Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Romain Bardet vyzýva po hromadnom páde na Liège-Bastogne-Liège k rešpektu v pelotóne

Po páde zostal nehybne ležať Julian Alaphilippe. Romain Bardet mu išiel ihneď pomôcť a volal o pomoc: "V takejto situácii neexistuje žiadna rivalita."
Martin Sarvaš
Romain Bardet vyzýva po hromadnom páde na Liège-Bastogne-Liège k rešpektu v pelotóne

Belgický monument Liège-Bastogne-Liège poznačil nepríjemný hromadný pád vo vysokej rýchlosti nad 70km/h, po ktorom skončilo zranených viacero pretekárov.

Julian Alaphilippe pri páde utrpel zlomeninu lopatky a dvoch rebier, ktoré mu prepichli pľúca a spôsobili hemopneumotorax.

Po páde zostal Alaphilippe nehybne ležať. Ihneď mu išiel pomôcť Romain Bardet a rýchlo volal záchranárov, pretože videl, že je v zlom stave: „Bola to nočná mora. Spadol som, ale nič vážne mi nebolo.“

„Veľmi som sa bál o Juliana. Spadol som na tú istú stranu a videl som ho tri metre podo mnou. Povedal mi: ,Nemôžem sa hýbať, nemôžem sa hýbať.‘ Nikto neprichádzal,“ povedal Bardet po pretekoch pre francúzsku rozhlasovú stanicu RMC.

„Nejazdíme na bicykloch, aby sme videl ležať jazdcov na zemi“

„Toto sú situácie, ktoré v cyklistike nechcete zažiť. Skúšal som kričať a privolať pomoc, ale autá boli zablokované a trvalo to večnosť. Trvalo to síce len 4-5 minút, ale bola to naozaj hrozivá scéna. Nejazdíme na bicykloch, aby sme videl ležať jazdcov na zemi,“ cituje Bardeta Cyclingnews.

„Stále je ťažké vyjadriť slovami, čo sa stalo – zhrozené a vystrašené výrazy v tvárach a ťažko zranené telá,“ napísal jazdec francúzskeho tímu DSM na Twitteri.

„Myslím na Juliana, ale aj na všetkých ostatných jazdcov, ktorí boli ťažko zranení a ktorí videli, ako sa pred nimi mihol život, keď v rýchlosti nad 70 km/h hukot balíka vystriedal chaos, zvuk padajúcich sa bicyklov a krik.“

„Som veľmi dojatý všetkými správami, ale v skutočnosti si myslím, že ktokoľvek v takejto situácii by urobil to isté – neexistuje žiadna rivalita, keď existuje nebezpečenstvo zranenia.“

Pozrite si tiež

Vyzýva k rešpektu v pelotóne

„Táto nehoda ma núti zamyslieť sa nad našimi spoločnými povinnosťami zabrániť nehodám, ako je táto, ktoré sa mohli skončiť tragicky, a tiež o rešpekte, ktorý si ako jazdci musíme navzájom prejavovať,“ napísal.

„Videl som všetko tak, ako sa to stalo. Bol som tesne za Tomom Pidcockom a Jérémym Cabotom, keď sa zrazili. Musíte si uvedomiť zodpovednosť, ktorú máte, keď riskujete, aby ste sa dostali dopredu. Ak sa niečo stane, môže mať vážne následky pre sto ľudí za vami.“

„Nikoho neobviňujem. Ide len o to, že do športu vložíte svoje srdce a dušu, máte vášeň pre pretekanie, ale to sa potom môže stať tragickým a poškodiť krásu tohto športu.“

„Prajem každému jazdcovi, aby sa rýchlo zotavil.“

Aktuality

18:03 Demi Vollering bola najsilnejšia v dojazde do kopca a vyhrala 5. etapu Vuelta España Femenina.

Etapa sa končila 3,2 km dlhým stúpaním Alto del Fuerte Rapitán s priemerným sklonom 8,1 %. Vollering zaútočila necelý kilometer pred koncom a do cieľa prišla sama pred Yarou Kastelijn a Elisou Longo Borghini.

12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

Zavrieť reklamu