Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Ako sa Ruth Winder naučila jazdiť pomaly: Bicykel môže byť aj zábava, nielen neustále utrpenie

Americká cyklistka skončila s profesionálnou kariérou, vrátila sa domov, učí sa jazdiť pre radosť a venuje sa výchove mladých cyklistov a cyklistiek.
Martin Sarvaš

Odkedy Ruth Winder ako tínedžerka pretekala s národným tímom Spojených štátov, cyklistika jej určovala smerovanie v živote.

Vždy mala nejaký cieľ, preteky v blízkej či vzdialenejšej budúcnosti. Každá jazda mala svoj účel, či už budovať rýchlosť, vytrvalosť alebo sa zotaviť z predošlých tréningov.

Jej roky v profesionálnom ženskom pelotóne boli bohaté na výborné výsledky. Posledné tri sezóny jazdila za tím Trek-Segafredo, pričom v roku 2019 vyhrala národný titul, v roku 2020 vyhrala ženskú edíciu Tour Down Under a v roku 2021 zvíťazila na klasike Brabantský šíp po tom, ako na cieľovej čiare o milimetre predbehla Holanďanku Demi Vollering.

Ale ako priznáva sama Ruth Winder, tie roky boli aj ťažké. Americká cyklistka je človek, ktorý má rád domov a postupom času si neustále cestovanie do zámoria a prísne plánovanie vybralo svoju daň.

Winder odišla z cestných pretekov s Trek-Segafredo po sezóne 2021 a presťahovala sa späť domov do Colorada. Vo veku 29 rokov sa učí jazdiť na bicykli pre zábavu a zároveň sama pre seba súťaží v severoamerických gravel a horských pretekoch ako členka programu Trek’s Driftless.

Prečítajte si tiež

„Jednoducho sa snažím zabaviť. Naučiť sa jazdiť na bicykli a zároveň si to užívať v horách, pretože predtým to boli vždy nejaké intervaly a každá jazda mala svoje určenie. Ale chce to čas,“ hovorí 29-ročná Ruth Winder.

„Pravdepodobne najväčším dôvodom, prečo som odišla z WorldTour bolo cestovanie. Mám rada svoj domov a som rada, keď som doma. Nederland je skvelé mesto, aj keď je maličké a má okolo dve tisíc obyvateľov. Máme tu hory, ale máme aj dobrú kaviareň či obchod s bicyklami,“ opisuje Winder.

„Po prvýkrát od 15 rokov nemám trénera a je veľmi ma baví jazdiť len tak na pocit, čo znamená, že nejazdím až tak intenzívne ako predtým, ale je to v poriadku. Zistila som, že bicykel môže byť aj zábava, nielen neustále utrpenie.“

V súčasnosti sa Ruth Winder venuje výchove mladých cyklistov a cyklistiek v domácom prostredí.

Krátky dokument o cyklistke Ruth Winder:

Aktuality

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

Zavrieť reklamu