Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

20 užitočných vecí, ktoré vám zachránia deň a zídu sa práve vtedy ak ich nemáte

Ak si na celodenný výlet zbalíte týchto 20 vecí prekvapí vás máločo a rozhodne budete najväčší frajer v partii, teda pokiaľ ich viete aj používať.
Matúš Bušík
20 užitočných vecí, ktoré vám zachránia deň a zídu sa práve vtedy ak ich nemáte

Vydať sa do divočiny je jednou z najlepších častí horskej cyklistiky, ale na druhej strane sa budete musieť spoliehať sami na seba, pretože pomoc býva väčšinou niekoľko kilometrov vzdialená.

Týchto 20 vecí vám výrazne uľahčí riešenie krízových situácií, majte ich preto radšej so sebou, pretože ako sa hovorí, šťastie praje pripraveným.

Pamätajte, že ak jazdíte s partiou, mať vybavenie potrebné na to, aby ste si pomohli sami, môže byť užitočné aj pre ostatných, aj keď niektoré veci, ako napríklad pätky prehadzovačky a rýchlospojky by mal mať každý, pretože nemusia byť medzi sebou kompatibilné.

Mať tieto veci so sebou je len polovica úspechu. V ideálnom prípade by ste ich mali vedieť aj používať. Podať prvú pomoc, dofúkať vidlicu alebo tlmič, či opraviť defekt pomocou knôtov, to sú všetko užitočné veci, ktoré nikdy neviete, kedy sa vám zídu.

1. Sada na opravu bezdušových plášťov

Jedným z najbežnejších mechanických problémov na trati je defekt, či už ide o úlomky skla, tŕň, ostrú skalu alebo preseknutie ráfikom tzv. „snakebite.“

Väčšina bikerov na horských bicykloch dnes jazdí na bezdušových pneumatikách a ak máte sadu na ich opravu, môže vám to ušetriť kopu času, nervov a v ideálnom prípade ostanete čistý.

Knôty sú v dnešnej dobe najlepším priateľom bikera a viete ich jednoducho aplikovať do diery v plášti. Pomocou špeciálneho nástroja plášť prepichnete, vložíte knôt a mlieko vo vašich plášťoch sa postará o zalepenie diery. Koleso potom dofúkate a ste pripravený pokračovať v jazde.

Väčšie trhliny, vám knôty nemusia opraviť, vtedy sa treba pripraviť na to, že defekt opravíte po starom a teda zaplátaním diery v plášti a použitím náhradnej duše.

Mnoho značiek dnes ponúka kompletné súpravy na opravu bezdušových plášťov, nájdete v nich šidlá na prepichovanie a knôty. Častokrát sú v praktickom obale, ktorý môžete ukryť niekde v ráme.

2. Náhradné duše

Nedarí sa opraviť „bezdušák“ pomocou knôtov? Nevadí, je čas si pomôcť inak a použiť náhradnú dušu. V ideálnom prípade je to duša so správnym rozmerom, ale v núdzi vám do vašich 27,5 palcových kolies poslúži aj kamarátova 29 palcová duša.

Ak budete mimo civilizácie dlhšie alebo budete ozaj ďaleko odporúčam nosiť duše dve a držať sa hesla vždy pripravený. Nechcete stráviť pol dňa tlačením bicykla alebo čakaním na zázrak, že okolo vás prejde cyklista, ktorý bude mať náhodou dušu aj pre vás.

3. Sada na opravu defektov

Malá súprava na opravu defektov, vám pomôže práve v prípade ak ste si vzali len jednu náhradnú dušu a aj na tej ste dostali defekt. Tento klasický spôsob opravy defektov vám pomôže, keď všetko ostatné zlyhalo. Fľaky (lepky na opravu duše), viete v núdzovom prípade použiť aj na opravu preseknutého plášťa.

Táto malá a lacná vecička vie byť naozaj užitočná.

4. Malá pumpa na kolesá

Či už chcete upraviť tlak vo vašich plášťoch alebo potrebujete dofúkať kolesá po oprave defektu, pomôže vám malá pumpa. Dôležitý pri výbere pumpy pre horské bicykle je objem vytlačovaného vzduchu. Čím vyšší objem, tým rýchlejšie kolesá nafúkate. Pumpy, s ktorými nafúkate kolesá na vysoké tlaky sú vhodnejšie na cestné bicykle.

Druhou možnosťou sú CO2 bombičky s redukciou. Sú menšie a ľahšie ako pumpa, ale majú obmedzené možnosti použitia. S pumpou nafúkate kolies koľko potrebujete, bombičky vám môžu dôjsť.

Na druhej strane vám bombička môže uľahčiť prácu pri nasadzovaní plášťa, kedy potrebujete docieliť vysoký tlak veľmi rýchlo.

5. Multi-tool

Multi-tool alebo vreckové náradie ja vecička na nezaplatenie. Pomôže vám s dotiahnutím sedlovky, s jej nastavením, s nastavením riadítok, dotiahnutím predstavca, dotiahnutím košíka na fľašku, s nitovaním reťaze, s otvorením piva no proste kvalitné náradie vyrieši väčšinu vašich problémov.

Priplatiť za kvalitu sa v tomto prípade oplatí. Presvedčte sa, že na svojom náradí máte všetko čo potrebujete. Okrem imbusových kľúčov sa vám zíde torx, plochý a krížový skrutkovač a nitovač reťaze. Niektoré mini náradia majú aj kliešte, ktoré môžu byť v teréne naozaj užitočné.

Alternatívou môže byť račňa so sadou bitov, jej výhodou môže byť použitie v stiesnených priestoroch. Tu však absentuje napríklad nitovač reťaze, ktorý by ste teda museli mať extra.

6. Montpáky

Náradie slúžiace na vyzúvanie a obúvanie plášťov. A sme znova pri defektoch, tieto plastové páky vám pomôžu pri opravách defektov, ušetria kopu nervov a veľakrát ušetria aj váš ráfik, pred použitím rôznych núdzových riešení.

Niekedy sú montpáky spojené s iným náradím napríklad nitovačom reťaze.

7. Pumpa na vidlice a tlmiče

Pravdepodobne si ju nezbalíte do trailcentra, kde sa nachádza vybavený servis alebo na krátke výjazdy z domu po práci. Na dlhšom výjazde a mimo civilizácie môže byť užitočná. Viete tak prispôsobovať svoje pruženie rôznym terénom za chodu.

Ak sa chystáte do vysokých hôr, berte na vedomie, že nadmorská výška má vplyv aj na tlak vo vašom pružení.

8. Mazivo na reťaz

Ak neznášate, že vám alebo niekomu z vašich kamarátov piští reťaz, môže byť nejaké mazivo veľmi užitočné. Obzvlášť na viacdenných výletoch vám ušetrí nervy.

Navyše pravidelné správne mazanie reťaze predlžuje jej životnosť.

9. Opaľovací krém a balzam na pery

Byť v bezpečí na trailoch, neznamená iba nosiť chrániče a ovládať prvú pomoc. Pravidelné vystavovanie sa silnému UV žiareniu má na našu kožu negatívny vplyv.

Pri letných výjazdoch a hrebeňových túrach vo vyšších polohách je potrebné chrániť sa pred ostrým slnkom. Máte všetko potrebné náradie a na krém zabúdate? Poproste svoju priateľku nech si ho pribalí so sebou.

Suché a popraskané pery, tiež nie sú úplná zábava, a môžu vám pokaziť výlet. Malý balzam na pery s vyšším SPF vás účinne ochráni pred horským slnkom.

10. Telefón s nabitou baterkou

Žijeme v 21. storočí a technológie idú rýchlym krokom vpred. Prečo ich nevyužiť naplno aj pri bikovaní?

Okrem výborných aplikácií na navigáciu, zaznamenanie svojej jazdy, hľadanie trailov existujú aj aplikácie, ktoré ťa môžu zachrániť v prípade núdze.

Ak sa stratíš alebo sa niekto v partii vážnejšie zraní môžeš použiť aplikáciu na privolanie prvej pomoci. V dnešnej dobe aplikácia pošle vaše súradnice priamo záchranárom, ktorým tak uľahčíte prácu a urýchlite výjazd. Na Slovensku takúto aplikáciu prevádzkuje aj horská služba.

Vďaka niektorým nástrojom môžeš napríklad so svojimi priateľmi zdieľať svoju polohu a jednoduchšie sa nájsť v teréne. Prípadne si naplánovať trasu tak aby ste sa stretli na správnom mieste v správny čas.

Niektoré aplikácie umožňujú stiahnuť si trasu do zariadenia a nechať sa navigovať offline. Toto je veľmi užitočné v miestach, kde nie je prístup k internetu.

Telefón by mal byť ráno nabitý, ak sa chystáte na viac dní, treba ho buď uviesť do úsporného režimu a používať iba v prípade potreby alebo vziať so sebou aj externú nabíjačku, ktorou mu doplníte „šťavu“.

Na navigáciu môžete použiť aj GPS cyklo počítač, z ktorého môže byť čítanie mapy jednoduchšie a viete ho umiestniť na svoje riadítka. Takto ušetríte cennú baterku na svojom mobile.

11. Zbaliteľné náhradné vrstvy oblečenia a nepremokavá bunda

Počasie na horách sa mení rýchlo a často býva nepredvídateľné. Takže pár kúskov náhradného oblečenia môže prísť vhod.

Mať kvalitnú nepremokavú a priedušnú bundu je základom vášho pohodlia v daždivých dňoch. Okrem nej pri nižších teplotách a v daždi oceníte aj náhradné rukavice alebo nákrčník.

12. Príručná lekárnička

Malá lekárnička vám môže ušetriť veľa starostí, keď ide do tuhého. Pribaľte si ju so sebou hlavne na výlety, ktoré sú dlhšie a budete sa v nich nachádzať ďalej od civilizácie.

Je množstvo výrobcov, ktorí ponúkajú malé a ľahké lekárničky, v ktorých nájdete všetko potrebné na prvú pomoc.

Vo vyšších polohách alebo v chladnejších ročných obdobiach je dobré so sebou mať termo fóliu alebo nejakú prikrývku, ktorá vás udrží v teple čo najdlhšie.

13. Pätka prehadzovačky

Náhradná pätka prehadzovačky, je čo sa týka užitočných vecí absolútna potreba. Najmä na výjazdoch ďaleko od miest a oficiálnych trailov je potrebné mať pätku so sebou.

Keďže ide o špecifický komponent každého bicykla, mal by mať každý v skupine tú svoju. Malá rada, kúpte si náhradnú pätku už pri kúpe nového bicykla, tak aby vás nič neprekvapilo.

Pätka prehadzovačky je medzikus, ktorý je navrhnutý tak aby sa zlomil pri väčšom náraze alebo páde. To minimalizuje riziko poškodenia oveľa drahšej veci akou je zadná prehadzovačka.

Veľmi rýchlo zistíte, či ste ohli pätku prehadzovačky a to jednoduchým pohľad, prípadne vám budú preskakovať prevody.

Nehody sa stávajú bežne, ale ak chcete v jazde ďalej pokračovať pribaľte si pätku prehadzovačky a jednoducho ju v prípade potreby vymeníte.

14. Rýchlospojka na reťaz

Roztrhaná reťaz nemusí znamenať koniec zábavy. Najmä ak máte rýchlospojku, tento malý šikovný diel vám pomôže veľmi rýchlo a jednoducho opraviť roztrhnutú reťaz.

Treba však dávať pozor, rýchlospojky sú špecifické pre určitý počet prevodov. Takže rýchlospojka z vášho 12 – rýchlostného systému nebude kompatibilná s reťazou 11 rýchlostného pohonu. Tu opäť platí, že v ideálnom prípade má každý člen skupiny správnu rýchlospojku.

15. Batérie a nabíjačka

Rozhodli ste sa pre elektronické radenie alebo ste majiteľom ebiku? V ideálnom prípade máte pred výjazdom všetko nabité, ale toto je skôr utopistická predstava, najmä pri viacdenných výletoch.

Ak máte náhradnú baterku pre SRAM AXS alebo nabíjací kábel na Di2, je fajn si ich so sebou pribaliť. Môže vás to zachrániť pred jazdou na jednom prevode v teréne, kde to ozaj nie je sranda.

Vziať si so sebou nabíjačku na ebike, tiež nemusí byť zlý nápad, najmä v prípadoch, keď viete, že dobíjanie bude nutné a cestou existujú miesta kde si svoj ebike nabijete.

16. Sťahovacie pásky

Kto ešte nepoužil sťahovaciu pásku na opravu niečoho na biku, nevie čo je život. Ale nie, tento zázrak vám pomôže asi v milión rôznych situáciách, či už ide o prichytenie radenia, opravu zipsov, prasknutú pracku. Fantázii sa medze nekladú.

Vždy sa oplatí mať pár sťahovačiek so sebou a myslite na to, že sa dajú použiť viackrát. Stačí keď jazýček odblokujete niečím ostrým a pásku uvoľníte.

Na podobnom princípe fungujú aj gumové pásy, ktoré môžete použiť ako náhradu roztrhnutého popruhu na batohu.

17. Sladkosti a voda

Absolútna nutnosť pre všetkých bikerov. Zadarmo ani kura nehrabe a vaše telo určite ocení, keď mu občas doplníte živiny pre správne fungovanie. Obzvlášť na dlhých výjazdoch je nutné energiu a vodu dopĺňať.

V prípade, že po ceste sa nachádzajú miesta kde sa môžete občerstviť využite ich. Alebo si zbaľte dostatočné množstvo jedla a tekutín.

Je dobré, mať so sebou vždy niečo navyše, pre prípad, že napríklad zablúdite alebo sa musíte popasovať s nejakým problémom na vašom bicykli. Prípadne nakŕmite a napojíte nezodpovedného kamaráta, ktorý si zase nevzal dostatok jedla či vody.

Ak sa chystáte niekam mimo civilizáciu, kde môže byť problém s pitnou vodou, je potrebné pribaliť si so sebou vodný filter, takto budete môcť využívať všetky prírodné zdroje, bez obáv z tráviacich problémov.

18. Peniaze

Money, money, money… Aspoň malý obnos peňazí vám môže zachrániť život. Na horských chatách a útulniach väčšinou neakceptujú platbu kartou, takže ak si chcete vychutnať zaslúžené pivo alebo koláč hotovosť sa hodí.

19. Núdzové svetlá

Väčšinou si plánujeme výlet tak, aby sme dorazili pred zotmením. Čo však v prípade, že máme mechanický problém alebo zablúdime a nestíhame sa včas vrátiť?

Mať so sebou set malých, ale silných svetiel je rozdiel medzi tým vrátiť sa domov bezpečne a nevrátiť sa vôbec. Toto platí najmä na cestách s premávkou.

20. Kapsička, ľadvinka, batoh

Každý biker potrebuje niečo kam tieto potrebné veci zbalí. Veľká časť z nich sa dá dnes schovať do rámu, alebo prichytiť k rámu. No na dlhších výletoch budete zrejme potrebovať niečo, s čím odnesiete všetky potrebné veci.

Veľkosť kapsičky alebo batohu potom prispôsobíte dĺžke výletu a počtu dní, ktoré sa chystáte stráviť na bicykli.

Dávajte si pozor na uloženie vecí v batohu alebo v ľadvinke, tak aby ste predchádzali prípadným zraneniam. Vyhnite sa ukladaniu vecí, napríklad náradia vo svojich vreckách.

Aktuality

Včera 10:46 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Včera 10:30 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

Včera 09:19 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

21.04.2024 Tadej Pogačar vyhral Liège-Bastogne-Liège po 35 km sóle. Van der Poel vybojoval v šprinte tretie miesto.

Pogačar zaútočil v stúpaní Côte de La Redoute, na jeho zrýchlenie nedokázal nikto zareagovať a svoje sólo dotiahol úspešne až do cieľa. Druhý finišoval Romain Bardet, ktorý sa oddelil z vedúcej skupiny a 14 km pred cieľom a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.

20.04.2024 43-ročný Alejandro Valverde suverénne vyhral gravelové preteky Svetového pohára La Indomable.

Valverde zvíťazil na 96-kilometrovej trati s prevýšením 2 400 m v španielskej provincii Almeria. Na druhom mieste skončil francúzsky jazdec Hugo Drechou (Groove Gravel) pred Portugalčanom Tiagom Ferreirom (Vouzela BH).

Zavrieť reklamu