Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Gravelové preteky Unbound zakázali aero riadidlá. Budú nasledovať aj ďalší organizátori?

Niektorí pretekári a organizátori vnímajú aero riadidlá a nadstavce ako nebezpečné, najmä pri jazde v skupine, pretože jazdci musia prejsť z nadstavcov na riadidlá, aby mali prístup k brzdovým pákam.
Martin Sarvaš
Aero riadidlá mal aj víťaz pretekov Unbound 2022 Ivar Slik.

Organizátori populárnych pretekov v disciplíne gravel s názvom Unbound v roku 2023 zakázali používanie aero riadidiel resp. prídavných nadstavcov, ktoré umožňovali uloženie predlaktí a aerodynamickú polohu jazdca.

Mnoho gravelových pretekárov používa práve nadstavce, pretože môžu ponúknuť výraznú aerodynamickú výhodu. Ponúkajú tiež jazdnú pozíciu, ktorá môže pri prekonávaní dlhých vzdialeností znížiť únavu.

Niektorí pretekári a organizátori však vnímajú aero riadidlá a nadstavce ako nebezpečné, najmä pri jazde v skupine, pretože jazdci musia prejsť z nadstavcov na riadidlá, aby získali prístup k brzdovým pákam.

Viacero víťazov v mužskej aj ženskej kategórii na pretekoch Unbound mali na riadidlách aero nadstavce. Aero nadstavce mal aj minuloročný mužský víťaz Ivar Slik a víťaz ročníku 2017 Mat Stephens im dokonca pripísal svoje víťazstvo.

Iní pretekári, vrátane víťaza z roku 2021 Iana Boswella, však dokázali, že na víťazstvo to nie je potrebné.

Najväčší favoriti gravelových pretekov Unbound sa minulý rok pokúsili dosiahnuť kolektívny záväzok nepoužívať aero riadidlá, no cítili, že „džentlmenská dohoda“ nestačí, a vyzvali organizátorov pretekov, aby vytvorili jasné pravidlá.

Prečítajte si tiež

Ako je na tom UCI?

Mimo pretekov Unbound už boli aero riadidlá zakázané na iných podujatiach ako napr. Life Time či Crusher in the Tushar.

Hoci v predpisoch UCI Gravel World Series to nie je výslovne zakázané, aero riadidlá sú zakázané na podujatiach cestnej cyklistiky regulovaných UCI.

V článku 1.3.022 sa uvádza „pripojenie akéhokoľvek ďalšieho komponentu riadidiel alebo nadstavcov je zakázané“.

Unbound sú najväčšie gravelové preteky na svete a masívne ovplyvnili gravelovú scénu ako celok. S ohľadom na to sa dá očakávať, že mnohé ďalšie preteky budú nasledovať s podobnými pravidlami.

Nový formát pretekov

Do nového formátu pretekov Unbound od roku 2023 boli zavedené aj ďalšie zmeny.

Namiesto hromadného štartu pre všetkých jazdcov teraz elitné mužské pole odštartuje o 10 minút pred amatérskymi jazdcami.

Ženy kategórie elite štartujú dve minúty po mužoch a osem minút pred amatérskymi jazdcami. Všetky ostatné kategórie Unbound sa budú držať formátu s hromadným štartom.

Unbound hovorí, že tento krok bol urobený „na zachovanie pretekárskeho zážitku a étosu podujatia… aby preteky človek „dokončil“ a zažil „dobrodružstvo na bicykli“.

Unbound tiež uvádza, že zmeny urobia preteky bezpečnejšími pre všetkých jazdcov tým, že zaistia, že „ne-elitný jazdci mimo ich ligy sa nemiešajú s pretekármi kategórie elite“.

Oddelenie profesionálnych jazdcov tiež umožní lepšie mediálne pokrytie, najmä pre elitné ženské pole.

Na trati budú tiež umiestnení ďalší traťoví komisári. Hlasovanie o neviazaných prihláškach na rok 2023 sa otvára 5. januára.

Aktuality

Včera 16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu