Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Šéf hnutia pre férovú cyklistiku: Prečo by užívali ketóny, ak by nezvyšovali výkon?

Ketóny vraj užíva stále viac jazdcov v profesionálnom pelotóne. Majú pomáhať znižovať produkciu kyseliny mliečnej a zachovávať glykogén, a tým zlepšovať výkon. Lekársky riaditeľ UCI však potvrdil, že dodnes neexistuje žiadny vedecký dôkaz, že ketóny zlepšujú výkon.
Martin Sarvaš
Šéf hnutia pre férovú cyklistiku: Prečo by užívali ketóny, ak by nezvyšovali výkon?

V posledných týždňoch sa viacero profesionálnych cyklistov verejne postavilo proti užívaniu ketónov v profesionálnom pelotóne.

„Len hovorím to, čo už aj tak mnohí ľudia vidia. Nechcem použiť slovo ‚doping‘, ale nie všetci máme rovnaký limit rýchlosti,“ povedal francúzsky cyklista Arnaud Démare.

Proti užívaniu ketónov sa postavil už aj Guillaume Martin: „Samozrejme, že som za ich zákaz. Nemyslím si a zároveň dúfam, že v súčasnosti v profi cyklistike nie je silný doping. Veľká otázka nastáva skôr v týchto šedých oblastiach, pretože ketóny nie sú v súčasnosti zakázané.“

Ketóny vraj pomáhajú znižovať produkciu kyseliny mliečnej a zachovávať glykogén, čím zlepšujú výkon. Momentálne však nie sú na zozname zakázaných látok UCI či WADA.

Hnutie pre dôveryhodnú cyklistiku (MPCC – Movement For Credible Cycling) sa dôrazne postavilo proti užívaniu ketónov. V MPCC je 10 tímov WorldTour a všetky sa zaviazali, že ich jazdci nebudú užívať ketóny.

MPCC tvrdí, že bude pokračovať vo svojej politike zákazu užívanie ketónov napriek nedávnym vyhláseniam lekárskeho riaditeľa UCI Xaviera Bigarda, ktorý v rozhovore pre L’Equipe povedal, že existuje len málo dôkazov, že ketóny reálne zvyšujú výkon.

Prezident hnutia MPCC Roger Legeay reagoval: „Vedieme viaceré výskumy [o ketónoch]. Niektoré ukazujú, že zvyšujú výkon viac, niektoré, že zvyšujú výkon menej. A iné zasa, že nevieme. Ale užíva ich stále viac a viac jazdcov. Čo s tým spravíme? Ak by výkon nezvyšovali, prečo by ich užívali?“

Prečítajte si tiež

„Nevieme, čo je tá správna vec, ale vieme, že máme stále viac jazdcov, ktorí otvorene hovoria, že máme veľký problém s ketónmi a možno práve vďaka tomu majú lepší výkon,“ povedal Legeay.

Xavier Bigard, lekársky riaditeľ UCI, pre L’Equipe povedal, že dodnes neexistuje žiadny vedecký dôkaz, že ketóny zlepšujú výkon. UCI však v súčasnosti neodporúča používanie ketónov kvôli potenciálne škodlivým vedľajším účinkom na tráviaci systém a Bigard v tom istom rozhovore povedal, že je stále potrebný ďalší výskum týkajúci sa takých faktorov, ako je dávkovanie a opakovaný príjem tejto látky.

Legeay tiež naliehal na ďalšie skúmanie ketónov a ocenil úsilie UCI lepšie pochopiť užívanie ketónov.

„MPCC je na rovnakej línii s UCI a UCI je na rovnakej línii ako MPCC, ale predtým, ako to budeme vedieť viac, je lepšie ketóny neužívať,“ dodal Legeay.

Otvorené vyjadrenia cyklistov a organizácie MPCC prišli iba chvíľu po predčasnom ukončení kariéry iba 21-ročného talentovaného Dána Ludviga Wackera, ktorý povedal, že je už „unavený z užívania tabletiek v cyklistike“.

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu