Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Detaily víťaznej Meridy Scultura Mateja Mohoriča s teleskopickou sedlovkou z Miláno – San Remo 2022

Vďaka teleskopickej sedlovke získal rozhodujúci náskok pri zjazde z Poggia.
Martin Sarvaš
Detaily víťaznej Meridy Scultura Mateja Mohoriča s teleskopickou sedlovkou z Miláno – San Remo 2022

Víťazná Merida Scultura Mateja Mohoriča na Miláno - San Remo mala špeciálnu úpravu - teleskopickú sedlovku, vďaka ktorej mohol ísť rýchlejšie v zjazdoch.

Matej Mohorič vyhral Miláno – San Remo prvý cyklistický monument sezóny 2022.

Slovinec vyhral vďaka nezvyčajnej technologickej výhode na svojom bicykli. Nezvyčajnej pre cestnú cyklistiku, pretože v horských disciplínach ako cross country, enduro a niekedy aj cyklokrose, je tento komponent bežnou súčasťou výbavy.

Mohorič mal na svojom cestnom bicykli teleskopickú sedlovku. Tá mu umožnila rýchlejší zjazd z Poggia, kde získal rozhodujúci náskok pred súpermi. V zjazde mu pomohol aj veľký 55-zubový prevodník, vďaka ktorému efektívne šliapal aj vo vysokej rýchlosti.

Jeho tím Bahrain – Victorious jazdí na bicykloch značky Merida a modeloch Scultura, Reacto, a Merida Warp TT pre časovky.

Na Miláno – San Remo mal Mohorič model Scultura, ktorý sa radí medzi ľahké vrchárske bicykle v porovnaní s aero modelom Reacto.

Prečítajte si tiež

Scultura tiež umožňuje umiestnenie teleskopickej sedlovky, pretože má okrúhlu sedlovú trubku pre sedlovku s priemerom 27,2mm. Tím Bahrain – Victorious použil teleskopickú sedlovku Fox Transfer SL, ktorá pridala na hmotnosti 327g. Podľa Foxu ide o najľahšiu teleskopickú sedlovku na trhu.

Mechanici však museli vyriešiť, kam a ako umiestniť ovládanie sedlovky. Napokon namontovali na spodnú časť riadidiel krúžok, ktorého otočením sa sedlovka ovládala.

„Vzhľadom na pravidlá UCI sme museli použiť teleskopickú sedlovku, ktorá bola na trhu, a tak sme zvolili MTB model,“ povedal Mohorič.

Pozrite si aj ďalšie bicykle profesionálnych cyklistov

Špecifikácia Merida Scultura Team Mateja Mohoriča

  • Rám: Merida Scultura
  • Radenie: Shimano Dura-Ace R9200 Di2
  • Kľuky: Shimano Dura-Ace R9200 power meter
  • Prevodníky: 55/42
  • Kolesá: Vision Metron 45 SL Disc
  • Stredové zloženie: SM-BB92-41B, Pressfit 86.5
  • Plášte: Continental GP5000 28c
  • Brzdy: Shimano Dura-Ace RT900 Centerlock 160mm kotúče
  • Kokpit: Vision Metron
  • Sedlovka: Fox Transfer SL, teleskopická
  • Sedlo: Prologo Scratch M5 carbon

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu