kariéry. Rozmýšľaš niekedy aj nad tým?

Povedal som: „Ak znova vyhrám majstrovstvá sveta, ukončím kariéru„. Preto som minulý rok absolvoval troje majstrovstvá sveta – v cestnej cyklistike, graveli a v horskej cyklistike na elektrobicykli. Ale nevyhral som, takže som tu stále.

Prečítajte si tiež

A rozmýšľaš aj skutočne nad koncom kariéry?

Niekedy áno, ale keď sa už v októbri-novembri rozhodnete, že budete pokračovať, nie je cesty späť. Som tu, obetujem pre ďalšiu sezónu každý deň. Teraz nad tým vôbec nerozmýšľam.

Už si rok s tímom TotalEnergies, ako sa cítiš v novom tíme?

Veľmi dobre. Musím povedať, že som minulý rok nevedel, čo očakávať od nového tímu, ale bol som veľmi milo prekvapený. Stretol som veľa skvelých ľudí a jednoducho ani nemám čo zlé povedať. Robia všetko dobre a kompletne celý tím, vrátane mechanikov a všetkých okolo, sme veľmi dobrý kolektív.

Má tým nejaký svoj vlastný štýl?

Určite áno. V rôznych tímoch som sa stretol s tým, že všetko sa točí okolo biznisu. Že to už ani nie je šport, je to len biznis. Ale nemôžete si vybrať alebo rozhodnúť sa, či tieto alebo tamtie preteky vyhráte a potom vyhráte. Stále je to šport. Pretekáte medzi 200 jazdcami.

Ak som druhý, tretí, štvrtý, tím vás možno niekedy berie ako toho, čo prehral, aj keď z môjho pohľadu to mohlo byť o jeden centimeter a stále som bol vpredu medzi najlepšími. V tomto tíme si to však veľmi vážia a pozerajú sa na to skôr z ľudskej stránky, pozerajú sa na jazdcov a na šport. Je to iné a niečo takéto som v iných tímoch ešte nezažil.

Ak budeš na tom zdravotne, aký bude rok 2023?

Musím sa hlavne poďakovať celému tímu, ktorý ma celý čas veľmi podporuje. Nechcem vyhrávať len pre seba. Vždy som totiž hovoril, že cyklistiku robím pre seba a vyhrávam hlavne pre seba. Minulý rok som sa po prvýkrát cítil tak, že skutočne chcem vyhrať pre tento tím. Už to nie je len o mne, pretože tím spravil všetko dobre, podporujú ma aj v zlých momentoch a chcem pre tento tím vyhrávať. To je môj najväčší cieľ pre rok 2023 – vyhrávať najviac, ako sa dá.

Video tímu TotalEnergies z rozhovoru s Petrom Saganom:

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu