Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Mathias Flückiger tvrdí, že v dopingovom prípade je nevinný

Podľa výsledkov testov mala byť vzorka označená ako atypická a nie pozitívna.
Matúš Bušík
Mathias Flückiger tvrdí, že v dopingovom prípade je nevinný

Mathias Flückiger po prvýkrát od pozitívneho dopingového nálezu látky Zeranol vo svojom tele prehovoril a tvrdí, že látka sa do jeho tela nedostala vedome.

„Vedome som nepožil Zeranol,“ povedal Flückiger bez ďalšieho komentára.

Zeranol je mykotoxín a vďaka svojej silnej estrogénovej aktivite sa používa ako stimulátor rastu hospodárskych zvierat.

Prečítajte si tiež

Podľa tlačovej správy PR oddelenia Thömus Maxon bolo množstvo Zeranolu zistené vo Flückigerovej vzorke 0,3 ng/ml. Toto množstvo je mnohonásobne nižšie ako prahová hodnota pri možnej konzumácii kontaminovaného mäsa.

Svetová antidopingová agentúra WADA vydala pokyny pre antidopingové orgány, v ktorých odporúča, že detekcia menšieho množstva ako 5 ng/ml by mala byť vyhodnotená ako „atypický výsledok“ a nie ako „pozitívny“.

Spoločnosť Swiss Sport Integrity, ktorá o náleze informovala, tieto odporúčania nenasledovala.

Tlačová správa uvádza, že Flückiger bol testovaný negatívne pár dní pred a tiež niekoľko dní po odobratí vzorky s pozitívnym nálezom 5. júna, aj keď nie je jasné, kde boli tieto testy analyzované.

Laboratórium v Lausanne, v ktorom našli Zeranol vo Flückigerovej vzorke tvrdí, že používajú presnejšiu technológiu ako ostatné laboratóriá.

Flückiger si od Swiss Sport Integrity vyžiadal všetky dokumenty týkajúce sa jeho testu a všetky termíny súvisiace s prípadom boli pozastavené až do odovzdania dokumentácie. K dnešnému dňu nebol vyžiadaný test B-vzorky, ale bola zadaná požiadavka na analýzu vlasov.

Flückiger uistil úrady, že je ochotný spolupracovať pri vyšetrovaní.

Aktuality

18:03 Demi Vollering bola najsilnejšia v dojazde do kopca a vyhrala 5. etapu Vuelta España Femenina.

Etapa sa končila 3,2 km dlhým stúpaním Alto del Fuerte Rapitán s priemerným sklonom 8,1 %. Vollering zaútočila necelý kilometer pred koncom a do cieľa prišla sama pred Yarou Kastelijn a Elisou Longo Borghini.

12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

Zavrieť reklamu