Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Nový Hightower je najvšestrannejším bicyklom Santa Cruzu

Má agresívnejšiu geometriu či úložný priestor v ráme so zdvihom 145mm vzadu a 150mm vpredu.
Matúš Bušík
Nový Hightower je najvšestrannejším bicyklom Santa Cruzu

Santa Cruz Hightower

Spoločnosť Santa Cruz uvádza o svojom najnovšom modeli Hightower, že je to bike na množstvo disciplín, navrhnutý na jazdu v každom teréne.

Svojmu jazdcovi ponúka 145 mm zdvihu nad zadným kolesom, vpredu je vybavený vidlicou so zdvihom 150 mm. 29-palcové kolesá a dlhšia a nižšia geometria spoločne s nižšou hmotnosťou z neho robia najuniverzálnejší celoodpružený bicykel v ponuke tejto legendárnej značky.

Novinky v tlmení znižujú pohojdávanie sa tlmiča v prvých 40 % svojho chodu, ten je pritom progresívnejší a lineárnejší ako pri jeho predchodcovi.

Ďalšou novinkou tohto modelu je tzv. priestor na rukavice, ako to výrobca nazval. Nejedná sa o nič iné ako priestor na uloženie drobností, ktorý sa nachádza pod krytom na vrchnej strane spodnej trubky.

Cena nového Hightowera C R začína na 6.290 € za najlacnejší model. Za najdrahší model Hightower CC X01 AXS RSV osadený prémiovou sadou SRAM zaplatíte 11.200 €.

Rám

Každá veľkosť je prispôsobená špecifickým potrebám jazdcov

Hightower má nízko uchytený tlmič, tak ako všetky modely Santa Cruz od Downcountry bicykla Tallboy až po freeridovo ladeného Nomada. Rovnako tak ako ostatné modely aj tento je vyrábaný zo špecifických materiálov CC karbónových vlákien, C karbónu, ale aj hliníka.

Firma Santa Cruz chce docieliť čo najlepší pôžitok z jazdy všetkým, ktorí si bicykel zakúpia. Preto rámy vyrábané z materiálov CC a C majú prispôsobenú tuhosť podľa veľkosti rámu, kde každá veľkosť predného trojuholníka má svoju špecifickú flex charakteristiku, tak aby uspokojila jazdcov rôznej výšky a váhy.

Podobne ako na ostatné produkty Santa Cruz aj Hightower disponuje doživotnou zárukou na rám a ložiská.

Pozrite si tiež

Úložný priestor v ráme nazývaný Glovebox je prístupný cez dvierka pod držiakom na fľašu. Každý bike je dodávaný s textilným organizérom na náradie a jedným puzdrom na dušu, takto vám v ráme nebude nič poskakovať a nájdete vždy to, čo potrebujete.

Santa Cruz tiež vylepšili vedenie káblov a veľkým pozitívom je vytvorenie priezoru pre pohodlnejšie nastavenie SAG. Do rámu sa vojde plášť so šírkou 2,5 palca a koleso je vzadu uchytené pomocou pevnej 148 mm boostovej osky.

Systém pruženia

Spodné umiestnenie tlmiča je pre značku Santa Cruz typické

Aj keď zdvih 145 mm a systém pruženia VPP twin – link zostali rovnaké, boli vyladené pre nový bike. Anti – squat systém (ako veľmi pruženie odoláva pohojdávaniu pri pedálovaní – vyššie percento znamená, že sa hojdá menej, nižšie percento, že viac) bol oproti minulému modelu vylepšený a v prvých 40 % zdvihu je to niečo medzi 140 a 130 %.

Vo zvyšných 60 % zdvihu až po doraz je anti-squat na úrovni 60 %.

Santa Cruz tvrdí, že to „viditeľne zlepšuje citlivosť odpruženia“, keď jazdec stúpa alebo klesá, pretože sily vznikajúce pri šliapaní do pedálov nemajú až taký vplyv na tuhosť odpruženia.

Krivka pákového efektu je o niečo lineárnejšia v porovnaní so starým modelom, aby sa vytvorila konzistentnejšia podpora a tlmenie počas chodu tlmiča. Zvýšenie progresie na konci zdvihu znamená, že by mal mať aj zvýšený odpor zdola. Podľa našich výpočtov je chod tlmenia na Hightoweri progresívnejší a to 24 percent, v porovnaní s 20-percentnou progresívnosťou starého modelu.

Geometria Hightoweru bola tiež vylepšená a modernizovaná bez toho aby, ako hovoria v Santa Cruz, „prekročili svoje zámery“. Dá sa to chápať tak, aby bicykel nebol príliš dlhý a nízky, čím sa Hightower zameral skôr na jazdu na trailoch, než aby sa zmenil na mini enduro bicykel. Aj keď so zdvihmi 145 vzadu respektíve 150 mm vpredu je to niečo na pomedzí trailbikeu a endura.

Geometria nového Santa Cruz Hightower

Aktuality

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Včera 10:42 FMBA, Crankworx a jazdci sa dohodli na spoločných podmienkach ako zachovať najvyššiu úroveň slopestyle pretekov.

Po tom čo elitní slopestyle jazdci nenastúpili do pretekov v rámci Crankworx Rotorua sa začalo rokovať o tom, ako najvyššiu úroveň zachovať. Jazdci boli frustrovaní z podmienok, za ktorých ďalej neboli ochotní zúčastňovať sa pretekov.

16.04.2024 Peter Sagan sa z Brazílie vrátil naspäť do Európy (+galéria).

Peter Sagan bol so svojím tímom Specialized Factory Racing na úvodnom kole Svetového pohára v horskej cyklistike v brazílskej Mairiporã. Vzhľadom na svoju formu a predchádzajúce zdravotné problémy sa rozhodol v pretekoch neštartovať. Nenastúpi ani do druhého kola svetového pohára, ktoré sa uskutoční už tento víkend, taktiež v Brazílii.

16.04.2024 Dusty Days v Kálnici s účasťou svetových jazdcov!

V kálnickom bikeparku to bude v najbližších dňoch žiť a to poriadne. Uskutoční sa totoiž freeride akcia s názvom Dusty Days, na ktorú sú pozvaní tí najlepší svetoví jazdci!

15.04.2024 Video: Victor Koretzky sa po pretekoch v XCC pustil do tímového kolegu Vidaurre Kossmanna.

Pretekári tímu Specialized Factory Racing si mali po pretekoch v Short Tracku čo vysvetľovať. Úspešnejší z tejto dvojice Martin Vidaurre Kossmann skončil v sobotu na treťom mieste a Victor Koretzky obsadil 4. pozíciu, s ktorou očividne nebol spokojný.

Zavrieť reklamu