Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Pirelli predstavili nové plášte Scorpion Race určené na zjazd a enduro

Tri roky po vydaní plášťov rady Scorpion určených pre MTB spoločnosť Pirelli skompletizovala túto radu dvoma plášťami určenými na gravity disciplíny zjazd a enduro. Tieto plášte majú uspokojiť aj tých najnáročnejších pretekárov.
Matúš Bušík
Pirelli predstavili nové plášte Scorpion Race určené na zjazd a enduro

Scorpion Race DH a EN sa zrodili zo spolupráce medzi Pirelli a bývalou hviezdou zjazdovej scény Francúzom Fabienom Barelom, trojnásobným majstrom sveta a sedemnásobným národným šampiónom DH.

Jeho skúsenosti, cit pre jazdu a technická odbornosť v kombinácii s know-how Pirelli viedli k definícii kompletného radu pretekárskych gravity plášťov, ktoré spĺňajú potreby každého profi jazdca, či tímu.

Plášte Scorpion Race budú dostupné začiatkom roku 2023 a sú vyvrcholením procesu navrhovania, prototypovania, testovania, spätnej väzby a overovania v teréne, ktorý trval takmer dva roky.

Výsledkom sú plášte schopné zvýšiť výkon moderných zjazdových bicyklov a splniť najnáročnejšie potreby downhill a enduro športovcov a tímov, ako aj najpokročilejších amatérov, ktorí súťažia v DH alebo EN pretekoch.

Scorpion Race DH a EN boli testované v Pirelli a súťažili s nimi továrenskí jazdci na okruhoch EWS (Enduro World Series) a UCI WORLD CUP DH v roku 2021.

Plášte majú štyri nové dezény, dva nové typy vrstiev plášťa (casing) a nová je aj zmes, navrhnutá špeciálne pre pretekárske použitie.

Zmes SmartEVO DH

Zmes SmartEVO DH bola vyvinutá vďaka skúsenostiam oddelenia motošportu Pirelli s ohľadom na špecifické potreby gravity disciplín.

Na rozdiel od SmartGRIP, ktorý bol vytvorený pre všestranné použitie s vyváženejšími vlastnosťami, je táto nová zmes navrhnutá tak, aby ponúkala vysoký výkon v porovnaní s konkurenciou.

Poskytuje pocit plnej kontroly nad bicyklom aj v extrémnych podmienkach, vysokú chemickú priľnavosť a primeranú mechanickú podporu pri vysokých rýchlostiach.

Statické aj dynamické parametre boli upravené tak, aby sa zvýšila bezpečnosť a pocit kontroly pri brzdení a nakláňaní, pričom sa za kľúčové parametre vývoja považuje predvídateľnosť a riadenie limitov.

Vnímanie a prekonávanie limitu priľnavosti a schopnosť ovládať driftovanie sú rovnako dôležité ako absolútna priľnavosť a sú čoraz zásadnejšie pre štýl jazdy moderných jazdcov.

SmartEVO DH je výsledkom kombinácie dvoch vrstiev zmesí: jedna supermäkká vysokovýkonná zmes (42 Shore A*) pre celý vonkajší povrch plášťa. Jej úlohou je poskytovať chemickú priľnavosť v širokom rozsahu teplôt a absorbovať vibrácie pri vysokých frekvenciách.

Druhou vrstvou je podporná zmes pod behúňom, ktorá má za úlohu poskytovať mechanickú oporu blokom a tlmiť najvýraznejšie otrasy.

Obe zmesi hladko spolupracujú a rozhodujúcim spôsobom prispievajú k tomu, že jazdcovi poskytujú pocit skvelej ovládateľnosti, odozvy a kontroly, čo je hlavným cieľom inžinierov Pirelli.

To všetko bez toho, aby sme zabúdali na nízky valivý odpor: kľúčový faktor pri súťaži s časom, najmä vo Svetovom pohári, kde vyhrávate alebo prehrávate o desatiny sekundy.

Štyri rôzne dezény

Rovnako ako všetky MTB pneumatiky Pirelli Scorpion, aj nové Race pneumatiky berú do úvahy typ terénu.

M, T, S a MUD sú štyri špecifické vzory dezénu vyvinuté tak, aby sa vyrovnali s akýmkoľvek typom podmienok, ktoré možno nájsť v pretekoch, či už ide o zjazd alebo enduro.

Dezén M (Mixed Terrain) je najuniverzálnejší v rade. Jeho dizajn je ideálny pre zmiešaný terén, od bikeparkov cez náročnejšie traily až po zradnejšie šmykľavé úseky.

Je zameraný na všestranný výkon a obsahuje rovnomerne rozložené bloky s veľkosťami a výškami navrhnutými tak, aby vytvárali skvelý pocit z jazdy v širokom rozsahu podmienok.

Dezén T (Traction) ponúka vyššiu mechanickú priľnavosť vo všetkých situáciách, keď bloky plášťa potrebujú preniknúť do zeme. Má vysokú zosilnenú plochu povrchu pre brzdenie aj zatáčanie.

Bloky sú viac rozmiestnené a agresívnejšie a majú stredový pás určený na zrezanie. To poslúži najmä v prechodných podmienkach alebo vtedy ak je potrebné rýchlejšie odstraňovať blato z plášťov.

Vtedy je ideálnym riešením odrezať centrálny blok a urobiť pneumatiku viac smerovou a optimalizovať jej správanie pre mäkší terén.

Toto sú technické charakteristiky, ktoré vychádzajú z intenzívnych testovacích aktivít továrenských tímov Pirelli, vrátane Canyon CLLCTV Pirelli DH a talianskeho Rogue Racing.

Dezén S (Soft Terrain) je na druhej strane navrhnutý pre mäkký a poddajný terén – piesčité a ílovité dno, kyprú pôdu a porast – ale stále je schopný vyrovnať sa s kompaktnejšími časťami, ako sú korene a skaly. Vyznačuje sa vyššími, široko rozmiestnenými blokmi.

Nekompromisný dezén MUD, určený do tých najextrémnejších podmienok, sa vyznačuje vysokými a široko rozmiestnenými blokmi, ktoré sú tiež navrhnuté tak, aby bolo  možné ich zrezanie podľa potreby a podľa typu blata a stopy.

Scorpion Race DH MUD je vyvinutý pre špecifické zjazdové použitie a je dostupný len vo veľkosti 2,4, ktorá je najvhodnejšia na vytváranie priľnavosti a kontroly v extrémnych blatistých podmienkach.

Casing pre každú disciplínu

Pri navrhovaní štruktúr nových pneumatík Pirelli sa zohľadňovali okrem terénu aj mnohé ďalšie premenné zdôraznené Barelovými testami: od čoraz výkonnejších bicyklov, cez jazdný štýl jazdcov, až po najnovší vývoj v oblasti kolies, ráfikov, veľkostí, až k rozdielom, ktoré charakterizujú disciplíny EN a DH. Z toho vznikli DualWall+ a DualWall.

DualWall+ je špecifický plášť pre DH a Enduro preteky. Je to plný dvojvrstvový pevný plášť 60 tpi s gumovou vložkou proti „snake biteom“ a vrstvou vonkajšej tkaniny na stabilizáciu bočnice pneumatiky.

Ideálny pre športovcov s agresívnym štýlom jazdy, je navrhnutý tak, aby ponúkal vynikajúcu ochranu proti prerezaniu a prepichnutiu, maximálnu stabilitu pri vysokých rýchlostiach a absorboval vibrácie a veľké nárazy.

Plášť DualWall  je špeciálne navrhnutý pre enduro preteky a/alebo ľahších jazdcov vo všeobecnosti. Skladá sa z 120 tpi dvojitej vrstvy, ktorá je tiež vystužená gumovou vložkou ako robustnejší DualWall+.

Tento typ ušetrí približne 150 g hmotnosti v porovnaní s DualWall+ a poskytuje väčšiu mäkkosť a pohodlnejšiu jazdu. Je to voľba jazdcov Enduro, ktorí hľadajú maximálny pocit z terénu bez toho, aby obetovali spoľahlivosť typickú pre dvojvrstvovú konštrukciu.

Čo na to výrobca?

„Dokončenie radu Scorpion posilňuje našu ponuku v segmente horských bicyklov, ktorý zaznamenáva výrazný rast,“ povedal Matteo Barbieri, šéf Pirelli Cycling.

„Náš sortiment pneumatík teraz pokrýva všetky hlavné typy použitia, od cesty až po terén, s riešeniami pre profesionálov aj amatérov, ktoré sa zameriavajú na špičkové technológie, výkon a bezpečnosť. Sme tiež hrdí na to, že tímy a osobnosti ako napríklad Fabien Barel, na týchto pneumatikách spolupracovali s našimi technikmi a testermi,“ uzavrel Barbieri.

„Práca s Pirelli bola vzrušujúca a s výsledkom som maximálne spokojný,“ povedal Fabien Barel.

„Prístup k rozsiahlemu know-how Pirelli, výskumným a vývojovým schopnostiam je to, čo ma priťahovalo k projektu od samého začiatku. Testovacie nástroje spoločnosti a odhodlanie mi umožnili skúmať nové riešenia, povedal by som, že takmer neobmedzené.“

„Prístup Pirelli je ‚ Design, Prototype, Test, Repeat‘, čo znamenalo hodiny a hodiny 3D modelovania s cieľom vyvinúť a vyrobiť niekoľko prototypov jedného modelu pneumatiky. Po teoretickej fáze nasledovala fáza testovania, ktorá sa vykonávala vo vnútorných laboratóriách aj v teréne s tímom Canyon CLLCTV Pirelli DH,“ objasňuje proces vývoja Fabien Barel.

„Bola to dlhá a namáhavá práca, ale som hrdý na výsledky. V gravity disciplínach môže aj malé zlepšenie výkonu zmeniť poradie a dostať jazdca z anonymného umiestnenia na víťazstvo.“

„Myslím si, že spolupráca s Pirelli môže poslúžiť na to, aby sa športovec, či už profesionálny alebo amatérsky, dostal na pódium. Bude to trochu ako byť tam sám. Opäť,“ dodal Barel na záver.

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu