Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Tréning a strava

Návod: Ako sa vyznať v cyklotrenažéroch Tacx?

Biker
Návod: Ako sa vyznať v cyklotrenažéroch Tacx?

Ročná doba nám okrem prepletania sa cestnou premávkou prináša aj ďalšiu výzvu v podobe premenlivého chladnejšieho počasia. Ale s cyklotrenažérom môže vaša sezóna ešte len nabrať tie spávne obrátky.

V teple svojej “jaskyne” môžete hltať kilometre aj keď vonku zúri krutá snehová búrka a šialená doprava vás vonkoncom nemusí zaujímať.

Značka Tacx (už nejaký ten rôčik pod krídlami Garmin) je klasickou stálicou na nebi cyklotrenažérov. Dokonca aj úplne prvé UCI Esports Cyklistické Majstrovstvá Sveta minulý rok prebiehali výhradne na cyklotrenažéroch Tacx® NEO 2T Smart.

Čo ale robí túto značku tak výnimočnou? Pozrieme sa pod povrch týchto trenažérov, aby sme si vedeli vybrať ten pravý.

Odporový systém VS Direct Drive

Odporový systém funguje na princípe pribrzďovania zadného kolesa vloženého do trenažéra. Napríklad model Booster má až dva rady magnetov (bežne sa používa len jeden), ktoré podľa nastavenia zväčšujú/zmenšujú intenzitu magnetického poľa, ktoré kladie odpor kolesu.

Model Flow Smart podporuje jazdu na virtuálnych trasách a použitie tréningových apiek tretích strán ako Zwift, Rouvy, či trainner Road. Jeho jednoznačnou výhodou je skladovateľnosť a nižšia cena.

Za zmienku určite stoja špeciálne plášte, ktoré zabraňujú preklzávaniu, zlepšujú prenos sily a hlavne znižujú hlučnosť.

Direct Drive (priamy pohon) je sofistikovanejší systém, do ktorého vložíte svoj bicykel bez zadného kolesa a odpor sa aplikuje priamo na zadnú osku. Tento systém, je omnoho realistickejší, doslova zameniteľný s pocitom z bicyklovania v exteriéri.

Okrem toho tu nedochádza k strate trením a meranie rýchlosti alebo výkonu je podstatne presnejšie . Trenažéri Tacx sú navrhnuté tak, aby boli kompatibilné s väčšinou byciklov hneď po vytiahnutí z krabice. V prípade potreby sú skladom dostupné rôzne adaptéry.

Zotrvačník VS Virtuálny Zotrvačník (elektromagnetický)

Zotrvačník je závažie, ktoré pridáva „šlapaniu“ realistický pocit. Keď jazdíte vonku a prestanete pedálovať,  váš bicykel ihneď nezastaví. Niečo podobné sa deje aj pri prekonávaní mŕtveho bodu počas záberu.

Zotrvačná sila, ktorá udržuje pohyb bicykla je simulovaná zotrvačníkom. Čím ťažší zotrvačník, tým realistickejší pocit pri pedálovaní. Napr. pri modeli Flux 2  je to 7,6 kg, ale vďaka magnetom dokáže simulovať zotrvačnosť až 31,2kg. Jeho „mladší brat“ Flux S má zotrvačník 7kg/22,8kg .

Virtuálny Zotrvačník nie je napriek svojmu názvu o nič menej skutočnejší ako ten bežný. Brzdný elektromotor a magnety v sérii NEO dokážu vytvoriť premenlivú zotrvačnosť  na ktorú by bolo treba až  125 kg  hmotnosti a odpor až 2200 W pre simuláciu prudkých stúpaní (25%).

Premenlivá zotrvačnosť je veľmi výhodná pri simulovaní špecifických podmienok ako sú sklon, rýchlosť a hmotnosť jazdca. Simulované podmienky sú prakticky zameniteľne s reálnou situáciou. Motorová brzda umožňuje simulovať dokonca i zjazd, alebo terénne podmienky, ako napr. dlažobné kocky, blato, drsné povrchy, alebo betónové pláty.

Vlajková loď NEO Bike

Na vrchole rebríčka právom stojí prepracovaný cyklistický trenažér s realistickým pocitom s jazdy Neo Bike Smart.  Najjednoduchšie sa dá popísať ako mimoriadne tichý, výkonný, presný, s vysokou mierou prispôsobiteľnosti. O

krem tých najšpičkovejších parametrov v celej ponuke Tacx, ponúka priam bezkonkurenčnú možnosť prispôsobenia geometrie rámu a radenia. Prispôsobiť si môžete jednotlivé dĺžky rúr rámu a dĺžku kľúk (viď obrázok) presne podľa vášho bicykla.

Hnaciu sústavu/prevody si môžete nastaviť : 1-3 predné píly; 22-53 zubov a zadná kazeta v rozmedzí 1-12 koliesok, s počtom 11- 40 zubov.

Na prvý pohľad padnú do oka aj ďalšie nainštalované doplnky ako napr. výkonné ventilátory, ktorých rýchlosť môžete nastaviť na stabilnú, alebo premenlivú v závislosti od výkonu alebo rýchlosti.

Užitočný je aj držiak tabletu s dvoma USB portami na nabíjanie. Vstavaný displej, zobrazuje rýchlosť, výkon, kadenciu, graficke znázornenie zaradených prevodov či prevýšenie.

 

Pripojiteľnosť

Takmer všetky Tacx trenažéry ponúkajú BLUETOOTH® Smart technology a ANT+® FE-C protokol, čo využijete pri trénovaní s rôznymi aplikáciami, či virtuálnymi tréningovými nástrojmi.

Pridaním cyklistických dynamík na ANT+ rozhranie dokážete svoje jazdy nahrávať priamo do kompatibilných cyklopočítačov Edge alebo hodiniek Garmin (priamo pripojitelné ako bezdrôtový snímač výkonu, snímač rýchlosti/kadencie alebo mód trenažer).

Vďaka týmto meraniam budete dopĺňať aktuálne informácie do funkcie Tréningový Stav a získate Denné odporúčania tréningov, či aktualizácie svojho merania VO2 max.

Na záver prídáme ešte jeden používateľský typ. V príslušenstve k cyklotrenažérom nájdete aj rolovatelnú podložku vyrobenú z vodeodolnej peny o hrúbke 6 mm.

Tá okrem ochrany podlahy perfektne poslúži ako stabilizácia vášho cyklotrenažéra/bicykla a zabráni prenosu vibrácii, čím budú vaše jazdy ešte tichšie. Potoky potu, ktoré vypotíte pri svojich heroických výkonoch potom len jednoducho zotriete z tejto praktickej pomôcky.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 10:46 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Včera 10:30 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

Včera 09:19 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

21.04.2024 Tadej Pogačar vyhral Liège-Bastogne-Liège po 35 km sóle. Van der Poel vybojoval v šprinte tretie miesto.

Pogačar zaútočil v stúpaní Côte de La Redoute, na jeho zrýchlenie nedokázal nikto zareagovať a svoje sólo dotiahol úspešne až do cieľa. Druhý finišoval Romain Bardet, ktorý sa oddelil z vedúcej skupiny a 14 km pred cieľom a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.

20.04.2024 43-ročný Alejandro Valverde suverénne vyhral gravelové preteky Svetového pohára La Indomable.

Valverde zvíťazil na 96-kilometrovej trati s prevýšením 2 400 m v španielskej provincii Almeria. Na druhom mieste skončil francúzsky jazdec Hugo Drechou (Groove Gravel) pred Portugalčanom Tiagom Ferreirom (Vouzela BH).

Zavrieť reklamu