Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

UCI chystá pre rok 2023 zásadné zmeny v pretekoch Svetového pohára v zjazde, endure aj XC

Zjazdové preteky budú mať nový formát so semifinále, kvalifikačnú jazdu pre juniorky i živé vysielanie juniorských pretekov. Svetový pohár v endure sa bude pretekať iba v jeden deň a rýchlostné skúšky sa budú bodovať.
Martin Sarvaš
UCI chystá pre rok 2023 zásadné zmeny v pretekoch Svetového pohára v zjazde, endure aj XC

Finn Iles na Svetovom pohári v zjazde v Mont Sainte Anne. Foto: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Do pretekov Svetového pohára v roku 2023 prichádzajú rozsiahle zmeny. Zdá sa, že Medzinárodná cyklistická únia (UCI) má záujem využiť svoje nové partnerstvo s Warner Bros. Discovery (WBD) na rozvoj pretekov a rozšírenie pokrytia vysielania pretekov v disciplínach horskej cyklistiky.

V rozsiahlej tlačovej správe UCI sa nachádza niekoľko hlavných bodov.

Do pretekov Svetového pohára sa oficiálne zaradí enduro, cross-country maratón a e-enduro. Zjazdové preteky budú mať nový formát so semifinále, kvalifikačnú jazdu pre juniorky a napokon aj živé vysielanie juniorských pretekov. V cross-country budú po novom pretekať v disciplíne Short Track aj jazdci do 23 rokov.

Zjazd bude mať semifinále a priamy prenos juniorských kategórií

Mladá slovenská zjazdárka Vanesa Petrovská.

V roku 2023 dôjde k veľkým zmenám v zjazde, počnúc zavedením tretej jazdy medzi kvalifikáciou a finále. V tomto semifinálovom kole bude 60 elitných mužov a 15 elitných žien na základe výsledkov v kvalifikácii. Pre toto dodatočné kolo bude existovať určitá forma vysielania, aj keď zatiaľ nie je jasné, akú formu bude mať.

Do finále sa kvalifikuje 30 najlepších mužov a 10 žien. UCI uvádza, že „cieľom je vysielať každú zo 40 jázd v celom rozsahu naživo na platformách WBD.“

Juniorky budú mať po prvýkrát aj kvalifikačnú jazdu namiesto meranej tréningovej jazdy. To znamená, že vo finále bude len 10 najlepších junioriek, aj ke v roku 2022 ich bolo často 15 a viac. Práve v tejto kategórii preteká aj Slovenská juniorka Vanesa Petrovská.

Trvalo to dlho, ale konečne budú vysielať v priamom prenose aj zjazdové preteky juniorov a junioriek.

Enduro sa zapája do Svetového pohára a mení formát pretekov

Preteky EWS, Crans-Montana, Švajčiarsko.

Najvyššia kategória enduro pretekov sa presúva z hlavičky Enduro World Series na preteky Svetového pohára UCI a má aj novú skratku EDR.

Do oficiálneho Svetového pohára v endure pod UCI pribudnú aj enduro preteky na elektrobicykloch (doteraz EWS-E).

UCI tiež reštrukturalizuje organizáciu enduro podujatí.

Všetky podujatia Svetového pohára budú jednodňové, zatiaľ čo EWS v roku 2022 bežne používalo dvojdňový formát s Pro Stage v sobotu.

Zatiaľ ešte nie je známe, či zostanú populárne podujatia s otvorenou účasťou EWS100 a EWS50.

Veľké zmeny sú aj v deň pretekov. V roku 2022 bolo poradie štartu pre nedeľné preteky určené umiestnením v sobotňajšej Pro Stage. S prechodom na jednodňový formát to však nie je možné.

UCI však stále chce, aby najlepší jazdci dňa štartovali poslední. Za výsledky rýchlostných skúšok sa budú v priebehu dňa dostávať body a tieto body sa použijú na určenie poradia na štarte pre poslednú meranú rýchlostnú skúšku dňa, pričom jazdec s najvyšším skóre v tomto bude štartovať ako posledný.

Cross-country rozširuje kategórie

Svetový pohár v cross-country, Val di Sole. Foto: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

V sérii pretekov cross-country sú menšie, ale významné zmeny.

Do série Svetového pohára pribudnú preteky v cross-country maratóne (XCM). Bez oznámenia kalendára je ťažké povedať, ako presne to bude vyzerať.

V disciplíne pretekov na krátkej trati XCC v roku 2023 pribudnú pretekári a pretekárky v kategórii do 23 rokov, keďže doteraz pretekali iba muži a ženy z elity.

Aktuality

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

30.04.2024 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

30.04.2024 Quintanu nazvali „malou zasranou krysou“. Kolumbijčan reaguje na vyjadrenia Gerainta Thomasa a Luka Rowea.

Thomasa a Rowe vyjadrili v podcaste Watts Occurring názor, že Nairo Quintana „by nemal pretekať“. Dôvodom kritiky je jeho pozitívny test na zakázanú látku tramadol na Tour de France 2022.

29.04.2024 Alison Jackson vyhrala v šprinte druhú etapu Vuelta España Femenina, záver poznačili hromadné pády.

Na druhom mieste skončila Blanka Vas (SD Worx – Protime), ktorá sa tiež dostala do vedenia celkovej klasifikácie a tretia finišovala Karlijn Swinkels (UAE ADQ).

29.04.2024 Značka Nike sa stala osobným sponzorom cyklistky Demi Vollering.

„Uvedomujem si svoju úlohu v ženskej cyklistike a ženských športoch všeobecne,“ hovorí o novom partnerstve víťazka Tour de France Femmes.

Zavrieť reklamu