Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Test: Cyklopočítač Garmin Edge 1040 Solar

Veľký cyklistický počítač s veľkou výdržou batérie.
Hodnotenie: 4.5/5
750
Martin Sarvaš

Naše hodnotenie

Garmin Edge 1040 Solar je pôsobivá multifunkčná tréningová pomôcka, zatiaľ čo solárne nabíjanie vám poskytuje obrovskú výdrž batérie.

+PLUSY

  • Veľká obrazovka
  • Solárne nabíjanie
  • Integrácia a funkcie v Garmin Connect

-MÍNUSY

  • Vyššia cena
  • Na slnku je sú údaje nna displeji slabšie viditeľné

Garmin Edge 1040 Solar obsahuje obrovské množstvo funkcií s množstvom doplnkov, takže ho môžete použiť ako tréningový nástroj či ako klasický cyklopočítač so všetkými základnými funkciami.

Solárne nabíjanie vedie k obrovskej výdrži batérie, takže môžete nabiť raz a na dlhší čas zabudnúť na dobíjanie.

Edge 1040 Solar je však veľká a drahá jednotka, ktorá zaberá veľa miesta, ak ju namontujete priamo na riadidlá, takže použiť priložený predný držiak je takmer nutnosťou.

Začlenenie solárneho nabíjania do Edge 1040 dáva veľký zmysel. Je tu veľká plocha obrazovky; na rozdiel od hodiniek budú vždy otočené nahor a cyklisti čoraz viac vyrážajú na dlhé jazdy a viacdenné dobrodružstvá na bicykli, takže predĺžená výdrž batérie obrovským plusom.

Solárne nabíjanie nie je obmedzené na dobíjanie počas jazdy. Položte Garmin Edge 1040 na parapetu a bude sa ticho dobíjať, aj keď je vypnutý alebo v pohotovostnom režime.

Špecifikácie Garmin Edge 1040 Solar vs konkurencia

Garmin Edge 1040 nasleduje Edge 1030 Plus vo formáte kráľovského cyklopočítača od Garminu. S rozmermi 59,3 × 117,6 x 20 mm je v skutočnosti o niekoľko milimetrov väčší ako 1030 Plus.

Je tiež výrazne väčší ako Garmin Edge 830, hoci je len o niečo vyšší ako väčšie počítače stredného formátu, ako je Bryton Rider S800 .

Tých pár milimetrov navyše však spôsobuje, že Edge 1040 pôsobí skutočne mohutne.

To platí najmä vtedy, ak sa ho pokúsite namontovať na predstavec alebo riadidlá pomocou štandardného držiaka.

Vyzerá oveľa elegantnejšie a je pevnejšie pripevnený k bicyklu na robustnom plastovom prednom držiaku, ktorý je súčasťou jednotky (v krabici so solárnou verziou je tiež plastový držiak na horský bicykel).

Garmin tiež pribalil čierne silikónové puzdro a popruh, ktorý pomáha udržiavať váš počítač o niečo bezpečnejší.

S hmotnosťou 132 g je Edge 1040 tiež dosť ťažký, aj keď je to presne rovnaká hmotnosť ako menší Hammerhead Karoo 2 .

Má však solídny a kvalitný vzhľad, s kovovým polootočným upevňovaním, ľahkým rebrovaním na spodnej strane a gripom po stranách na zlepšenie priľnavosti (hoci to tiež priťahuje nečistoty) a kovovým povrchom dvoch tlačidiel na spodnom okraji.

Medzi tlačidlami je vložený kovový kryt portu USB-C – pekný upgrade Edge 1040, ktorý pomáha skrátiť čas nabíjania robustnej batérie.

Veľkosť displeja Edge 1040 je rovnaká ako Edge 1030 Plus pri uhlopriečke 88,9 mm (3,5 palca) a má rovnaké rozlíšenie 282 × 470 pixelov.

Opäť ide o najväčší displej na trhu a znamená, že na každej obrazovke môžete získať množstvo údajov vrátane rozdelených obrazoviek a skutočne dobrého zobrazenia zahrnutých podkladových máp.

Nastavenie Garmin Edge 1040 Solar

Nastavenie Garmin vyžaduje, aby ste na zariadení zadali výber jazyka. Potom sa zobrazí výzva na spárovanie s aplikáciou Garmin Connect.

Ak máte existujúci cyklopočítač Garmin , niekoľko obrazoviek prenesie vaše prepojenia senzorov a profily jazdcov do Edge 1040, takže všetko je v novom počítači nastavené tak, ako to bolo na vašom starom, čím sa ušetrí kopa času. .

Výukový program na zariadení vás potom prevedie funkciami zariadenia a môžete pridať WiFi pripojenia, nastaviť núdzové kontakty a kontakty Live Track a vybrať si tréningový plán – alebo tieto kroky preskočiť. Všetko je rýchle a intuitívne.

Údaje o jazde Garmin Edge 1040 Solar

Po zapnutí väčšiny jednotiek GPS sa zobrazí pomerne štandardná príručka, na ktorej sa zobrazí obrazovka na výber typu jazdy a možno aj trasa, po ktorej môžete začať jazdiť.

Takto Garmin Edge 1040 nefunguje.

Áno, môžete urobiť vyššie uvedené, ale väčšinu domovskej obrazovky zaberajú „Pohľady“.

To poskytuje pohľady na počasie, históriu, váš tréning v daný deň, ak dodržiavate tréningový plán, a ďalšie.

Rovnako ako pri poliach a obrazovkách s údajmi, ktoré vidíte počas jazdy, aj „pohľady“ sú vysoko konfigurovateľné, takže môžete pridať napríklad čas na zotavenie alebo odstrániť pohľad, ktorý nepoužívate.

Klepnutím na hornú časť obrazovky môžete začať s jedným z konfigurovateľných profilov bicykla, z ktorých každý môže mať rôzne zobrazenia obrazovky s rôznymi údajmi. Môžete si nastaviť možnosti, ako sú upozornenia na ostré zákruty a kedy máte jesť alebo piť.

Obrazovka je dostatočne citlivá na to, aby sa dalo ľahko prechádzať medzi stránkami počas jazdy, hoci relatívne nízky kontrast displeja a reflexného povrchu obrazovky môže sťažiť čítanie obrazovky počas slnečných dní. Matnejšia obrazovka, ako je na Wahoo Elemnt Roam alebo Hammerhead Karoo 2, je čitateľnejšia.

Mapy a navigácia Garmin Edge 1040 Solar

Garmin vám ponúka skvelé plánovanie trasy na zariadení aj pred jazdou cez Garmin Connect. S množstvom používateľov má Garmin množstvo informácií o tom, kde cyklisti jazdia. To znamená, že Edge 1040 môžete nastaviť tak, aby používal smerovanie popularity, aby ste neskončili na rušnej hlavnej ceste, keď existuje paralelná tichá trasa.

Funkcia plánovania trasy na Garmin Connect sa ľahko používa a má celý rad podkladových máp vhodných pre cestných aj MTB jazdcov. Uložte si trasu a pri ďalšom zapnutí ju môžete označiť na stiahnutie do Edge 1040.

Prečítajte si tiež

Ak chcete získať technické informácie a máte merač výkonu, Garmin tiež vytvorí Power Guide buď na zariadení alebo v Garmin Connect, ktorý vám ukáže, na aký výkon by ste sa mali zamerať na rôznych častiach vašej trasy. Toto sa zobrazuje ako farebne odlíšené úrovne úsilia pozdĺž mapy trasy.

Ak máte pripojenie Wi-Fi, váš sprievodca trasou a napájaním sa po zapnutí automaticky sprístupní na zariadení a ak máte na domovskej obrazovke nastavený „Pohľad“ pre trasy, zobrazí sa mapa a výzva na prechod na jeho začiatok.

Je zvláštne, že aj keď sa zobrazí výzva na spustenie nahrávania, môžete sa pohybovať po trase bez nahrávania, ako som niekoľkokrát zistil, pričom som stratil kus údajov o jazde skôr, ako som si to uvedomil.

Ponorte sa hlbšie a Edge 1040 zobrazí zoznam stúpaní na vašej trase, v akej vzdialenosti sa vyskytujú a aké sú strmé a dlhé. Dokonca dostanete rady o náročnosti trasy a jej anaeróbnych a aeróbnych nárokoch.

Navigácia Garmin je ľahko ovládateľná, so zvukovými výzvami a pokynmi v hornej časti obrazovky. Získate tiež mini-zobrazenie pripravovaného profilu, takže sa môžete pripraviť na zmeny sklonu.

Keď narazíte na kopec, podobne ako iné najnovšie zariadenia Garmin, Edge 1040 zobrazí funkciu ClimbPro, ktorá vám poskytne farebne odlíšené rozdelenie sklonu, aktuálny sklon a vzdialenosť k vrcholu. Na rozdiel od Hammerhead Karoo 2, ktorý to robí za jazdy, na aktiváciu ClimbPro musíte pre Garmin jazdiť na naplánovanej trase.

Ak zablúdite, presmerovanie na zariadení Garmin funguje dobre a navedie vás na vašu trasu ďalej, ak sa neotočíte, keď dostanete upozornenie, že ste zišli z kurzu.

Na konci jazdy stlačte fyzické tlačidlo štart/stop, stlačte na obrazovke uložiť a údaje Edge sa automaticky nahrajú do Garmin Connect a do iných aplikácií, ako je Strava.

Výdrž batérie Garmin Edge 1040 Solar

Výdrž batérie je hlavným tromfom Edge 1040, najmä pri verzii Solar. Garmin tvrdí, že vydrží 45 hodín, čím pohodlne porazí čokoľvek iné na trhu, kde bolo 24 hodín u modelu Edge 1030 Plus doposiaľ najlepšou výdržou. V režime šetriča batérie vydrží až 100 hodín.

Nie každý bude potrebovať tento druh výdrže, ale Garmin tvrdí, že dokonca aj nesolárny Edge 1040 vydrží 35 hodín.

Mimoriadna životnosť Edge 1040 Solar je užitočná pre tých, ktorí sa vydávajú na viacdenné dobrodružstvá, čo znamená, že nie je potrebné nosiť so sebou powerbanku či káble pre svoj cyklopočítač.

Odstraňuje tiež problémy, ak ste napríklad na tréningovom kempe a chcete mať možnosť jazdiť niekoľko dní bez obáv z dobíjania.

Zariadenie som raz nabil, a keď som ho medzi jazdami nechal na slnečnom stole, zostalo nabité na viac ako 50 percent kapacity počas obdobia, keď som ho používal.

Užitočné je, že keď dokončíte jazdu, Garmin vám poskytne štatistiku solárneho nabitia, ktoré ste získali. Na jazdách počas slnečných dní sa dobíjalo približne 10 minút za hodinu.

Funkcie Garmin Edge 1040 Solar po jazde

Garmin naďalej vyniká svojimi možnosťami analýzy po jazde v aplikácii Garmin Connect. Dokončite jazdu a Edge 1040 automaticky nahrá vašu aktivitu do Connect cez WiFi internetové pripojenie alebo cez Bluetooth do vášho telefónu a pomocou internetového pripojenia daného zariadenia.

Ak máte zapojené správne senzory, je tu množstvo údajov, ktoré je potrebné analyzovať, vrátane bežných štatistík rýchlosti a vzdialenosti a analýzy srdcového tepu a výkonu.

Svoje údaje môžete preniesť do cyklistických aplikácií ako sú Strava alebo TrainingPeaks, no mnohé funkcie, za ktoré by ste zaplatili na iných platformách, sú v Garmin Connect zadarmo.

Garmin Connect skutočne dobre integruje údaje o vašej kondícii naprieč viacerými zariadeniami. Ak teda máte napríklad inteligentné hodinky Garmin Fenix, údaje o vašej jazde zaznamenané na cyklistickom počítači Garmin sú integrované s údajmi o kondícii 24 hodín denne, 7 dní v týždni do celkového prehľadu o vašej záťaži pri cvičení, kondícii a telesnej batérii, čo vám povie, ako ťažko cvičiť a kedy si oddýchnuť.

Je to podobné tomu, čo môžete získať s platenými službami ako je Whoop. Podobne vám Garmin poskytuje bezplatné tréningové plány a analýzy na zacielenie na konkrétne udalosti, za ktoré by ste platili pri TrainingPeaks alebo Wahoo SYSTM .

Môžete robiť takmer všetko, čo by ste chceli, bez toho, aby ste sa dostali mimo ekosystém Garminu.

Hodnotenie Garmin Edge 1040

Pridaním solárneho nabíjania do Edge 1040 sa dosiahne extrémne dlhá životnosť batérie, takže je nepravdepodobné, že vám by vám došla šťava aj počas niekoľkých dní jazdy.

K dispozícii sú tiež všetky funkcie, ktoré budete pravdepodobne potrebovať, takže vám bude dobre slúžiť bez ohľadu na typ jazdenia, ktorému sa venujete.

Nevýhody sú, že Edge 1040 je veľké zariadenie, o niečo ťažšie ako väčšina cyklopočítačov a je dodávané so vysokou cenovkou.

Ak však chcete cyklopočítač, ktorý všetko urobí za vás, Garmin Edge 1040 je ten pravý.

Aktuality

17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu