Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Ktoré smart zariadenia sú pre cyklistu naozaj smart?

Všetko sa dnes dá urobiť viac "smart", ale čo je naozaj smart pre cyklistu?
Biker
Ktoré smart zariadenia sú pre cyklistu naozaj smart?

Dni v kalendári nezadržateľne ubiehajú a nedočkaví cyklisti premýšľajú, aká bude ďalšia sezóna. Niekto posúval svoje hranice litrami potu na trenažéri, iný si už pripísal tisíce výškových metrov tréningom na slnečnom ostrove.

Čo nevidieť sa budeme snažiť na našich cestách naberať krásne a bezpečné kilometre… Všetko sa dnes však dá urobiť aj viac „smart“. Ale ktoré smart je naozaj smart pre cyklistu?

1. Cykloradar

Donedávna skôr rarita, ale, bohužiaľ, už dlhšiu dobu nevyhnutnosť. Cykloradar zachytí vozidlá približujúce sa zozadu až zo vzdialenosti 140 metrov.

Rozlíši ich aj podľa rýchlosti a zobrazí na displeji vášho cyklopočítača, pripojeného smartfónu alebo na hodinkách spolu so zvukovým/vibračným upozornením.

Cykloradar Varia RTL 515 neupozorňuje len cyklistov! Čím rýchlejšie sa vozidlo k vám približuje, tým svetlo cykloradaru bliká s vyššou frekvenciou a intenzitou, aby vás vodič zaregistroval z bezpečnej vzdialenosti.

Toto upozornenie pre rýchlych vodičov je naozaj dosť výrazné. Cykloradar podporuje viacero režimov. Napríklad pri jazde v pelotóne radar zníži intenzitu osvetlenia pri blikaní na približujúce sa vozidlo tak, aby ste neoslepovali jazdcov za vami.

Prečítajte si tiež

2. Merač výkonu (wattemeter)

Meranie výkonu (watty) je nesporne najlepší obraz športového výkonu, ktorý podávate. V porovnaní so zónami srdcového tepu sú zóny výkonu objektívnejšie a neovplyvňujú ich váš aktuálny zdravotný stav, nadmorská výška či iné faktory.

Ak často striedate cesťák s gravelom, prehodenie wattmetra v pedáloch z bicykla na bicykel vám zaberie smiešne krátky čas. Nepotrebujete na to žiadne špeciálne nástroje ani zdĺhavé kalibračné procesy.

Meranie výkonu na pedáloch má oproti iným formám aj tú výhodu, že prebieha presne tam, kam  jazdec výkon aplikuje a nedochádza k skresleniu pri prenose cez hnaciu sústavu.

Ďalšie výhody plynú z merania každej nohy zvlášť a istým bonusom je možnosť nastavenia správnej ergonómie na základe meraní, ako silou pôsobíte na pedál. Wattmeter Rally teraz podporuje 3 systémy upínania.

3. Cyklopočítač

Diskusia o tom, prečo všetci máme na riadidlách cyklopočítač, je asi zbytočná. Okrem bežných štatistík a prípadnej navigácie na cestách majú dnešné smart cyklopočítače aj množstvo iných užitočných vymožeností.

Funkcia GroupTrack, ktorú majú niektoré cyklopočítače Edge, dokáže priamo na mape, kde sa aktuálne pohybujete, zobraziť aj ďalších členov vašej skupiny. Odpadá tým množstvo stresu z prípadných zlých odbočení zaostalcov, a aj telefonáty typu Kde ste?, či Si ok ?

Na displeji vášho cyklopočítača sa poloha členov skupiny aktualizuje v intervale 15 – 30 sekúnd za predpokladu, že ste v oblasti pokrytej mobilným signálom. Medzi ďalšie bezpečnostné smart funkcie patrí LiveTrack.

Pri spustení jazdy odošle predvoleným kontaktom link na mapovú stránku s vašou polohou vrátane tréningových informácií, ako sú tep, priemerná rýchlosť a záznam prejdenej či plánovanej trasy.

Týmto spôsobom doprajete vašim blízkym pokoj na duši, alebo svojmu trénerovi prehľad o vašom aktuálnom výkone. Pri cyklopočítačoch Edge nemôžeme nespomenúť jednu funkciu z tréningového súdka, a to Denne Doporučené Tréningy.

Každý deň dostanete návrh vášho denného tréningu na základe aktuálnej výkonnosti a histórie vašich tréningov. Viac sa dočítate napríklad na blog.garmin.sk.

Ako sa zdá, niektoré veci môžu byť naozaj aj „cyklosmart“. A moderné technológie dokážu užitočne poslúžiť v množstve rôznych situácií, ktoré cyklisti bežne zažívajú.

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu