Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Trenažéry

Test: Smart trenažér Zwift Hub

Má špecifikácie, ktoré konkurujú trenažérom, ktoré sú výrazne drahšie a poskytuje vynikajúci výkon v kľúčových oblastiach, ako je jednoduchosť nastavenia, pocit z jazdy a hladina hluku.
Hodnotenie: 4.5/5
499
Biker
Test: Smart trenažér Zwift Hub

Široké mohy Zwift Hubu prispievajú k realistickému pocitu z jazdy.

Naše hodnotenie

Ako väčšina inteligentných trenažérov v tejto cenovej hladine, ani Zwift Hub nie je bezchybný, no ponúka výnimočný výkon v mnohých oblastiach a je vysoko konkurencieschopný z hľadiska jeho ceny.

+PLUSY

  • Jednoduché nastavenie
  • Vynikajúca špecifikácia a kvalita zostavenia za dobrú cenu
  • Obsahuje aj kazetu
  • Tichý
  • Možno spárovať s monitorom srdcového tepu Bluetooth alebo ANT+

-MÍNUSY

  • Presnosť kadencie sa zhoršuje pri vyšších rýchlostiach zotrvačníka
  • Neskladacie nohy
  • Bez integrovanej rukoväte na prenášanie

Zwift Hub je inteligentný trenažér základnej úrovne s priamym pohonom od výrobcu masívnej online cyklistickej (a bežeckej) aplikácie Zwift .

Napriek tomu, že sa môže pochváliť špecifikáciou porovnateľnou s niektorými z najlepších smart trenažérov na trhu, Zwift Hub má agresívnu cenu – len 499 eur a v balení je aj kazeta. Pri uvedení na trh je Zwift Hub k dispozícii iba priamo od spoločnosti Zwift vo Veľkej Británii, EÚ a USA.

Namiesto pokusu o vytvorenie vlastného trenažéra od nuly sa Zwift spojil so značkou JetBlack, zabehnutým výrobcom inteligentných trénerov z Austrálie.

Zwift Hub je v podstate prerobená verzia JetBlack Volt, hoci Zwift tvrdí, že vykonal svoje vlastné interné testovanie a špecifikoval niektoré vlastné súšiastky.

Po zvážení všetkých vlastností a schopností, Zwift Hub poskytuje vynikajúci výkon takmer vo všetkých oblastiach.

Ako je bežné u inteligentných trénerov v tejto cenovej hladine, údaje o výkone a kadencii ni sú úplne dokonalé. Našťastie to neovplyvňuje všeobecný zážitok z bicyklovania v interiéri a Zwift Hub preto vyniká ako jedna z najhodnotnejších možností, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii.

Inštalácia trenažéru Zwift Hub

Zwift Hub používa farebne odlíšené časti na uľahčenie skladania.

Zwift Hub síce nemá oproti konkurencii vylepšený zotrvačník, pokiaľ ide o technológiu inteligentných trenažérov, ale Zwift aspoň venoval osobitnú pozornosť tomu, aby sa dal ľahko nainštalovať a prispôsobiť vášmu bicyklu.

Väčšina inteligentných trénerov sa jednoducho dodáva s krabicou plnou neoznačených častí, no proces montáže je zvyčajne pomerne jednoduchý; všetko zoskrutkujte, nasaďte správne osové adaptéry, nainštalujete kazetu, namontujte na ňu bicykel a zapojte ho.

Ak dáte nohy na nesprávnu stranu, uvidíte malý varovný signál, ktorý vás upozorní.

Ako pre niekoho, kto zložil oveľa viac inteligentnejších trénerov ako priemerný cyklista, to pre mňa nepredstavuje žiadnu výzvu. Je však fér povedať, že nie každý to bude mať také jednoduché ako ja.

Za farebne odlíšené diely, podrobnú príručku, videá s návodmi a šikovné kartónové nástroje na meranie šírky osky preto musí dostať Zwift plusové body. Je prakticky odolný voči všetkej nezručnosti a nešikovnosti.

Farebne označené osové adaptéry sú pribalené na kúskoch kartónu, ktoré slúžia ako meracie nástroje pre váš bicykel.

Pri objednávke Zwift Hub je na výber aj 8-, 9-, 10-, 11- alebo 12-rýchlostnú kazetu Shimano HG, ktorá sa nainštaluje na trenažér ešte pred odoslaním.

V nedávnej ére výrazného nárastu cien v cyklistickom priemysle, zahrnutie kazety, ako aj výber možností, ktoré zodpovedajú vášmu bicyklu, pridáva významnú hodnotu inteligentnému trenažéru, ktorého cena je už oveľa nižšia ako u mnohých konkurentov s podobnou špecifikáciou.

Prečítajte si tiež

SRAM XDR a Campagnolo 9- až 11-rýchlostné kompatibilné orechy sú kompatibilné a dostupné samostatne cez JetBlack, ale nie cez Zwift.

Montáž bicykla Giant TCR Advanced Pro 2 na trenažér vyžadovala výmenu predinštalovaného 130/135 mm rýchloupínacieho systému za 12 x 142 mm pevnú osku. To možno vykonať pomocou priloženého kľúča.

Stojan na predné koleso nie je súčasťou balenia a jeho použitie nie je potrebné, pretože je navrhnutý tak, aby bicykle sedel vodorovne aj bez neho.

Nohy Zwift Hub sú pevné  a pri skladovaní sa nedajú poskladať.

Ako je v tomto segmente trhu inteligentných trenažérov bežné, nohy Zwift Hub sú pevné, čo znamená, že sa pri skladovaní ich nezložíte.

S hmotnosťou 14,8 kg (s nainštalovanou kazetou Shimano 105 R7000 11-28 t) to v žiadnom prípade nie je najväčší ani najťažší dostupný inteligentný trenažér.

Pokiaľ ide o celkovú kvalitu vyhotovenia, za túto cenu je skutočne veľmi vysoká. Použilo sa veľa kovu a plast sa zdá byť odolný.

Elite Zumo s podobnou cenou ponúka napríklad sklopné nohy a integrovanú rukoväť, ale inak pôsobí celkovo menej prémiovo.

Podobne ako pri inteligentnom trenažéri Pinnacle HC Turbo Home (ktorý, aspoň navonok zdieľa množstvo podobností so Zwift Hubom), orech Zwift Hubu nesedí úplne v jednej rovine s krytom náboja, takže kúsok vnútornej časti náboja je odkrytý.

Teoreticky by to mohlo byť z dlhodobého hľadiska slabým miestom pre prenikanie vlhkosti alebo nečistôt, ale výkon to neovplyvňuje

Vnútorné časti orechu sú mierne odkryté, ale vzhľadom na to, že Zwift Hub sa bude používať iba v interiéri, výkon to pravdepodobne neovplyvní.

Konektivita Zwift Hub

Po zložení a zapojení ho MacBook Pro ľahko našiel a pripojil k Zwift Hubu cez Bluetooth a neboli žiadne problémy ani s jeho pripojením k cyklistickému počítaču Garmin Edge 830 ako ovládateľného trénera cez ANT+ FE-C.

Pripojenie Bluetooth sa ukázalo ako spoľahlivé a počas testovania nedošlo k žiadnym výpadkom.

Zwift Hub ponúkal solídne pripojenie cez Bluetooth, aj keď pri používaní ANT+ došlo k určitým výpadkom.

Pri používaní ANT+ medzi Hubom a starším cyklopočítačom Garmin Edge 800 však nastali značné výpadky údajov.

Podľa mojich skúseností je ANT+ oveľa náchylnejší na rušenie signálu inými lokálnymi bezdrôtovými zariadeniami, takže je ťažké si byť istý, či je vina na strane Zwift Hubu, cyklopočítaču alebo niečoho iného.

Bez ohľadu na to, čo bolo na vine, vo všeobecnosti by som odporučil používať pripojenie Bluetooth všade, kde je to možné.

Prečítajte si tiež

Rovnako ako u mnohých inteligentných trenažérov existuje možnosť vykonať kalibráciu Zwift Hubu, ktorá pomôže zlepšiť presnosť údajov o výkone.

Zwift tiež uvádza, že má v úmysle v budúcnosti pridať funkciu automatickej kalibrácie, aj keď nešpecifikoval časový plán.

Ako by ste očakávali, Zwift implementoval podporu pre Zwift Hub do aplikácie Zwift Companion pre zariadenia iOS a Android.

Pomocou novej časti aplikácie môžete skontrolovať a aktualizovať firmvér a spárovať monitor srdcového tepu ANT+ alebo Bluetooth so Zwift Hubom.

Aplikáciu Zwift Companion možno použiť na aktualizáciu firmvéru Hubu a spárovanie monitora srdcového tepu.

Firmvér umožňuje Zwift Hubu vysielať údaje z vášho monitora srdcového tepu spolu s údajmi o sile, rýchlosti a kadencii v jednom dátovom toku.

To môže byť užitočné pri používaní Zwiftu na inteligentných zariadeniach, ktoré nemajú podporu ANT+  alebo majú obmedzenú kapacitu pre pripojenie zariadení Bluetooth, ako je napríklad Apple TV.

Na prístup k týmto funkciám budete potrebovať účet Zwift a aplikáciu Zwift Companion.

Za zmienku tiež stojí, že Zwift Hub je plne kompatibilný s inými aplikáciami pre indoor cyklistiku, ako sú Wahoo SYSTM, Wahoo RGT, Rouvy alebo TrainerRoad .

Jazda na Zwift Hube

Široké mohy Zwift Hubu prispievajú k realistickému pocitu z jazdy.

Široké nohy ponúkajú stabilnú platformu pre vysoký výkon, intenzívne šliapanie a trenažér vytvára pôsobivo realistický pocit z jazdy za danú cenu.

Zotrvačník má hmotnosť 4,7 kg, čo je viac ako majú konkurenti Elite Zumo či Elite Suito. Jeho odozva na zmeny sklonu v stúpaní v aplikácii je tak rýchla, čo pridáva na realistickejšom zážitku z jazdy.

Jednotka elektromagnetického odporu môže generovať až 1 600 wattov odporu pri pedálovaní a maximálny simulovaný sklon 16 percent.

Zwift Hub ponúka maximálny výkon 1 800 wattov a maximálny simulovaný sklon 16 percent, čo sa zhoduje s Wahoo Kickr Core a je lepšie ako u Tacx Flux S.

Nepokryje to síce úplne všetky cesty vo virtuálnom svete Zwiftu a ani tých najvýkonnejších šprintérov, ale je to viac než dostatočné pre veľkú väčšinu jazdcov.

Zotrvačník s hmotnosťou 4,7 kg pomáha vytvárať realistický pocit z jazdy.

Hluk Zwift Hubu

Hluk, alebo skôr jeho nedostatok, je oblasť, kde Zwift Hub obzvlášť zapôsobí. Bez ohľadu na to, či idete zľahka alebo intenzívne, hladiny hluku zostávajú stabilne nízke, v priemere tesne nad 60 dB pri rýchlosti 30 km/h.

Na rozdiel od väčšiny ostatných inteligentných trenažérov sa hladina hluku zo Zwift Hubu pri zvyšovaní rýchlosti alebo výkonu výrazne nezvýši.

Toto bolo namerané na iPhone umiestnenom jeden meter od trenažéra, rovnobežne so stranou hnacieho ústrojenstva môjho bicykla.

Hladiny hluku zo Zwift Hubu, ktoré tu predstavujú tmavooranžové a modré čiary, zostávajú stabilne nízke bez ohľadu na rýchlosť alebo výkon.

Stojí za zmienku, že to zahŕňa hluk vychádzajúci z môjho hnacieho ústrojenstva, takže váš počet najazdených kilometrov sa môže mierne líšiť v závislosti od pohonu a maziva reťaze, ktoré používate (na testovanie som použil 11-rýchlostnú kazetu Shimano 105, ktorá je zvyčajne hlučnejšia ako Ultegra alebo napríklad možnosti Dura-Ace ).

Keď som prestal šliapať do pedálov, priemerná hladina hluku klesla tesne pod 50 dB, čo je pravdepodobne spravodlivejší odraz hluku, ktorý Zwift Hub produkuje nezávisle od môjho pohonu.

Presnosť výkonu Zwift Hub

Porovnanie výkonu Zwift Hubu s meračmi výkonu v pedáloch resp. kľuke.

Zwift uvádza, že Zwift Hub má presnosť +/- 2,5 percenta.

Presnosť výkonu Zwift Hubu bola vo všeobecnosti dobrá, dobre kopírovala údaje štandardných meračov výkonu, len s občasnými malými odchýlkami.

Presnosť kadencie je dobrá pri nižších rýchlostiach zotrvačníka napríklad v stúpaní, ale zhoršuje sa pri vyšších rýchlostiach zotrvačníka.

Toto nie je zásadný problém, ale odporúčal by som použiť nižší prevodový stupeň pre cvičenia v režime ERG so špecifickými cieľmi kadencie, pretože to pomôže zlepšiť presnosť kadencie udržiavaním nižších rýchlostí zotrvačníka.

Ak sú pre vás presné údaje o kadencii dôležité, dá sa to vyriešiť samostatným snímačom kadencie.

Zwift Hub – verdikt

Zwift Hub nie je dokonalý, ale napriek tomu ponúka skutočne veľa za skvelú cenu, najmä ak vezmete do úvahy zahrnutie kazety vášho výberu.

Má špecifikácie, ktoré konkurujú trenažérom, ktoré sú výrazne drahšie a poskytuje vynikajúci výkon v kľúčových oblastiach, ako je jednoduchosť nastavenia, pocit z jazdy a hladina hluku.

Rovnako ako väčšina inteligentných trénerov v tejto cenovej kategórii, údaje o sile a kadencii, ktoré Zwift Hub produkuje, nie sú bezchybné. Avšak malé problémy, ktoré sú tu prítomné, výrazne neovplyvňujú všeobecný zážitok z indoorového bicyklovania.

Ak je Zwift schopný ďalej vylepšiť kvalitu údajov prostredníctvom aktualizácií firmvéru a pridať funkciu automatickej kalibrácie, ako bolo sľúbené, potom sa Zwift Hub dostane nad väčšinu konkurencie.

Aj bez týchto vylepšení je však Zwift Hub pravdepodobne lídrom triedy vo svojej cenovej kategórii.

Aktuality

17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu