Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Globálny cyklistický boom začal spomaľovať, tvrdí Shimano

Aj keď zásoby klasických bicyklov sa dostávajú na priemerné hodnoty, dopyt po e-bicykloch zostáva silný.
Martin Sarvaš
Globálny cyklistický boom začal spomaľovať, tvrdí Shimano

Ilustr. foto: Shimano

Shimano vydalo finančnú správu za prvý štvrťrok 2022, v ktorej informuje, že globálny cyklistický boom začal spomaľovať.

Ešte minulý rok, kedy Shimano oslávilo svoje 100. výročie, dosiahlo tržby a prevádzkový príjem spoločnosti Shimano historický rekord, a to najmä vďaka jej biznisu v cyklistickom priemysle.

V rámci celej spoločnosti vzrástli predaje Shimano v minulom roku o 44,6 % v porovnaní s rokom 2020, zatiaľ čo prevádzkové príjmy vzrástli o 79,3 %.

Zdá sa však, že tento rok začne cyklistický boom spôsobený pandémiou ochorenia Covid-19 spomaľovať.

„Globálny cyklistický boom ukázal známky spomaľovania, pričom zásoby bicyklov základnej a strednej triedy na trhu sa blížili k primeranej úrovni, zatiaľ čo dopyt sústredený okolo bicyklov najvyššej triedy zostal vysoký,“ uvádza Shimano.

Prečítajte si tiež

Dopyt po e-bikoch je stále silný

Shimano tiež konštatuje, že dopyt po bicykloch a produktoch súvisiacich s cyklistickým priemyslom zostáva na európskom trhu pevný. Dôvodom je aj fakt, že vlády európskych krajín pokračujú vo svojich aktivitách na podporu cyklistickej dopravy ako alternatívy pre trvalo udržateľnú mobility.

„Zatiaľ čo dopyt po e-bicykloch zostal silný, zásoby bicyklov základnej a strednej triedy na trhu sa priblížili k primeranej úrovni.“

„Na severoamerickom trhu zostal dopyt po bicykloch pevný a zásoby na trhu, sústredené okolo bicyklov základnej a strednej triedy, sa zotavili na primeranú úroveň.“

V Európe a severnej Amerike sa síce zásoby míňajú, ale na „ázijských a južných a stredoamerických trhoch cyklistický boom ochladol a zásoby bicyklov základnej triedy zostali na mierne vyššej úrovni.“

Na japonskom trhu zostali trhové zásoby cestných bicyklov na nízkej úrovni v dôsledku stáleho dopytu po športových bicykloch, no maloobchodný predaj komunitných bicyklov bol pomalý, čo viedlo k tomu, že trhové zásoby zostali na vyššej úrovni.

„Za týchto trhových podmienok bolo prijímanie objednávok rýchle pre širokú škálu produktov, vrátane špičkových modelov pre cestné bicykle Dura-Ace a Ultegra a komponentov pre športové elektrobicyklee série Shimano Steps,“ uzatvára Shimano vo finančnej správe za prvý štvrťrok 2022.

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu