Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Matej Mohorič: Zničil som cyklistiku, odteraz budú všetci používať teleskopické sedlovky

"Súperi sa mi za teleskopickú sedlovku smiali, ale varoval som ich, že ak ma budú nasledovať pri zjazde, bude to na ich vlastné riziko."
Martin Sarvaš
Matej Mohorič: Zničil som cyklistiku, odteraz budú všetci používať teleskopické sedlovky

Víťazná Merida Scultura Mateja Mohoriča na Miláno - San Remo mala špeciálnu úpravu - teleskopickú sedlovku, vďaka ktorej mohol ísť rýchlejšie v zjazdoch.

Matej Mohorič (Bahrain Victorious) vyhral Miláno – San Remo vďaka technologickej výhode v zjazde – použil teleskopickú sedlovku, ktorá mu umožnila získať cenné sekundy v technickom zjazde a rozhodujúci náskok pred cieľom.

Mohorič patrí v profesionálnom pelotóne k najlepším zjazdárom a obľuboval využívanie aero polohy „supertuck“, až dokým ju UCI nezakázala.

Po víťazstve talianskeho monumentu si Mohorič myslí, že opäť zmení cyklistiku a odteraz začnú všetci používať teleskopické sedlovky.

Prečítajte si tiež

„Vedel som, že je to životná šanca a chcel som, aby to vyšlo pre tím a technických partnerov, ktorí mali tento nápad,“ povedal Mohorič po pretekoch a prezradil, ako počas pretekov dokonca dráždil svojich súperov Miláno-San Remo.

„Prišiel som za favoritmi, s ktorými sa poznám a ukazoval som im teleskopickú sedlovku. Pýtali sa ma, čo tu robím s teleskopickou sedlovkou a smiali sa mi, ale varoval som ich, že ak ma budú nasledovať pri zjazde, bude to na ich vlastné riziko.“

„Odteraz budú používať teleskopické sedlovky všetci“

„Raz som už zničil cyklistiku supertuckom, teraz som zase zničil cyklistiku. Myslím si, že odteraz začne používať každý teleskopické sedlovky. Bude to ďalšia vec, nad ktorou budú rozmýšľať. Bude to ako Formula 1. Kedysi tam bol len plynový a brzdový pedál, teraz majú stovky tlačidiel.“

Tým „zničením cyklistiky“ mal pravdepodobne na mysli jeho šialený zjazd na pretekoch GP Industria & Artigianato z roku 2018, kde vaj išiel miestami až 120km/h. UCI zakázala aero polohu „supertuck“ na začiatku sezóny 2021.

Pozrite si tiež

Vo svete horských bicyklov je používanie teleskopickej sedlovky úplne bežné. V cestnej cyklistike je však jej využitie raritou a v profesionálnej cyklistike sa doteraz nepoužívala vôbec.

Výhodou teleskopickej sedlovky je, že sa dá rýchlo zdvihnúť a spustiť, zvyčajne pomocou diaľkového ovládača ovládaného káblom umiestneného na riadidlách. Môže mať rozličnú dĺžku, až do 200mm, ale u prípade Mohoriča použili sedlovku so zvihom 60mm.

Pri zjazde z Poggia použil teleskopickú sedlovku viackrát

Výhody teleskopickej sedlovky sa môžu zdať minimálne, ale ako vám povie asi každý horský cyklista, možnosť znížiť sedlovku umožňuje oveľa väčšiu manévrovateľnosť bicykla a nepochybne je tu aj sekundárna výhoda nižšieho ťažiska.

Napriek tomu, že tím Bahrain – Victorious má sponzora komponentov FSA, použil teleskopickú sedlovku Fox Transfer SL, ktorá pridala na hmotnosti 327g. Podľa Foxu ide o najľahšiu teleskopickú sedlovku na trhu.

„Vzhľadom na pravidlá UCI sme museli použiť teleskopickú sedlovku, ktorá bola na trhu, a tak sme zvolili MTB model,“ povedal Mohorič.

„Testovali sme 120mm teleskopickú sedlovku, ale to bolo príliš veľa a spôsobilo to, že pedálovanie už nebolo efektívne, a tak sme sa rozhodli pre zdvih 60 mm.“

„Na riadidlách som mal ovládač a pri zjazde z Poggia som sedlovku niekoľkokrát spustil a zdvihol.“

Techniku zjazdu sa naučil na horskom bicykli

„Ľudia už dlho odmietajú myšlienku používania teleskopických sedloviek, ale technológia je teraz pokročilejšia a nevážia oveľa viac ako bežná sedlovka. Možno budúci rok budú všetky bicykle dostupné s teleskopickými sedlovkami. Je to bezpečné aj v premávke aj v tréningu a môžete lepšie brzdiť. Myslím si, že je to veľká výhoda aj v pretekoch.“

Mohorič sa naučil techniku zjazdu ešte v detstve v Slovinsku, kde sa venoval horskej cyklistike a jazdil technicky náročné trate a prírodné traily.

„Medzi kamarátmi som nepatril medzi najtalentovanejších zjazdárov, ale posúval som svoje hranice a z chýb som sa rýchlo učil.“

Počas zjazdu Poggio išiel na úplnom limite svojich schopností, dvakrát takmer spadol, ale podarilo sa mu udržať sa na bicykli.

„Bol som vytrvalejší na ceste a mal som na to väčší talent, a tak sa mi podarilo stať sa profesionálom. Nikdy som však nezabudol na lekcie zjazdov a hľadania svojich limitov z detstva.“

„Naozaj, viem, kde sú moje limity. Cítim bod sklzu a ak sa to stane, môžem reagovať, aby som to napravil. Párkrát som dobehol v zjazde motorku a dokonca som kvôli tomu stratil niekoľko sekúnd, ale našťastie, nespadol som. Vyzeralo by to hlúpo, keďže som išiel na víťazstvo Miláno – San Remo,“ dodal Mohorič.

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu