Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

O čom bude a kedy vyjde dokument Netflixu o Tour de France 2022?

V dokumente bude vystupovať osem WorldTour tímov a séria pozostáva z ôsmich 45-minútových epizód. Netflix by ju mohol vydať na jar 2023.
Biker
O čom bude a kedy vyjde dokument Netflixu o Tour de France 2022?

V marci 2022 Netflix oznámil, že spolupracuje s organizátorom Tour de France ASO s cieľom vytvoriť dokumentárny seriál z Tour de France 2022.

Seriál produkuje Quadbox, spoločný podnik produkčnej spoločnosti Quad a Box to Box Films. Box to Box je producentom športových filmov, ktorý stojí za veľmi populárnou sériou Formuly 1 od Netflixu s názvom Drive to Survive.

Drive to Survive zaznamenalo v roku 2020 výrazný nárast záujmu o Formulu 1. Podľa globálnej analytickej spoločnosti Nielson sa od začiatku marca 2000 začalo o F1 každý mesiac zaujímať v priemere 2,7 milióna ľudí vo veku 16 až 35 rokov.

Ak bude Tour de France od Netflixu taká populárna ako Drive to Survive , záujem o Tour de France a cyklistiku vo všeobecnosti by sa mohol výrazne zvýšiť.

Netflix zatiaľ o seriály veľa neprezradil. Hovorí sa, že sa bude volať Ride to Survive a vieme, že sa bude vysielať v ôsmich 45-minútových epizódach.

Aký je dátum vydania dokumentu o Tour de France 2022?

Presný dátum vydania série Tour de France 2023 od Netflixu ešte nebol oznámený, ale počas tlačovej konferencie Tour de France 2023 ASO potvrdilo, že séria sa bude vysielať v prvej polovici roku 2023.

Tour de France 2023 sa začína v sobotu 1. júla v Bilbau na severe Španielska. Netflix vydal 4. sériu Drive to Survive týždeň pred prvým kolom v kalendári Formuly 1 na rok 2022 a ak streamovací gigant zaujme rovnaký prístup so svojou sériou Tour de France, v takom prípade si budeme musieť počkať až do júna.

France Télévisions tiež chystá vydať dokument o Tour niekoľko dní pred štartom Tour 203, takže dáva zmysel, že Netflix načasuje jeho vydanie spolu s ním.

Aký bude dokument z Tour de France 2022?

Netflix uviedol, že jeho úlohou v seriáli z Tour de France 2022 bude „čo najpresnejšie sledovať všetkých aktérov Tour de France, od cyklistov až po tímových manažérov, aby diváci pochopili, v čom spočívajú cyklistické preteky“.

Netflix sľubuje, že „ukáže preteky, ale aj zákulisie ôsmich zapojených tímov, od prípravy na etapy až po prejazd cieľovou čiarou“.

Generálny riaditeľ ASO Yann Le Moënner hovorí, že dokumentárny seriál ukáže, ako preteky predstavujú pre cyklistov najväčšiu výzvu pre svojich konkurentov prostredníctvom naratívneho prístupu.

Prečítajte si tiež

Športový riaditeľ France Télévisions Laurent-Eric Le Lay hovorí, že „každému umožní zažiť časť každodenného života šampiónov a tímov“.

Pravdepodobne bude koncept podobný Drive to Survive, ktorý do istej miery dramatizuje sezónu F1 a poskytuje zábery zo zákulisia, ktoré fanúšikovia zvyčajne neuvidia.

Na natáčanie série Tour de France 2022 bolo vydaných až 70 akreditácií. Každý z ôsmich zapojených tímov mal vyhradený filmový štáb, zatiaľ čo samostatný štáb sa snažil pokryť širší príbeh pretekov.

Ktoré tímy sa podieľajú na dokumente Tour de France 2022?

V dokumente Tour de France 2022 od Netflixu je zapojených osem tímov WorldTour:

  • AG2R Citroen
  • Alpecin-Fenix
  • Bora-Hansgrohe
  • EF Education-EasyPost
  • Groupama-FDJ
  • Ineos Grenadiers
  • Jumbo-Visma
  • Quick-Step Alpha Vinyl

Bohužiaľ, v zozname chýba UAE Team Emirates, tím Tadeja Pogačara, ktorý vyhral ročníky 2020 a 2021 a skončil druhý v roku 2022.

Zahrnutie tímu Jumbo-Visma do dokumentu poskytne pohľad na preteky víťaza Jonasa Vingegaarda. Ak by bol v dokumente tím UAE mohli by sme vidieť, ako sa vyvíjal boj o prvé a druhé miesto na oboch stranách.

Jedným z dôvodov, prečo sa tím UAE Emirates rozhodol nebyť v dokumente, je podľa Cyclingnews, že tímom bolo vyplatených za účasť 50-tisíc eur.

Generálny manažér tímu Quick-Step Alpha Vinyl Patrick Lefevere opísal sumu v belgických novinách Het Nieuwsblad ako „burské oriešky“. Tím UAE Emirates pravdepodobne považoval sumu za nedostatočnú na to, aby ospravedlnila vyrušovanie filmového štábu pri pretekoch.

Čo sa stalo na Tour de France 2022?

Víťaz Jonas Vingegaard prešiel 21 etáp tohtoročnej Tour de France v čase 79 hodín, 33 minút a 20 sekúnd. Všetky etapy mali celkovú dĺžku 3328 kilometrov a prevýšenie 47 861 metrov.

Historický rekord v priemernej rýchlosti na celej Tour de France sa tento rok posunul. Nátlak tímu Jumbo-Visma – a najmä Van Aertova záľuba v skorých útokoch – pomohla posunúť Tour k najrýchlejšej priemernej rýchlosti – 42,205 km/h.

Predchádzajúce maximum (41,654 km/h) pochádza z roku 2005, čo bol posledná Tour de France, ktorú vyhral Lance Armstrong. Po priznaní k užívaniu dopingu mu Medzinárodná cyklistická federácia v roku 2012 odobrala všetkých sedem titulov z Tour de France (1999 -2005).

Preteky boli od začiatku prezentované ako súboj medzi obhajcom titulu Tadejom Pogačarom a silou tímu Jumbo-Visma.

Tím Jumbo-Visma kontroloval preteky v prvom týždni predtým, ako Pogačar získal žltý dres dvoma po sebe idúcimi etapovými víťazstvami.

Keď preteky prišli do Álp, tím Jumbo-Visma zmenšil Pogačarov náskok a napokon mladého Slovinca zlomil, a do vedenia sa dostal Jonas Vingegaard.

Vingegaard uhájil svoj náskok cez Pyreneje a upevnil ho aj v záverečnej individuálnej časovke.

Wout van Aert z tímu Jumbo-Visma vyhral bodovú klasifikáciu a popri žltom drese vyhral Vingegaard aj kráľa hôr. Vďaka tomu sa prvýkrát od roku 1969 stal v roku 2022 jeden tím víťazom všetkých troch dresov Tour de France .

Tretí skončil Geraint Thomas z Ineos Grenadiers, ktorý pokračoval vo svojom úspechu po víťazstve Okolo Švajčiarska 2022.

Tour de France 2022 tiež zažila demonštrantov proti klimatickej zmene, ktorí blokovali trasu počas letných horúčav, ktoré počas pretekov zaznamenali teploty až 40 °C.

Niekoľko jazdcov odstúpilo kvôli vírusu Covid-19, vrátane Magnusa Corta z EF Education-EasyPost, ktorý prvý týždeň viedol súťaž kráľa hôr.

Aktuality

Včera 12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Včera 09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

03.05.2024 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

03.05.2024 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

03.05.2024 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Zavrieť reklamu