Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Egan Bernal už bicykluje! Prvú jazdu od ťažkého úrazu absolvoval po dvoch mesiacoch

"Najšťastnejší deň v mojom živote. Po dvoch mesiacoch a 20 zlomených kostiach som späť a chcem viac," odkazuje Bernal.
Martin Sarvaš
Egan Bernal už bicykluje! Prvú jazdu od ťažkého úrazu absolvoval po dvoch mesiacoch

Foto: IG Egan Bernal

Rehabilitácie zraneného Egana Bernala idú skutočne veľmi dobre. Nedávno ešte len začínal s chôdzou, v polovici februára už pedáloval na stacionárnom bicykli, pred dvomi týždňami na trenažéri a dva mesiace po ťažkom úraze je opäť vonku na cestách na svojom pretekárskom Pinarelle.

Kolumbijský cyklista utrpel 25. januára početné zlomeniny, ktoré si spôsobil po zrážke s autobusom počas tréningu s tímovými kolegami z Ineos Grenadiers.

Bernal utrpel 20 zlomenín, vrátane 11 rebier, a potvrdil aj poškodenie oboch pľúc. Podstúpil tri rôzne operácie na fixáciu zlomenej stehennej kosti a kolenného kĺbu a na stabilizáciu hrudnej a krčnej časti chrbtice.

„Najšťastnejší deň v mojom živote. Po dvoch mesiacoch a 20 zlomených kostiach som späť a chcem viac! Vidíme sa na cestách chalani,“ napísal Egan Bernal na svojom instagrame.

Víťaz Tour de France z roku 2019 pri nehode takmer prišiel o život a mal 95-percentnú pravdepodobnosť paralýzy, takže fakt, že ho môžeme opäť vidieť na bicykli, je veľmi pozitívnou správou.

Bernalov tréner dokonca pripustil, že by sa mohol vrátiť na preteky ešte v sezóne 2022.

Zdôraznil však, že najdôležitejšie je momentálne zahojenie chrbátu, pretože koleno a bedrové kĺby sú už v poriadku.

Prečítajte si tiež

„Egan je športovec na vrcholovej úrovni a jeho regeneračné schopnosti sú tiež nadpriemerné. Túto možnosť [preteky v roku 2022] by som neodmietol ani bez toho, aby som si to stanovil ako pevný cieľ – je to možnosť, ktorá existuje. Pracuje na tom, aby sa čo najskôr vrátil a je to možné. Môže to byť rok 2023, ale aj koniec tohto roka. Nesmieme to vylúčiť, ani zďaleka nie.“

„Je motivovaný a má neskutočnú túžbu vrátiť sa. Bude silnejší aj po psychickej stránke. Netreba zabúdať, že na ceste, ako je táto, sa nie vždy zlepšíte, občas sa môžu vyskytnúť malé bolesti, chvíľky únavy, pár krokov vzad. Našťastie, doteraz neboli žiadne problémy,“ povedal.

Aktuality

18:03 Demi Vollering bola najsilnejšia v dojazde do kopca a vyhrala 5. etapu Vuelta España Femenina.

Etapa sa končila 3,2 km dlhým stúpaním Alto del Fuerte Rapitán s priemerným sklonom 8,1 %. Vollering zaútočila necelý kilometer pred koncom a do cieľa prišla sama pred Yarou Kastelijn a Elisou Longo Borghini.

12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

Zavrieť reklamu